Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διήμερο εκδηλώσεων στην Μάνδρα Ξάνθης για τον εορτασμό του Προφήτου Ηλία

Διήμερο εκδηλώσεων στην Μάνδρα Ξάνθης για τον εορτασμό του Προφήτου Ηλία

0
prof ilias 2-web
Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του οικισμού και προσκύνησαν την εικόνα του Πολιούχου
 
Μια αξέχαστη βραδιά χάρισαν σε όσους τους τίμησαν η ερασιτεχνική αθλητική ομάδα του χωριού «Ερμής» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνδρας
 
  prof ilias 4-web
Το ιστορικό του άγιου
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας εξέχων Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά» ή «Ο Ιεχωβά Είναι Θεός». Ο προφήτης Ηλίας έζησε κατά τα ειδωλολατρικά χρόνια του ασεβούς βασιλιά Αχαάβ, με αποτέλεσμα να μείνει ο μόνος Προφήτης πάνω στη γη, για να δοξολογεί ακατάπαυστα το όνομα του μόνου αληθινού Θεού. Εξαιτίας του ζήλου του θανάτωσε όλους τους ιερείς του Βάαλ, με αποτέλεσμα η γυναίκα του Αχαάβ Ιεζάβελ να θέλει να τον θανατώσει. Αν και χάρη στο ζήλο του προς το Θεό ο Προφήτης Ηλίας ήταν ατρόμητος, λιγοψύχησε και φοβήθηκε τόσο πολύ την Ιεζάβελ ώστε έφυγε με τα πόδια μέσα στην καυτή έρημο από το Κάρμηλο όρος, και έφτασε μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά, πεζοπορώντας συνεχώς επί 40 μέρες, και κρύφτηκε εκεί σε σπήλαιο.
Ο προφήτης Ηλίας, με τη χάρη του Θεού έκανε μεγάλα θαύματα καθ’ όλη του τη ζωή. Είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: «Αληθώς Κύριος ο Θεός, αυτός ο Θεός» (Βασιλειών Γ ιη’ 39.). Επίσης, με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας, στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό, έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο. Τέλος, είναι εκείνος που στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού. Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτου, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα. Μάλιστα αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον Προφήτη Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη.
 
Μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης προσκύνησαν την εικόνα του πολιούχου τους μικροί και μεγάλοι στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία στην Μάνδρα Ξάνθης. Ο εορτασμός του προφήτη αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη Μάνδρα. Το βράδυ της Παρασκευής, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Πατέρα Θεοχάρη . Στη συνέχεια οι κάτοικοι του οικισμού υποδέχθηκαν συγγενείς και φίλους στον ετήσιο χορό που συνδιοργάνωσαν η ερασιτεχνική αθλητική ομάδα του χωριού «Ερμής» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνδρας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους κατοίκους του χωριού, συνεχάρη τους διοργανωτές και ανακοίνωσε δύο ακόμη εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον οικισμό στο πλαίσιο των «Δημοκρίτειων». Το γλέντι, το οποίο περιλάμβανε καλό φαγητό συνοδευόμενο από ορχήστρα με πλούσιο ρεπερτόριο, κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, μοιράστηκε, όπως είθισται, «κουρμπάνι» το οποίο διάβασε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων.

Γ.Τ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …