Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επεισόδια σ’ ολόκληρη τη χώρα πυροδότησε η δολοφονία του 34χρονου

Επεισόδια σ’ ολόκληρη τη χώρα πυροδότησε η δολοφονία του 34χρονου

0
fasismos3
 

Κατακραυγή στη βουλή κατά της Χ.Α. και προαναγγελία μέτρων

 
 
Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον 45χρονο μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν επεισόδια σε διάφορες πόλεις της χώρας έξω από τα γραφεία του κόμματος. Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα με αυτά της αχαϊκής πρωτεύουσα να είναι τα πιο σοβαρά, αφού βγήκε μέχρι και όπλο.
Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκε με πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί το υπουργείο. Στην Πάτρα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και έσπασαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και ένα ενεχυροδανειστήριο, ενώ ένας άνδρας έβγαλε περίστροφο στους διαδηλωτές. Στα Χανιά μετά το τέλος της προγραμματισμένης πορείας της ΑΔΕΔΥ ομάδα 200 περίπου ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα και κρατώντας ξύλα και πέτρες, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν τα γραφεία της Χ.Α. Στην Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Καζαντζάκη στα Δικαστήρια αλλά εμποδίστηκαν από άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες. Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλά πόλεις της Ελλάδας.
Την κατακραυγή των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου προκάλεσε στην Βουλή η δολοφονική επίθεση. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν ευθέως κατά της Χρυσής Αυγής καταλογίζοντάς της την πλήρη ευθύνη για το τραγικό περιστατικό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής» προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε χαρακτηριστικά στη βουλή: «Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», προσθέτοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν θα τεθεί εκτός νόμου επειδή είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, αλλά αν είναι εγκληματική οργάνωση ή συμμορία». Και επισήμανε στους χρυσαυγίτες βουλευτές: «Έχετε φτάσει στα όριά σας. Εκτός αν δεν σας ενδιαφέρει αυτό…».
Σφοδρές επιθέσεις κατά του μορφώματος αυτού εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή του Στ. Κοντονή να απευθύνεται στους παριστάμενους χρυσαυγίτες βουλευτές λέγοντας: «Είστε άθλιοι νεοναζί που βρομίζετε την αίθουσα του Κοινοβουλίου» και η βουλευτής του ΚΚΕ Λίανα Κανέλη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης» δηλώνοντας ότι σε αυτό συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για την υιοθέτηση εκ μέρους της «ανιστόρητης και επικίνδυνα ακραίας λογικής των δύο άκρων, επιδιώκοντας -όπως είπε- να ταυτίσει την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ».
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Ντόλιος ζήτησε «να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δράσεων τέτοιων συμμοριών» και ο κ. Β. Καπερνάρος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. καταδικάζοντας την δολοφονική επίθεση του 34χρονου νέου, έκανε λόγο για «τα τύμπανα που πλησιάζουν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι αγνόησε την θέση του κόμματός του να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, ενώ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «αναδείχθηκε πως ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά».
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του κόμματός τους με την δολοφονία του 34χρονου ακτιβιστή, κάνοντας λόγο για ψέματα και για απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος προς άγραν ψήφων.
Νομοθετικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ναζιστικό αυτό μόρφωμα. Όπως δήλωσε σχετικά «η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση άρθρων του ποινικού κώδικα σχετικά με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατάρτιση ένοπλης ομάδας. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις και στους απλούς πολίτες να συναποφασίσουν οριστικά ότι ούτε η κοινωνία, ούτε η Πολιτεία θα αποδεχτούν πράξεις και πρακτικές που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υπόκοσμου στην πολιτική ζωή.»
 
Έρευνες στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αττική
Μετά την ομολογία του δράστη της στυγερής δολοφονίας στο Κερατσίνι ότι σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησαν έρευνες στα γραφεία του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου παρουσία εισαγγελέα. Η αρχή έγινε από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων και στην οδό Δεληγιάννη στο σταθμό Λαρίσης,. Οι έρευνες θα συνεχιστούν στα γραφεία του κόμματος σε όλη την Αττική.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…