Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο «χαστούκι» στους ανέργους

Νέο «χαστούκι» στους ανέργους

0
OAED 2-empros
 

 Μετά το «ψαλίδι» στο επίδομα «ψαλιδίζουν» και τις ημέρες επιδότησης μειώνοντας της στις 400. «Πλήγμα» για τους μακροχρόνια άνεργους

 

8 νέοι άνεργοι στην Ξάνθη από το “λουκέτο” στα Sprinter Stores.Έρευνα: Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες

 

 
Αλλεπάλληλα «χτυπήματα» δέχονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Μετά την μισθολογική «κατάρρευση» της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, έρχονται δύο άλλα «χαστούκια» για εργαζόμενους και ανέργους. Η μείωση σε 400 από 450 ημέρες των ημερών επιδότησης της ανεργίας που θα ισχύει από το 2014 και η απελευθέρωση των απολύσεων.
 
Μειώνονται οι ημέρες επιδότησης εργασίας – «Πλήγμα» για τους μακροχρόνια άνεργους
Στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές εξαγγελίες της (Ζάππειο 1,2,3) κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλάζοντας για δεύτερη συνεχή φορά τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας Το 2013 είχε θεσπιστεί ένας περιορισμός που άφηνε ανέργους χωρίς το επίδομα ανεργίας αφού εάν ένας άνεργος είχε 450 ημέρες επιδότησης την τελευταία τετραετία δεν μπορούσε να λάβει το βοήθημα ενώ από 1/1/2014 οι ημέρες επιδότησης μειώνονται σε 400. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς   είχε υποσχεθεί παράταση σε 2 χρόνια και αύξηση του ποσού. Αντ’ αυτού και το ποσό μειώθηκε στα 360 από 400 ευρώ και οι μέρες επιδότησης. Η νέα εξέλιξη πλήττει ιδιαίτερα τους μακροχρόνια άνεργους που είναι και η πλειοψηφία των ανέργων. Σύμφωνα με στοιχεία τη ΓΣΕΕ από τους 1.500.000 ανέργους μόνο οι 127.000 δικαιούνται και λαμβάνουν το επίδομα: «Πρόκειται για ένα ακόμη αντεργατικό μέτρο που πλήττει τους ανέργους. Γενικά ο εργασιακός τομέας έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα και συνεχώς περιστέλλονται δικαιώματα των εργαζομένων ενώ την ίδια στιγμή δίνονται bonus στους εργοδότες. Για παράδειγμα: έχουν περικοπεί οι μισθοί των εργαζομένων αλλά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο οι ασφαλιστικές τους εισφορές, την ίδια στιγμή που μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές!. Οι απολύσεις που ήταν στο 3% έγινε στο 5% και τώρα θα γίνει πλήρης απελευθέρωση. Δηλαδή ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όσους θέλει …Θα δούμε ομαδικές απολύσεις! Μείωσε το επίδομα ανεργίας και τώρα μειώνει και τις μέρες της επιδότησης. Από εργαζόμενους μας έχουν καταντήσει σύγχρονους είλωτες…», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.
 
8 νέοι άνεργοι στην Ξάνθη από το “λουκέτο” στα Sprinter Stores
Χωρίς δουλειά μένουν 8 εργαζόμενοι στην Ξάνθη από το λουκέτο των Sprinter Stores. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στους πρώην εργαζόμενους οφείλονται μισθοί 2 μηνών ενώ δεν τους έχει γίνει απόλυση ώστε να μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας ούτε τους έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Ο εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης το οποίο και έχει κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας ενώ επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν σωματείο, προτίθεται να συγκαλέσει εργατική διαφορά με παρουσία εργοδότη και εργαζομένων.
 
Έρευνα: Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες
Αποκαλυπτική είναι σχετική έρευνα του ομίλου Adecco που δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο της εργασίας και πόσο έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Συγκριμένα: Το 68% όσων ερωτήθηκαν, εκτιμούν, ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, το 23%, ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9% ,ότι έχουν βελτιωθεί.
Καλούμενοι δε να περιγράψουν με ποιον ακριβώς τρόπο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας οι μισοί (50%) συμμετέχοντες που εργάζονται ανέφεραν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν, ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού. Σημαντικά ήταν επίσης τα ποσοστά που έκαναν λόγο για την αύξηση των απαιτήσεων και της πίεσης στον χώρο εργασίας αλλά και για τη μείωση του τζίρου ή των κερδών (9% σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις), για κακές συνθήκες εργασίας (8%), μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (7%), καθυστερήσεις στην πληρωμή (5%) ή ακόμη και απλήρωτη εργασία (4%).
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…