Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ικανοποίηση Καλαντζή για τη λύση που προωθείται για τα τεμένη της Θράκης

Ικανοποίηση Καλαντζή για τη λύση που προωθείται για τα τεμένη της Θράκης

0
kalantzis mouftis
Συγχαίρει όσους συνέδραμαν και καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης
 
«Οι λύσεις για όλα τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μόνο», αναφέρει ο γ.γ. Θρησκευμάτων
 
 
Με εκτενή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής εκφράζει τη ικανοποίησή του για τη λύση που δίνεται στο χρόνιο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης σε τεμένη της Θράκης, μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε προς ψήφιση στις 19 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, ρυθμίζει εκκρεμή ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια, χώροι θρησκευτικής προσευχής/λατρείας σχετικά με το νομικό και πολεοδομικό καθεστώς τους, λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών, έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας και λοιπών δικαιολογητικών.
«Η Ελληνική Πολιτεία επέδειξε, επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα και για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν κυρίως τα μουσουλμανικά Τεμένη στις ορεινές περιοχές της Θράκης, λόγω της απουσίας τίτλων ιδιοκτησίας και ρυμοτομικού σχεδίου σχεδόν στο σύνολο τους. Με το άρθρο 48 του εν λόγω νομοσχεδίου, επιλύονται πολεοδομικά ζητήματα που ανακύπτουν για τα τεμένη, τα οποία κείνται σε περιοχές εντός νομίμως υφισταμένων οικισμών αλλά χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, είτε τα προβλήματα αυτά αφορούν στην έκδοση αδειών ανέγερσης ή επισκευής τεμενών (που σήμερα επιτρέπεται μόνο σε περιοχές με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο), είτε στην εν γένει νομιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους όπως οι μιναρέδες, που έχουν ανεγερθεί από παλαιά χωρίς ωστόσο να υφίστανται οι σχετικές άδειες (όταν μάλιστα οι οικοδομικές άδειες προβλέφθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950)», αναφέρει ο κ. Καλαντζής, τονίζοντας ότι η επίλυση που δίδεται «αποτελεί καρπό μιας συλλογικής και πολύχρονης προσπάθειας η οποία διεξήχθη πάντοτε με την ίδια καλή θέληση και διάθεση για λύση». Ο ίδιος για το λόγο αυτό συγχαίρει το Σ. Καλαφάτη και τους συνεργάτες του για τη κατάθεση του Ν/Σ, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου για τη συμβολή του, τους μουφτήδες της Θράκης που ανέδειξαν το πρόβλημα επισταμένως μέσω των επιστολών τους, όσους τοπικούς βουλευτές συνεργάστηκαν με ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ειδική αναφορά στην π. ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.
«Όμως, η κυριότερη και η πλέον αποφασιστική συμβολή των Βουλευτών είναι ότι εκείνοι τελικά θα δώσουν την μάχη της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και των ειδικότερων ρυθμίσεων που εμπεριέχονται σε αυτό», υπογραμμίζει ο γ.γ. που επί μακρώ ασχολήθηκε με το θέμα, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και πολίτες που εργάστηκαν γι’ αυτό το σκοπό, όπως ο κ. Ντελή Γιουσούφ, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μύκης και ο κ.Αδέμ Αδέμ, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Τεμένους Σμίνθης.
Ο ίδιος σχολιάζει ότι: «η λύση που τελικά προκρίθηκε και αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και τις επισημάνσεις των Σοφολογιοτάτων Μουφτήδων» και καταλήγει, λέγοντας: «όπως έχω πει και στο παρελθόν, οι λύσεις για όλα τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως αποδεικνύεται από το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ αλλά και από την ψήφιση νόμων όπως εκείνος για τους Ιεροδιδασκάλους της Ισλαμικής Θρησκείας, βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μόνο».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…