Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μικρό ενδιαφέρον για την δήλωση Ε9 στην Ξάνθη

Μικρό ενδιαφέρον για την δήλωση Ε9 στην Ξάνθη

0
e 9

 Α. Μπερμπέρογλου: «Οι φορολογούμενοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εξαιτίας του φόβου των φόρων»

 

Έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9. Δόθηκε μικρή παράταση. Γλυτώνουν το πρόστιμο οι εκπρόθεσμοι

 
 
Έληξε χθες, Παρασκευή 30 Μαΐου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9, για την οποία δόθηκε μικρή παράταση, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται για πιθανή κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος, εξαιτίας των αρρυθμιών που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας στο «Ε», η Λογίστρια κα Αναστασία Μπερμπέρογλου σημειώνει ότι η προσέλευση ήταν μικρή, καθώς οι φορολογούμενοι προσπαθούν να καθυστερήσουν, γνωρίζοντας ότι αυτή τους η ενέργεια συνδέεται με την επιβολή φόρου.
 
Υπήρξε άγνοια γύρω από το θέμα από την πλευρά των φορολογούμενων
«Για το Ε9 χρειάστηκε να ενημερώσουμε είναι η αλήθεια. Οι πολίτες ερχόταν κυρίως για την νομιμοποίηση κάποιου αυθαιρέτου. Ωστόσο, επειδή γνωρίζουν ότι με αυτό συνδέεται και ένας φόρος που ενδεχομένως θα πληρώσουνε ήταν συγκρατημένη η προσέλευση τους. Επιπλέον, πολλοί δεν έχουν ενημερωθεί και νομίζουν ότι η υποβολή του θα μπορεί να γίνει μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις και έτσι το καθυστερούν» αναφέρει στο «Ε» η κα Μπερμπέρογλου και συμπληρώνει «αρχικά είχαν αποφασίσει ότι θα υπάρξει πρόστιμο για τους εκπρόθεσμους, αλλά σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες θα δοθεί σιωπηρή παράταση 2-3 μήνες ακόμα, χωρίς πρόστιμο και χωρίς κάποια προσαύξηση».
Η κα Μπερμπέρογλου μίλησε και την προθεσμία που δόθηκε χαρακτηρίζοντας την μη ικανοποιητική. «Δεν είναι ικανοποιητική η προθεσμία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια συμφόρηση. Άλλοι έρχονται για να κάνουν το Ε9, άλλοι το Ε1. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο ένας άνθρωπος που θα έρθει να κάνει την φορολογική του δήλωση, να δηλώσει και τα ακίνητα του, να κάνει και τα επιδόματα των παιδιών, να κάνει όλη την φορολογική του εικόνα από το να βάζουν ένα μήνα νωρίτερα προθεσμία.
 
Δεύτερη ευκαιρία σκέφτεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να εξυπηρετήσει τους υπόχρεους φορολογουμένους έδωσε παράταση μέχρι τις 16 Ιουνίου, ενώ σκέψεις υπάρχουν να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι σήμερα να το πράξουν μετά την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου.
 
Ποιοι είναι οι υπόχρεοι
Να υπενθυμίσουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για το έτος 2014 έχουν όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.
Σ’ αυτήν την κατηγορία υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:
• Πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα.
• Μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές.
• Κληρονόμησαν ακίνητα.
• Μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων.
• Είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.
 
Πως κυλάει η διαδικασία υποβολής Ε9
Μικρή προσέλευση έχει σημειωθεί στα λογιστικά γραφεία και για την επιβολή Ε9, καθώς οι πολίτες φοβούνται την υψηλή φορολογία.
«Μέχρι στιγμής έχει υποβάλει δήλωση μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, ενδεχομένως γιατί η φορολογία είναι υψηλότερη, επομένως έχουν ένα φόβο ότι θα πληρώσουν παραπάνω. Οι φορολογούμενοι έχουν ακούσει όλα αυτά στις ειδήσεις και υπάρχει γενικότερα μια ανασφάλεια γύρω από το θέμα των φόρων γιατί πέρυσι, όταν έκανες πιο γρήγορα την δήλωση, έβγαινε και ο φόρος πιο γρήγορα να πληρώσεις, κάτι που δεν ισχύει φέτος» αναφέρει η κα Μπερμπέρογλου και συμπληρώνει πως όσο πλησιάζει ο καιρός, η προσέλευση γίνεται εντονότερη.
 
Την γλυτώνουν μέχρι στιγμής οι καταρτιζόμενοι σε σεμινάρια
Για την υψηλή φορολογία που απειλούσε όσους λάβανε επιδότηση από κάποιο σεμινάριο τοποθετήθηκε η ίδια σημειώνοντας πως για την ώρα τα πράγματα θεωρητικά έχουν αλλάξει. «Αν και αρχικά τους περνούσαμε ως ελεύθερους επαγγελματίες, τώρα το σύστημα μας δίνει την δυνατότητα να τους εντάσσουμε στην κλίμακα των μισθωτών. Ευχόμαστε να μην γίνει κάτι και στην συνέχεια αυτό να αλλάξει» σημειώνει και υπογραμμίζει πως φέτος σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές οι μισθοί, οι συντάξεις και οι τόκοι δανείων έχουν περαστεί αυτόματα μέσα στο σύστημα, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να περιμένουν να λάβουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα έγγραφα.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…