Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η χαρά των μικροβίων το πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου

Η χαρά των μικροβίων το πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου

0
parko vromia
 

Αρνούνται να μεριμνήσουν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των σκύλων του αρκετοί συμπολίτες μας

 

Επιτακτική ανάγκη η επιβολή προστίμων στους ασυνείδητους ιδιοκτήτες κατοικιδίων

 
 
Σε εφιάλτη των κατοίκων του συνοικισμού του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει μετατραπεί η επιθυμία των μικρών τους να επισκεφθούν το ομώνυμο πάρκο προκειμένου να παίξουν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα περιττώματα των ζώων που έχουν μετατρέψει το χώρο σε άντρο μικροβίων, καθώς και των κινδύνων που ελλοχεύουν εξαιτίας των λακκουβών που υπάρχουν μετά από εκσκαφές σκύλων. Το πρόβλημα που σε ένα βαθμό δημιουργείται από τα αδέσποτα της πόλης, ενισχύεται από την ασυνειδησία και την ανευθυνότητα κάποιων ιδιοκτητών σκύλων. Οι εν λόγω συμπολίτες μας –που μόνο φιλόζωοι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν- έχουν την εντύπωση πως το πάρκο αποτελεί την τουαλέτα των τετράποδων φίλων τους, με αποτέλεσμα να μην μαζεύουν τα περιττώματα που αυτά αφήνουν στον χώρο κατά την διάρκεια της καθημερινής τους βόλτας.
 
Η κατάσταση αυτή επικρατεί χρόνια τώρα
Επισκεπτόμενοι το πάρκο αντικρίσαμε όλα αυτά που μας κατήγγειλαν οι περίοικοι. Μάλιστα συναντήσαμε και τον κ. Μπάμπη, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου και επί σειρά ετών καθαρίζει το πάρκο. Σύμφωνα με τον ίδιο το εν λόγω πρόβλημα απασχολεί το Τμήμα στο οποίο ανήκει, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής χρόνια τώρα. «Κάθε πρωί συναντάω συμπολίτες μας που βγάζουν τους σκύλους τους για την καθημερινή τους βόλτα. Μερικοί, έπειτα από υποδείξεις, φροντίζουν να μαζέψουν τα περιττώματα των κατοικιδίων τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν και συνεχίζουν την τακτική τους. Έχω μπει στην διαδικασία να καλέσω την αστυνομία, η οποία όμως δηλώνει ανίκανη στο να κάνει κάτι, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι παράνομο να βγάλει κάποιος τον σκύλο του βόλτα. Η παρανομία απαντάται στο να μην μαζέψει τις ακαθαρσίες που θα δημιουργήσει, αλλά οι ανάλογες ενέργειες απαιτούν να κατατεθεί μήνυση» αναφέρει ο κ. Μπάμπης και συμπληρώνει «δυστυχώς πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Δεν είναι το θέμα ότι όλο αυτό επιβαρύνει την δουλειά μου, αλλά την υγεία όλων μας. Έχω συναντήσει ιδιοκτήτες που πάνε τα σκυλιά τους να ουρήσουν στην άμμο, όπου βρίσκονται οι κούνιες. Τα παιδάκια, όμως, πιάνουν το χώμα και εισπνέουν την σκόνη που σηκώνεται καθώς τρέχουν».
 
Αφήνουν τα σκυλιά ανεξέλεγκτα
Πέρα από το πρόβλημα των μικροβίων τα τετράποδα σκάβουν λακκούβες, πολλές από τις οποίες είναι βαθιές, με τον κίνδυνο να τραυματιστούν τόσο παιδιά, όσο και μεγάλοι. Όπως αναφέρει ο κ. Μπάμπης πολλοί αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη και ασχολούνται με άλλα πράγματα ή αναπαύονται στα παγκάκια. Ενέργεια που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανευθυνότητα καθώς πέρα από τις ακαθαρσίες και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει, υπάρχει ο κίνδυνος να επιτεθεί ή να τρομάξει τα παιδιά.
 
Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων –για τα σκουπίδια έχουμε χάσει πια κάθε ελπίδα. Θα πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο πινακίδες που θα καλούν τους πολίτες να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους, ενώ θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο στου παραβάτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να περιφραχθεί ένας χώρος, που θα χρησιμεύει ακριβώς γι΄ αυτή τη διαδικασία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΝΟΜΟΥ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3170 (ΦΕΚ Α 191/29.7.2003), ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του και προβλέπει πρόστιμο τριακοσίων έως χιλίων πεντακοσίων ευρώ.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά την Μητέρα

Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και Σταυρούπολης Μ…