Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν «ζεστάθηκε» ακόμη η αγορά των καυσόξυλων

Δεν «ζεστάθηκε» ακόμη η αγορά των καυσόξυλων

0
kafsoxila-web
 

 Οι ξυλέμποροι αγοράζουν και πωλούν τοις μετρητοίς. Ισχύουν οι περσινές τιμές

 

Ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο ξύλων από Βουλγαρία. Καταγγελίες της προέδρου του Συνεταιρισμού Προμήθειας Δασικών Προϊόντων & Ξύλου Ξάνθης

 

Αρχές Οκτώβρη και ο χειμώνας έδειξε τα πρώτα σημάδια του με πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο η αγορά των καυσόξυλων που παραδοσιακά «ανοίγει» τέλος Αυγούστου – Σεπτέμβρη, παρουσιάζει έντονη υποτονικότητα – όπως υποστηρίζουν οι ξυλέμποροι του Συνεταιρισμού Προμήθειας και Παραγωγής Δασικών Προϊόντων & Ξύλου Ξάνθης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στον κλάδο καθώς δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση με την περσινή χρονιά από πλευράς ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την αγορά ξύλων.
 
Περσινές τιμές αλλά μικρό ενδιαφέρον
Αναφερόμενη στους λόγους που φέτος διαπιστώνεται υποτονικότητα στην αγορά καυσόξυλων, η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κα Χρυσούλα Γρηγορίου την αποδίδει αφενός στο απόθεμα που έχουν οι καταναλωτές από την περσινή χρονιά επειδή ήταν ήπιος ο χειμώνας και δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι προμήθειές τους, αφ’ ετέρου δε στην έλλειψη ρευστότητας λόγω και των λοιπών υποχρεώσεων (Εφορία κ.λ.π.) που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε αγορά και την μεταθέτει σε πιο εύκαιρη για τον καθένα χρονική στιγμή κα όταν …σφίξουν τα κρύα! Ωστόσο η κα Γρηγορίου επισημαίνει ότι οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και κυμαίνονται από 57 έως 60 ευρώ το κυβικό. Ενημερώνει δε τους καταναλωτές ότι δεν μπορούν να κάνουν ευκολίες πληρωμής γιατί και οι ίδιοι οι ξυλέμποροι πληρώνουν τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους ενώ παλαιότερα πλήρωναν με επιταγές ή εγγυητικές. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη ΑΔ 4/2012 έχει θεσπιστεί και ισχύει από πέρσι η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό. Παρ’ όλα αυτά όμως – όπως αναφέρει η κα Γρηγορίου – αυτό δεν τηρείται απ’ όλους (ξυλεμπόρους και καταναλωτές που συνεχίζουν να διαθέτουν με το κιλό. Γενικότερα η κα Γρηγορίου περιγράφει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον κλάδο της ξυλεμπορίας που απ’ την μια φαίνεται να γνωρίζει άνθηση , απ’ την άλλη δε να πλήττεται καίρια από το παραεμπόριο ξυλεία από την Βουλγαρία
 
Φύτρωσαν σαν μανιτάρια …τα «ξυλάδικα» – Ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο ξύλων από Βουλγαρία
Πάνω από 48 μαγαζιά εμπορίας και διάθεσης ξύλων έχουν ανοίξει στην Ξάνθη τα τελευταία 2 χρόνια – από τότε δηλαδή που έχει γίνει η στροφή του κόσμου στις ξυλόσομπες και στα τζάκια εξαιτίας της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης – και μόλις όμως 18 είναι τα μέλη του Συνεταιρισμού. Οι υπόλοιποι είτε δεν έχουν άδεια είτε δεν ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον Συνεταιρισμό. Κατά συνέπεια η προσφορά υπερκαλύπτει την ζήτηση δημιουργώντας συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού όμως την ίδια στιγμή οι ξυλέμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις Βουλγάρικες νταλίκες που εισέρχονται στην χώρα μας παράνομα ή ημιπαράνομα (χωρίς ακριβή παραστατικά ) και ξεφορτώνουν τόνους ξύλα από τον Έβρο ως την Ξάνθη: «Οργιάζει το παραεμπόριο ξύλων από την Βουλγαρία. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Νταλίκες με τόνους ξύλα μπαίνουν από την Ορεστιάδα και ξεφορτώνουν σ’ όλη τη Θράκη. Σ’ όλους τους νομούς υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Η πολιτεία είναι απούσα και βάζει εμάς τους επαγγελματίες να παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα. Να αφήνουμε τις δουλειές μας και να τρέχουμε να καταγγέλλουμε πού ξεφορτώνουν ξύλα για να ελέγξουν αν έχουν νόμιμα παραστατικά», τονίζει η κα Γρηγορίου.
 
Το κράτος ευνοεί τους παράνομους;
Παράλληλα δε ζητά να καταργηθεί άρθρο του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε συλληφθέντα με μη νομιμα παραστατικά να τα καταθέσει σε τρεις μέρες, λέγοντας ότι μ’ αυτόν τον νόμο το κράτος ευνοεί το παραεμπόριο: «Το κράτος εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα σε μας τους νόμιμους που δεν μπορούμε στιγμή χωρίς νόμιμα παραστατικά και την ίδια στιγμή δίνει το περιθώριο 3 ημερών στους παράνομους που συλλαμβάνει να του καταθέσουν παραστατικά. Πρέπει αυτό το άρθρο να καταργηθεί γιατί ευνοεί το παραεμπόριο. Πολλά μπορούν να γίνουν που δεν χρειάζονται λεφτά . Μπορούν και πρέπει να μπουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο» σημειώνει η κα Γρηγορίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…