Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αλλάζουν χέρια» συνεχώς τα καφέ της Ξάνθης

«Αλλάζουν χέρια» συνεχώς τα καφέ της Ξάνθης

0
kapniste antika
 

 Η κρίση τόνωσε την ενασχόληση με την εν λόγω επιχειρησιακή δραστηριότητα, λόγω αυξημένης ανεργίας και περιορισμένου μπάτζετ

 

Έως και τρεις ιδιοκτήτες το χρόνο αλλάζουν καφενεία και καφετέριες. 10 νέες άδειες καφέ-μπαρ το 2013 και 10 μεταβιβάσεις

 
 
Είναι διάχυτη στην πόλη η αίσθηση ότι σε όλο το κέντρο από τον παραδοσιακό οικισμό έως την εμπορική περιοχή η Ξάνθη έχει γεμίσει νέα καφενεία και καφετέριες, τις οποίες οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες, είτε κάνοντας διάλειμμα από τη δουλειά τους, είτε, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, γεμίζοντας τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους, όντας άνεργοι, χωρίς την ευκαιρία να κάνουν κάτι παραγωγικό. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η ώρα του καφέ αποτελεί πλέον τον πιο οικονομικό τρόπο διασκέδασης, που επιλέγει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, υιοθετώντας μια τάση που αφορά σε όλες τις ηλικίες.
 
30 μεταβιβάσεις το 2012 και 21 το 2013. Μικρή αύξηση στις νέες άδειες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αδειοδοτήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων του δήμου Ξάνθης, παρατηρείται ότι τα τελευταία δύο χρόνια είναι σταθερός ο ρυθμός της αύξησης των νέων καφενείων και καφέ-μπαρ. Ακόμη, χωρίς αυξομειώσεις είναι και ο αριθμός των μεταβιβάσεων αδειών για τις εν λόγω επιχειρήσεις, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιες άδειες μεταβιβάζονται σε μερικούς μόλις μήνες δύο και τρεις φορές!
Αναλυτικά, το 2012 εκδόθηκαν από το δήμο Ξάνθης 11 άδειες για καφενεία και 9 άδειες για καφετέριες και μπαρ (εκ των οποίων μία στα Κιμμέρια) και το 2013 εκδόθηκαν και πάλι 11 νέες άδεις για καφενεία (εκ των οποίων μία στο Πετροχώρι) και 10 νέες άδειες για καφέ-μπαρ (εκ των οποίων μία στη Σταυρούπολη και μία στα Κιμμέρια).
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στις μεταβιβάσεις ανάμεσα στις δύο χρονιές παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στα καφέ-μπαρ και μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα στα καφενεία, η λειτουργία των οποίων παραμένει προτιμητέα. Συγκεκριμένα, το 2012 μεταβιβάστηκαν 20 άδειες καφενείων (εκ των οποίων μία στη Σταυρούπολη και μία στα Κιμμέρια) και 10 άδειες για καφετέριες, ενώ το 2013 μεταβιβάστηκαν 11 άδεις για καφενεία στην Ξάνθη και ισάριθμες άδειες για καφέ μπαρ (εκ των οποίων μία στα Κιμμέρια, μία στη Χρύσα και μία στην Καλλιθέα). Να σημειωθεί ότι στους αριθμούς των μεταβιβάσεων συμπεριλαμβάνονται και οι μεταβιβάσεις των ίδιων επιχειρήσεων περισσότερες από μία φορές.
 
Μία φτηνή λύση διέξοδος στην ανεργία των νέων
Ο πρόεδρος των καφέ-μπαρ Ξάνθης Ανδρέας Ιντζές σημειώνει ότι ο κλάδος των καφέ έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, πράγμα που αποτελεί συνέπεια της κρίσης κατά κύριο λόγο. «Τόσο οι νέες άδειες, όσο και οι μεταβιβάσεις αδειών παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Ανδρέας Ιντζές, και εξηγεί: «η τάση είναι ότι δημιουργήθηκαν πολλά μικρά καφέ, γιατί μεγάλη μερίδα των νέων είναι άνεργοι και οι γονείς με το εφάπαξ που έπαιρναν στήριζαν τα παιδιά τους με το να τους χρηματοδοτούν για να ανοίξουν μια μικρή επιχείρηση. Άλλωστε, το μπάτζετ για ένα μικρό καφέ είναι περιορισμένο. Με 10.000-15.000 €, μπορεί να στηθεί μία επιχείρηση». Πάνω σε αυτό, ο ίδιος προσθέτει: «έχει αλλάξει και η κουλτούρα σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης. Παλιά ο κόσμος προτιμούσε τα καφέ με ακριβή διακόσμηση και πολυτέλεια, τώρα δείχνει να νιώθει πιο άνετα σε πιο λιτές καφετέριες με γούστο, αλλά χωρίς ακριβά έπιπλα και εξοπλισμό».
Ωστόσο, ο Ανδρέας Ιντζές μεταφέροντας την εκτίμηση ότι ο κλάδος έχει κορεστεί στην Ξάνθη, διαπιστώνει: «2-3 νέα παιδιά μαζί, συχνά υπάλληλοι οι ίδιοι παλιότερα σε άλλες καφετέριες, κάνουν ένα καφέ, αλλά στη συνέχεια δε βγαίνουν και ή το κλείνουν ή το μεταβιβάζουν.
Τέλος, ο πρόεδρος των καφέ-μπαρ σε σχετική ερώτηση σχολιάζει ότι οι άδειες για καφενεία και καφέ προτιμώνται εξίσου, κυρίως μετά το νέο νόμο του 2013 που επιτρέπει τον… μεζέ και στα δύο είδη επιχειρήσεων. Πάντως, παραμένουν περισσότερες οι ώρες εκπομπής μουσικής στις καφετέριες, αλλά όποιος αναζητά επιδότηση θα πρέπει να στραφεί αποκλειστικά στο «παραδοσιακό καφενείο».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…