Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τα βάζουν και οι δήμοι με την ΑΕΠΙ

Τα βάζουν και οι δήμοι με την ΑΕΠΙ

0
stegi grammaton
 

Ζητούν συλλογική συμφωνία για ενιαίο πλαίσιο στην αμοιβή της εταιρίας από συναυλίες και μουσικές παραστάσεις

 

Δυσαρέσκεια και στην Ξάνθη, γιατί η ΑΕΠΙ υπολογίζει το ποσοστό της επί του συμβολαίου και όχι επί της αμοιβής του καλλιτέχνη

 
Αντιρρήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) πέρα από τους επαγγελματίες, εκφράζουν και οι δήμοι της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυθαίρετες πρακτικές και μονομερείς όρους στα συμβόλαια, καθώς και με υπέρογκα ποσά για συναυλίες και μουσικές παραστάσεις. Μάλιστα το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, καθώς η διένεξη μεταξύ της εταιρίας και των δημάρχων έχει προχωρήσει και σε επίπεδο δικαιοσύνης.
Το ζήτημα απασχόλησε και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, στην οποία απευθύνθηκαν δήμαρχοι της χώρας, προκειμένου να επιδιωχθεί μία συζήτηση με την ΑΕΠΙ, με στόχο την υπογραφή μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, θεσμικά υπάρχει τέτοια δυνατότητα σύναψης συλλογικής συμφωνίας ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την εταιρία, με κατάληξη ένα ενιαίο πλαίσιο, με λογικές τιμές και αναλογική εφαρμογή από όλους.
Με επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη ενημερώνονται οι δήμοι ότι έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την επιστολή ζητείται μέχρι την 1η Μαρτίου να κατατεθούν στην ΚΕΔΕ οι προτάσεις και τα σχετικά προβλήματα των δήμων.
 
Προβλήματα και στην Ξάνθη με την ΑΕΠΙ, αλλά όχι χρέη
Ο δήμος Ξάνθης και συγκεκριμένα το Κέντρο Πολιτισμού, που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή συναυλιών και μουσικών παραστάσεων και άρα είναι ο φορέας που έρχεται σε συνεννόηση με την ΑΕΠΙ, μπορεί να μην έχει χρέη προς την εταιρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομικού προσώπου, Μανόλη Φανουράκη, ωστόσο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες εξαιτίας της απουσίας πλαισίου. «Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ναι μεν υπάρχει, ωστόσο η ΑΕΠΙ, υπολογίζει το ποσοστό της βάσει συμβολαίου. Σήμερα όμως, που από το Ελεγκτικό Συνέδριο ‘κόβονται’ έξοδα για μετακινήσεις, φαγητό, ξενοδοχείο κλπ, η αμοιβή του καλλιτέχνη περιλαμβάνει και το σύνολο των δαπανών», σημειώνει ο κ. Φανουράκης εξηγώντας ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η ΑΕΠΙ ζητά ποσοστό επί του συμβολαίου, στο οποίο όμως δεν είναι μόνο η αμοιβή του καλλιτέχνη για τη συναυλία, όπως θα έπρεπε, αλλά και αεροπορικά, φαγητά, ηχητικά και κάθε άλλη δαπάνη της συναυλίας. Ο πρόεδρος του Κ.Π. αναφέρθηκε θετικά στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, όπου προτίθεται να καταθέσει και τις προτάσεις του δήμου Ξάνθης για το θέμα.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…