Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Άρρωστο καπέλο» στην συνταγογράφηση

«Άρρωστο καπέλο» στην συνταγογράφηση

0
farmaka-empros
 

 Ένα ακόμη μέτρο κατά των ασφαλισμένων έχει επιβάλλει από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση

 

Στα «όρια» τους ήδη πολλοί γιατροί της Ξάνθης. Ο Φεβρουάριος προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολος

 
 
Ενάντια στις εκπτώσεις που επιβάλει στην πρακτική του λειτουργήματός της Ιατρικής έχουν τεθεί οι Ιατροί της χώρας ζητώντας από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει άμεσα το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ο αντίκτυπος της εν λόγω απόφασης απειλεί ήδη τους ασφαλισμένους της Ξάνθης καθώς οι γιατροί -παρά το μικρό διάστημα της εφαρμογής της- έχουν φτάσει στα όρια του πλαφόν τους.
 
Υπολογισμός με μπακαλίστικο τρόπο
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης, Δημήτρη Αδαμίδη, το υπουργείο Υγείας καθιέρωσε ανώτατο όριο δαπάνης για φάρμακα ανά γιατρό με ένα καθαρά αυθαίρετο τρόπο, ο οποίος δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το όριο αυτό, διαμορφώνεται ανάλογα με τις δαπάνες του γιατρού κατά το έτος 2013 και είναι διαφορετική για τον κάθε ένα.
Ειδικότερα, υπολογίζονται οι φαρμακευτικές δαπάνες του κάθε γιατρού τους τελευταίους 12 μήνες, οι οποίες διαιρούνται με το 12, προκειμένου να προκύψει μια μέσα μηνιαία δαπάνη. Στην συνέχεια ο γιατρός καλείται να μην ξεπεράσει το 80% του ποσού που έχει προκύψει από τον υπολογισμό.
Όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, ο τρόπος αυτός είναι αυθαίρετος και ευνοεί τους γιατρούς που κάνανε σπατάλη, γράφοντας φάρμακα με το παραμικρό (σ.σ. είχαν μεγαλύτερη δαπάνη, άρα τους δικαιολογείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός). Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο το ελλιπές σκεπτικό του νόμου φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν προβλέπει πως μερικοί γιατροί μπορεί να έλειπαν σε εκπαιδευτική άδεια, κάτι που σημαίνει ότι οι δαπάνες που έκαναν περιορίστηκαν κατά πολύ.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, το υπουργείο φαίνεται να έχει σκοπό να επεκτείνει αυτή την πολιτική και στα εργαστηριακά κέντρα και στις φυσιοθεραπείες.
 
Τι σημαίνει όλο αυτό πρακτικά για τον άρρωστο
Όπως σημειώνει ο κ. Αδαμίδης η κυβέρνηση με «έμμεσο και πονηρό τρόπο» μειώνει την φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνει το κόστος για τον ασφαλισμένο.
«Αν ένας άρρωστος πάει σε κάποιο γιατρό να του γράψει τα φάρμακα και αυτός έχει φτάσει στο όριο του πλαφόν του ή θα πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος των φαρμάκων του –χάνοντας ουσιαστικά την ασφάλιση του- ή να επισκεφτεί ένα άλλο γιατρό με την ελπίδα να έχει περιθώριο να του τα γράψει εξηγεί ο ίδιος. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ξάνθης, ακόμη και να έχει περιθώριο ο δεύτερος γιατρός ενδέχεται να μην του τα γράψει καθώς δεν γνωρίζει το ιστορικό του. Μάλιστα, όπως σημειώνει με αυτόν τον τρόπο χάνεται το δικαίωμα των ασθενών για προσωπικό γιατρό.
Επιπλέον, ο κ. Αδαμίδης παραθέτει και ένα ακραίο παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το μέτρο τους ασφαλισμένους. Όπως αναφέρει υπάρχουν ειδικότητες, όπως αυτή του αλλεργιολόγου, που είναι ένας με δυο γιατρούς σε κάποιες πόλεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα φτάσουν πολύ γρήγορα στο πλαφόν τους και θα αναγκαστεί ο ασφαλισμένος να βγει εκτός των ορίων της πόλης του.
 
Δ. Αδαμίδης: «Είμαστε υπέρ του περιορισμού, αν αυτός γίνει με επιστημονικό τρόπο»
Όπως σημειώνει ο κ. Αδαμίδης δεν είναι κακό να υπάρχει περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αρκεί αυτή να γίνεται με επιστημονικό τρόπο βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα προτείνουν κάποια φάρμακα ανάλογα με την ασθένεια και το ιστορικό του κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει αλλεργία στο γάλα αρχικά του συνίσταται ένα γάλα τύπου Α και αν αυτό αποτύχει μέσα σε διάστημα 2 μηνών, τότε προχωρά ο γιατρός σε ένα πιο ακριβό» σημειώνει ο ίδιος.
 
Η σκληρή απάντηση του πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος έδωσε την δική του σκληρή απάντηση απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του πλαφόν.
«Δεν παίζει κανείς με τους κανόνες της Δημοκρατίας και της Ιατρικής. Η Δημοκρατία δεν δέχεται αυταρχικές συμπεριφορές και η Ιατρική δεν δέχεται εκπτώσεις στην πρακτική του λειτουργήματός της. Μας καλείτε σε συνεργασία, αφού πρώτα έχετε εκδώσει μία απαράδεκτη εγκύκλιο -κατ’ εφαρμογή Υπουργικών Αποφάσεων- ζητώντας μας να εκπέσουμε της ιατρικής μας λειτουργίας, ως προς την περίθαλψη των ασθενών. Εάν είχατε προθέσεις συνεργασίας, θα έπρεπε πριν να εκδώσετε αυτές σας τις αποφάσεις, να μας καλέσετε για να βρούμε από κοινού εκείνους τους τρόπους, που, σε περιπτώσεις υπερβολών, θα εκλογικεύσουν τη φαρμακευτική δαπάνη», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ο κ. Βλασταράκος επανέλαβε ότι οι γιατροί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπό την προϋπόθεση ότι «θα πρέπει να αποσύρετε για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, την απαράδεκτη Εγκύκλιό σας καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που προηγήθηκαν».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…