Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Θ. Εξάρχου: 13.000 σελίδες έρευνας για τις μικρές και μεγάλες ιστορίες του τόπου μας

Θ. Εξάρχου: 13.000 σελίδες έρευνας για τις μικρές και μεγάλες ιστορίες του τόπου μας

0
exarhou ekdilosi1-web
Τον ακούραστο ιστοριοδίφη της Ξάνθης τίμησε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης στην εναρκτήρια εκδήλωση τω φετινών Γιορτών Κόσυνθου
 
10 ακόμη εκδόσεις στα σκαριά. Λόγια βαθιάς εκτίμησης από τους ομιλητές. Το Σεπτέμβριο παρουσιάζει βιβλίο για το δήμαρχο Θεόφιλο Παπαδόπουλο
 

 

 
Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προσφορά του Θωμά Εξάρχου για την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση της ιστορίας της πόλης, αλλά και άλλων γεγονότων της περιοχής, ξεκίνησαν οι φετινές Γιορτές του Κόσυνθου από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Παρόντες ήταν φίλοι του Θωμά, η οικογένειά του, τοπικές αρχές, άνθρωποι των οποίων της εκτίμησης χαίρει για το ιστοριοδιφικό του έργο, αλλά και εραστές της ίδιας της πόλης, ξανθιώτες και μη, οι οποίοι έμαθαν μικρές και μεγάλες ιστορίες της Ξάνθης των ερευνών του Θωμά Εξάρχου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδέα του Δημήτρη Κασαπίδη, ιστορικού, υπ. Διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, την παρουσίαση σημαντικών ιστορικών της πόλης, όπως ο Πέτρος Γεωργαντζής, ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο Γιώργος Τσιγάρας.
 
Τιμήθηκε ο ακούραστος ερευνητής της Ξάνθης
Στην 3η κατά σειρά διοργάνωση των «Γιορτών Κόσυνθου» που πραγματοποιήθηκαν στο «Μονοπάτι τα Ζωής» καλωσόρισε ο συντονιστής του Δικτύου Θανάσης Μουσόπουλος.
Για τον άνθρωπο, αλλά και το ιστοριοδίφη Θωμά Εξάρχου μίλησε ο Μιχάλης Σπανίδης, με τον οποίο φέτος συνεργάζονται για την έκδοση των τελευταίων οκτώ έργων του. Ο Μιχάλης Σπανίδης χαρακτήρισε το έργο του «αναμνηστικό υλικό αγάπης με μικρές και μεγάλες δόσεις αλήθειας για τον τόπο μας, με ιστορίες που σε ένα βαθμό επούλωσαν παλιές πληγές». Τον ίδιο περιέγραψε ως ακούραστο ερευνητή, με πειραματική διάθεση, ερευνητική αγωνία, με γραφή λιτή και αρμονική και με θέματα πάντα επίκαιρα. Τέλος, σχολίασε ότι ο Θωμάς Εξάρχου «εμπνέει και εμπνέεται από την ιστορία της πόλης μας».
Το συγγραφικό έργο του Θωμά Εξάρχου με χρονολογική σειρά και με πληροφορίες για κάθε έκδοση παρουσίασε ο Δημήτρης Κασαπίδης, επισημαίνοντας εύστοχα σημεία από το περιεχόμενο των εκδόσεών του και πώς δημιούργησαν ένα πολύτιμο αρχείο για την Ξάνθη.
 
Θ. Εξάρχου: «αυτή την πόλη την αγάπησα πολύ»
exarou ekdilosi2-webΜια αναδρομή με μελαγχολική διάθεση περισσότερο για το παρόν παρά για το παρελθόν, αλλά και με το γνωστό του δυναμισμό, πραγματοποίησε ο ίδιος ο τιμώμενος, με μνήμες και εμπειρίες από τις 13.000 σελίδες των 37 εκδόσεων, από τότε που ξεκίνησε το 1997 με την έκδοση του λευκώματος φωτογραφιών της Ξάνθης. Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στις χορηγίες μέσω των οποίων εκδόθηκαν παλαιότερα τα βιβλία του και τη δυσκολία που σήμερα υπάρχει για την εύρεση νέων χορηγιών. «Με τη σύζυγό μου αποφασίσαμε όμως να μη σταματήσουμε και να συνεχίσουμε τις εκδόσεις με τις οικονομίες μας», σημείωσε ο κ. Εξάρχου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την επιδοκιμασία που εισέπραξε από το Στέφανο Ιωαννίδη για να ξεκινήσει αυτή τη διαδρομή. Με τα πιο ζεστά λόγια μίλησε ό ίδιος για την Ξάνθη. «Ήρθα το 1934. Την αγάπησα πολύ αυτή την πόλη. Με την Παλιά Πόλη απέκτησα μία ερωτική σχέση», είπε ο Θωμάς Εξάρχου και στη συνέχεια περιέγραψε τις αναζητήσεις του στις πρώτες πηγές, αρχεία εφημερίδων της Ξάνθης, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, τα ταξίδια στην Αθήνα και το αρχείο της Βουλής, τις τεχνικές δυσκολίες της εποχής και τις ατέλειωτες ώρες αντιγραφής με το στυλό, αλλά και τα συναισθήματα από τις ιστορίες που ερχόταν αντιμέτωπος για τις τύχες των κοινωνιών και των κατοίκων της Ανατολικής Θράκης, της Εβροστρυμονικής Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.
Ο Θωμάς Εξάρχου βρίσκεται ωστόσο ακόμη πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της προσφοράς του. Στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι έπονται 10 νέες εκδόσεις από τις εκδόσεις Σπανίδη, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του δημάρχου της πόλης Θεόφιλου Παπαδόπουλου, το οποίο θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Παίρνοντας το λόγο, ο Θανάσης Μουσόπουλος στο τέλος της εκδήλωσης, με αφορμή ένα δοκίμιο του κ. Εξάρχου για τους ευεργέτες της πόλης της Ξάνθης, ανέφερε ότι: «ως Δίκτυο Λόγου και Πράξης αισθανόμαστε την ανάγκη να τιμήσουμε με συνείδηση και αυτογνωσία το Θωμά Εξάρχου ως ένα ευεργέτη της πόλης για την ανυπέρβλητη προσφορά του».
 
Έκθεση φωτογραφίας με εικόνες της Ξάνθης
Κατά τα διάρκεια τω γιορτών του Κόσυνθου παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες του ρουμάνου ερασιτέχνη φωτογράφου Αντρέι Μιτούκα, ο οποίος ήρθε στην Ξάνθη για να επισκεφθεί μια ξαδέρφη του και συνεχίζει να μένει εδώ έξι μήνες , εξαιτίας των καθημερινών καλλιτεχνικών συγκινήσεων που του προσφέρει η περιοχή. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε ότι τον ενδιαφέρουν πολύ τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και ότι πραγματική έμπνευση του προσφέρει η παρατήρηση των ανθρώπων, οι κινήσεις και οι εκφράσεις τους. Μέσα από αυτές βρίσκει τις λεπτομέρειες που τον εκφράζου και τις συνδυάζει στη συνέχεια με φαντασία στον υπολογιστή.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…