Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με καλή θέληση λειτουργεί ο παιδικός του Πετεινού

Με καλή θέληση λειτουργεί ο παιδικός του Πετεινού

0
paidikos-empros

Παραλίγο να «κατεβάσει ρολά» μετά την λήξη του πεντάμηνου προγράμματος του ΕΣΠΑ με το οποίο απασχολούνταν οι βρεφοκόμοι

 

Πονοκέφαλος σε πολιτικές αρχές, γονείς και εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

 
 
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γονείς των μικρών που φοιτούν στον Παιδικό Σταθμό Πετεινού, όταν πήγαν να παραλάβουν τα παιδιά τους την Τετάρτη. Η Διευθύντρια τους ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός, καθώς λήγει η σύμβαση των βρεφοκόμων, οι οποίες είχαν προσληφθεί με πεντάμηνο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Οι γονείς στο άκουσμα της είδησης αναστατώθηκαν και κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση, καθώς οι περισσότερες μητέρες εργάζονται. Την αγωνία τους συμμερίστηκαν και οι υπάλληλοι του σχολείου, αλλά και η Διευθύντρια, οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί τους το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να δουν πως μπορούν να κινηθούν. Εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους, καταλήξανε στο να συνεχίσει να εργάζεται μια από τις κοπέλες εθελοντικά μέχρι να δοθεί κάποια λύση από το Δήμο Αβδήρων.
 
Υπομονή δυο εβδομάδες ζητά από τους γονείς ο Δήμος
Έχοντας λάβει αίτημα διαμαρτυρίας από τους γονείς, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αβδήρων, έχει κινήσει διαδικασίες προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ξανθόπουλο ενημερωθήκαμε ότι έχει δημιουργηθεί αυτή η κοιλιά από διάφορους παράγοντες. Όπως μας είπε ο ίδιος, ο υπεύθυνος για τους παιδικούς ήταν ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, ο οποίος αφού παραιτήθηκε, την θέση του ανέλαβε η Αντιπρόεδρος, η οποία λείπει σε άδεια, καθώς πρόκειται να γεννήσει τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, μια ένσταση στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τίναξε το πρόγραμμα στον αέρα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή τις διαδικασίες από την αρχή. «Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Έχουμε κινήσει ήδη διαδικασίες και περιμένουμε την έγκριση του ΦΕΚ που έχουμε υποβάλλει στην Περιφέρεια. Πιστεύουμε πως σε δυο εβδομάδες θα έχουμε δώσει λύση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.
 
Προβληματική και η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Την επιβολή μηνιαίας εισφοράς (20 – 40 ευρώ) για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, προσανατολίζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας έτσι τέρμα στην δωρεάν παροχή μέσω ΕΣΠΑ που ίσχυε έως τώρα.
Η παραπάνω «συμβολική» όπως την χαρακτηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, συμμετοχής των γονέων, φαίνεται να είναι απόρροια της έλλειψης κονδυλίων για να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο. Το κοινωνικό πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί πάντως είναι μεγάλο, καθώς αρκετοί από τους γονείς που έκαναν χρήση του προγράμματος είτε είναι χαμηλόμισθοι, είτε άνεργοι, οπότε ακόμα και αυτό το «συμβολικό» ποσό, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το συγκεκριμένο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε επίσημα γνωστό κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη. Το συνολικό ποσό που διεκδικεί η ΚΕΔΕ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα, ανέρχεται στα 250 εκατ ευρώ, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, 140 εκατ ευρώ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΚΠΑ Ξάνθης, κ. Γιώργος Παπασταματίου υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άγχος και αγωνία από την πλευρά των γονιών, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να βρει άλλο τρόπο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. «Είμαστε όλοι σε αναμονή. Μπορεί η κυβέρνηση να βρει κονδύλια από άλλο πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει από τώρα άγχος και αγωνία από την πλευρά των γονιών» δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Παρόμοια δήλωση άλλωστε είχε κάνει και ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει ονομασία.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …