Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η φωτογραφία σαν έκφραση

Η φωτογραφία σαν έκφραση

0
blackbox ekthesi1

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας του “BlackBox

 

Οι 12 συμμετέχοντες με ελεύθερη θεματολογία επιχειρούν να «μιλήσουν» για όσα σκέφτονται και νιώθουν μέσα από τις φωτογραφίες τους

 

 

 Την πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης η καλλιτεχνική ομάδα “BlackBox”, που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι με εργαστήρια φωτογραφίας, ορθοφωνίας και θεάτρου. Προχθές το βράδυ στο χώρο του BlackBox, στην οδό Ανδρέου Δημητρίου 11, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα ομάδα φωτογραφίας, που προέκυψε κατά την διάρκεια των σεμιναρίων από τον γνωστό στο χώρο της φωτογραφίας, Κομοτηναίο Πέτρο Κοτζαμπάση από τον Οκτώβριο του 2013 ως σήμερα. Στον πολυχώρο του BlackBox λειτούργησε επίσης τμήμα αρχαρίων που ανέλαβαν να συντονίσουν οι ξανθιώτες Νίκος Τεφρωνίδης και Βαγγέλης Νεραντζής. Στην έκθεση που θα διαρκέσεις έως τις 18 Ιουνίου, συμμετέχουν με έργα τους οι: Γιαννακόπουλος Γιάννης, Δαλακούρα Εύα, Καρανικολάου Κατερίνα, Κεραμετσίδης Χάρης, Νεραντζής Βαγγέλης, Παπανδρέου Παναγιώτα, Παπαστεφάνου Βάγια, Πεχλιβάνης Γιώργος, Σκαλτσά Βιολέττα, Σαμπάν Ογλού Μπιρσέλ, Τεφρωνίδης Νίκος και Χαράλαμπος Περδικόπουλος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Πέτρος Κοτζαμπάσης. Την έκθεση μπορεί κανείς να επισκεφθεί απογευματινές ώρες 6-9 μμ.
 
Τεχνική με πολύ συναίσθημα
Σε αυτή την ομαδική έκθεση φωτογραφίας δεν υπάρχει θεματολογία, ούτε αυστηρές οδηγίες. Μόνο η σύσταση στους δημιουργούς να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία ως έκφραση, ως μέσο και όχι ως περιγραφή. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική φιλοσοφία της τεχνικής που διδάχθηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου.
Στο χώρο που περιηγήθηκαν οι επισκέπτες της έκθεσης, έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες έγχρωμες, με έντονους φωτισμούς, ασπρόμαυρες, αφαιρετικές, τοπία, αντικείμενα, ανθρώπινες μορφές, με ασαφείς σχηματισμούς, που εκτεθειμένες ως σύνολο καταδεικνύουν αυτό το εγχείρημα της έκφρασης των δημιουργών μέσα από μια φωτογραφία. Δεν έχει σημασία τι σκέφτηκε ο φωτογράφος αποτυπώνοντας μια σκηνή, αλλά τι συναίσθημα μεταφέρει στο θεατή, αυθόρμητα, χωρίς να τον καθοδηγεί.
 
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του BlackBox
Άλλωστε, όπως σημείωσε στο «Ε» ο ένας εκ των εκθετών Νίκος Τεφρωνίδης, καλλιτεχνική φωτογραφία μπορεί να βγάλει κανείς με μία καλή μηχανή, αλλά ακόμη και με μία απλή ή ένα κινητό τηλέφωνο. «Η μηχανή είναι το εργαλείο, δε μπορεί να σε κάνει καλύτερο. Είναι όπως με την κουζίνα, η συσκευή δε θα φτιάξει το καλό φαγητό». Ο ίδιος εξηγεί ότι ο κόσμος δεν έχει εξοικείωση με αυτό το είδος φωτογραφίας μιας και έχει συνηθίσει στις εικόνες της τηλεόρασης και των περιοδικών. Παρόλα αυτά δηλώνει ικανοποιημένος και για το αποτέλεσμα της έκθεσης, αλλά και για την πορεία των σεμιναρίων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με δεδομένο ότι το BlackBox έκλεισε μόλις τον πρώτο του κύκλο δραστηριοποίησης, βάζοντας το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι μπορεί μεν η οικονομική κρίση να περιορίζει τις δαπάνες για… εξωσχολικές δραστηριότητες ή χόμπι, ωστόσο αυτό που παρατηρούν τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας είναι ότι τώρα, δεδομένων των συνθηκών, αυτοί που συμμετέχουν είναι πιο συνειδητοποιημένοι και έχουν πιο συγκεκριμένα κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν, να προσπαθήσουν και να αφιερωθούν.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν πολλά άτομα από τις φωτογραφικές ομάδες της Καβάλας και της Κομοτηνής με τις οποίες το BlackBox διατηρεί άριστες επαφές και συνεργασία.
 
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…