Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 14χρόνια μετά έμαθε από την…Εφορία ότι δεν είναι χήρα!

14χρόνια μετά έμαθε από την…Εφορία ότι δεν είναι χήρα!

0
doy xanthis-empros

Έπαιρνε σύνταξη χηρείας, είχε κάνει αποδοχή κληρονομιάς και παρόλα αυτά δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο

 

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ε» για ατόπημα της ΔΟΥ Ξάνθης πριν από 14 χρόνια

 
 
Το λάθος ενός λογιστή έφερε τα πάνω κάτω σε μια 75χρονη γυναίκα, η οποία ανακάλυψε, 14 χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της και αφού λάμβανε κανονικά την σύνταξη χηρείας, ότι δεν είναι χήρα… σύμφωνα με τα λεγόμενα υπαλλήλου της εφορίας!
Όλα ξεκίνησαν όταν η ηλικιωμένη γυναίκα πήγε να λάβει την σύνταξη της και είδε ότι της είχαν κόψει το ΕΚΑΣ. Άμεσα ενημέρωσε τα παιδιά της και ο γιός της κίνησε διαδικασίες για να δει τι είχε συμβεί. Επικοινωνώντας με τον λογιστή, ανακάλυψαν ότι είχε γίνει λάθος στην φορολογική δήλωση της προηγούμενης χρονιάς, καθώς ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοι του, δεν πρόσεξαν την αλλαγή στον τρόπο δήλωσης της σύνταξης, σημειώνοντας το μικτό ποσό σε ένα πεδίο (σύνταξη και ΕΚΑΣ) και όχι σε δύο (ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 20.000 περίπου φορολογούμενοι).
Προκειμένου να διευθετήσει το θέμα και να διορθώσει το πρόβλημα ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας επισκέφτηκε το κατάστημα ΔΟΥ Ξάνθης για να κάνει τροποποίηση στο περσινό εκκαθαριστικό. Εκεί, ένας υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τους καταλόγους της εφορίας η εν λόγω κυρία δεν είναι χήρα! Έτσι, ένας νέος κύκλος ταλαιπωρίας ξεκίνησε για την ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία κλήθηκε να επανακαταβάλει όλα τα δικαιολογητικά που είχε καταθέσει πριν από 14 χρόνια.
 
Η αγανάκτηση του γιού της
«Όταν χάσαμε τον πατέρα μου κάναμε ότι προστάζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Μας φαίνεται παράλογο να μην είναι εγγεγραμμένη η μητέρα μας ως χήρα τη στιγμή που τόσα χρόνια λάμβανε σύνταξη χηρείας, αλλά και τόσο αυτή όσο και εγώ με τις αδερφές μου κάναμε αποδοχή κληρονομιάς και κοινωνία κληρονόμων. Για όλα αυτά χρειαζόταν χαρτιά από την εφορία» σημειώνει ο γιος της 75χρονης στο «Ε» και συμπληρώνει παρουσιάζοντας την ταλαιπωρία που είχε ξαναζήσει πριν από 14 χρόνια «μάλιστα για να πάρω τα εν λόγω έγγραφα κυριολεκτικά δεινοπάθησα. Επί ένα ολόκληρο μήνα πήγαινα κάθε μέρα στην εφορία, γιατί έλλειπε η υπεύθυνη και την αντικαθιστούσε ένας άλλος υπάλληλος, ο οποίος κάθε μέρα μου ζητούσε και κάτι. Όταν επέστρεψε η υπεύθυνη ανακάλυψε ότι ο συνάδελφος της τα είχε κάνει λάθος και μου ζήτησε να τα ξανακάνουμε από την αρχή και να μην πω τίποτα πουθενά για να “μην εκθέσουμε τον συνάδελφο” όπως μου είπε χαρακτηριστικά».
 
Επιρρίπτει κατηγορίες στην 75χρονη η εφορία
Από την πλευρά της η νυν Προϊσταμένη της Α’ και Β’ ΔΟΥ Ξάνθης, Χρυσούλα Γιαμαλίδου αιτιολογεί το περιστατικό ως εξής: «Προφανώς, δεν ήρθαν να δηλώσουν τον θάνατο στο Μητρώο της Εφορίας Ξάνθης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια η φορολογούμενη ή τα παιδιά της όφειλαν να γνωρίζουν ότι και η ενημέρωση του Μητρώου εντάσσεται στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι κληρονόμοι βέβαια μπορεί να είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, ωστόσο 14 χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει εάν επρόκειτο για λάθος ή για παράλειψη από την πλευρά της υπηρεσίας…
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…