Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με το «καλημέρα» τους ζητούν να ψηφίσουν προϋπολογισμό!

Με το «καλημέρα» τους ζητούν να ψηφίσουν προϋπολογισμό!

0
dimarxopoulos 3

Στις 1 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν και στις 5 θα πρέπει να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό!

 

Δημαρχόπουλος: «Αδύνατο να προλάβουμε …θα γίνει τροποποίηση». Προβληματισμός στους τέως και στους νυν. Το ΥΠΕΣ προς το παρόν σιωπά

 
 
«Στα βαθιά» πέφτουν οι νέες δημοτικές αρχές με το «καλημέρα» καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα θα αναλάβουν…υπηρεσία 1 Σεπτεμβρίου και στις 5 θα πρέπει να έχουν έτοιμο και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2015! Κάτι βέβαια που στην πραγματικότητα είναι ανέφικτο καθότι σε τέσσερις μέρες δεν θα έχουν προλάβει να συσταθούν τα αρμόδια όργανα!
 
Στις 1 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν και στις 5 θα πρέπει να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Νόμο 4172/2013, οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Προφανώς ο νόμος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τι γίνεται με τα έτη που πραγματοποιούνται οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ώστε να μην δημιουργούνται άνευ λόγου προσχώματα στις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές δεδομένου ότι είναι σαφές ότι ούτε οι νέες Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων θα έχουν συσταθεί, ούτε βέβαια οι νέες δημοτικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πλήρως τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων, ιδίως όταν επίκειται αλλαγή Δημάρχου!
 
Δημαρχόπουλος: «Αδύνατο να προλάβουμε …θα γίνει τροποποίηση»
«Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει πρακτικά καθώς για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός προαπαιτείται η συγκρότηση των οργάνων αλλά και να έχει καταρτιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Παρότι οι υπηρεσίες του δήμου δουλεύουν εντατικά πάνω στον προϋπολογισμό ωστόσο σε τέσσερις μέρες αφ’ ότου αναλάβουμε δεν είναι δυνατό να προλάβουμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει δήμος που μπορεί να τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ ότι θα γίνει τροποποίηση του νόμου», επισημαίνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
 
Προβληματισμός στους τέως και στους νυν
Να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΣ, αν και έχει δεχθεί καταιγισμό αντιδράσεων από δημάρχους και αιρετούς, δεν έχει προβεί σε διευκρίνιση επί του θέματος.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος τόσο στους νυν όσο και στους επόμενους Δημάρχους, δεδομένου ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι δημότες εξέλεξαν νέες αρχές με συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να περιοριστούν από αποφάσεις των συμβουλίων που ολοκληρώνεται η θητεία τους. Mάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι προεκλογικές συγκρούσεις ήταν σφοδρές, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε κάποιους Δήμους να υιοθετηθούν προϋπολογισμοί που θα ναρκοθετήσουν την προσπάθεια των νέων Δημάρχων αλλά και την τοπική κοινωνία.
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…