Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

0
akinita foroi
 

Απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, εάν δεν έχει πληρωθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων

 

Κυρώσεις θα υπάρξουν για όσους συμβολαιογράφους, φύλακες μεταγραφών και τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων αγνοήσουν τη νέα διάταξη

 
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του να εισπράξει τον νέο ενιαίο φόρο «βάζει στο παιχνίδι» κάθε ενδιάμεσο κρίκο στη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Σε σχετική διάταξη, η οποία αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, το υπουργείο απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, εάν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος και απειλεί με κυρώσεις συμβολαιογράφους, φύλακες μεταγραφών και τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι έχουν την προδιάθεση να την αγνοήσουν.
 
Καμπάνα 5.000 ευρώ σε όποιον αγνοήσει τη διάταξη
Σύμφωνα με τη διάταξη συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, μεταγράψουν τίτλους ή καταχωρίσουν ακίνητα των οποίων οι υπόχρεοι δεν έχουν πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος, οι συμβολαιογράφοι μπορούν να κάνουν κανονικά τα συμβόλαια μόνο αν καταβάλουν οι ίδιοι, μέσα σε τρεις ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, τον οφειλόμενο φόρο ακινήτων.
Σε περίπτωση που κάποιος συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος των κτηματολογικών γραφείων αγνοήσει τη σχετική διάταξη θα υποστεί επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου και θα κλιθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
 
Ν. Νταϊλιάνη: «Δε νομίζω να υπάρξει κάποιος που θα αγνοήσει τη νέα διάταξη»
Μιλώντας στο «Ε» η συμβολαιογράφος, Ντίνα Νταϊλιάνη, αναφέρει πως αν και οι μεταβιβάσεις και οι αγοροπωλησίες έχουν δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα λόγω κρίσης τον τελευταίο καιρό αρκετοί έχουν προβεί σε γονικές παροχές ακινήτων ή αγοροπωλησίες αγροτεμαχίων προκειμένου να εξυπηρετήσουν το Ε9. Σχετικά με το θέμα του μπλοκαρίσματος αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν τους επηρεάζει αυτή τη στιγμή καθώς θα ισχύσει από το 2014 και συμπληρώνει ότι θεωρεί παράλογο να υπάρξει κάποιος που δεν θα συμμορφωθεί στη νέα αυτή διάταξη.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και χωρίς να αποκλείονται αλλαγές ορίζονται τα εξής:
* Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου αν και πάλι δεν υπάρχει πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης.
* Η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πριν από την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα πιστοποιητικά αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών.
* Οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…