Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα «χαρακώματα» ΟΑΕΕ – Επαγγελματίες

Στα «χαρακώματα» ΟΑΕΕ – Επαγγελματίες

0
oaee xanthi

«Τελεσίγραφο» προς τους οφειλέτες: «Ρυθμίστε χρέη εντός 20ημέρου…αλλιώς αναλαμβάνει το ΚΕΑΟ με κατασχέσεις!

 

Υποφερτή η κατάσταση στην Ξάνθη αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό

 
 
Περίοδο «χάριτος» 20 ημερών δίνει ο ΟΑΕΕ στους οφειλέτες του να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν αναλάβει έργο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο έχει αναλάβει το έργο των εισπράξεων του Ασφαλιστικού Ταμείου μετά την ενοποίησή του με τον ΙΚΑ. Ήδη όμως το ΚΕΑΟ αποστέλλει «ραβασάκια» στους οφειλέτες προειδοποιώντας τους ότι αν δεν προβούν σε τακτοποίηση των οφειλών τους θα αρχίσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων!
 
«Θηλιά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι υψηλές εισφορές του ΟΑΕΕ
Θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι επιβάλλεται να καθιερωθεί και αποτελεί πάγιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών η αναπροσαρμογή προς τα κάτω της κλίμακας των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ λόγω αδυναμίας πληρωμής λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στον Οργανισμό οι ανείσπρακτες οφειλές και οι επαγγελματίες να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη – μετά την απόφαση του Οργανισμού να μην παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους οφειλέτες του.
 
«Στυλώνει τα πόδια» ο ΟΑΕΕ ενώ το ΙΚΑ είναι πιο …συνεννοήσιμο!
Παρότι τα στοιχεία του ΟΑΕΕ δείχνουν ότι ολοένα και λιγότεροι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, και παρ’ ότι το ΙΚΑ δείχνει κατανόηση δεχόμενο από τους οφειλέτες του να πληρώνουν «ότι έχουν» προκειμένου να διατηρούν ενεργή τη ρύθμισή τους, ακόμη κι αν η καταβολή υπολείπεται κατά πολύ της συμφωνημένης δόσης, ο ΟΑΕΕ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν το σύνολο της δόσης, να θεωρούνται ληξιπρόθεσμοι. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, περί τους 200 με 250 από όσους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Τα χρέη προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί στα 5,9 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα οξύνεται ολοένα λαμβάνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από τους 775.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εκτιμάται ότι οι 575.000 αδυνατούν να καταβάλλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ από αυτούς οι 195.000 ήδη έχουν χαρακτηριστεί «αδρανείς», δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα!
 
Υποφερτή η κατάσταση στην Ξάνθη αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό
Στην Ξάνθη όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως από τον ΟΑΕΕ η κατάσταση είναι σ’ ένα ανεκτό επίπεδο ωστόσο ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της Ξάνθης καταφεύγουν σε ομαδική προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ και στο διεκδικητικό τους πλαίσιο αναφέρεται συν τοις άλλοις η μείωση των εισφορών προς το Ταμείο. Υπενθυμίζουμε ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ υποστηρίζουν ότι εντός των οφειλομένων προς τον ΟΑΕΕ βρίσκονται σειρά παράνομων ποσών όπως:
 
• Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχε παράνομα ο ΟΑΕΕ για όσο διάστημα ο οφειλέτης χρωστάει εισφορές. Ετησίως το ποσό είναι περίπου 1.000 ευρώ συν τους τόκους, ανά ασφαλισμένο.
• Οι εισφορές έπρεπε να είχαν μειωθεί από το 2009 και παράνομα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις κρατάει στο ίδιο επίπεδο με το 2009.
• Τα επιτόκια είναι παράνομα και υπερβαίνουν σημαντικά το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για 6+1 Τεχνικούς Συμβούλους

Προχωρά η διαδικασία για τα έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, μεταξύ των οποίων και η Ανατολι…