Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πνιγμένα» στα δάνεια τα νοικοκυριά της Ξάνθης

«Πνιγμένα» στα δάνεια τα νοικοκυριά της Ξάνθης

0
yperxreomena
 
 «Πανικός» με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα. Κλειστές οι δίκες μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017! Πάνω από 120.000 ευρώ τα δάνεια
 
 
Ο νέος νόμος προβλέπει περισσότερες διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες. Καταργείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Πανικός με τα «κόκκινα δάνεια» που βαρύνουν τα νοικοκυριά της Ξάνθης! Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι είναι κλειστές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 (!) όλες οι ημερομηνίες για τη συζήτηση των αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης! Σημειώνεται ότι ανά 15 ημέρες συζητιούνται 6 – 8 υποθέσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αφορούν την περίοδο 2001 – 2006, είναι στεγαστικά και καταναλωτικά και η πλειονότητα αυτών είναι πάνω από 120.000 ευρώ, ενώ κάτω από 50.000 είναι ελάχιστα!
 
«Στυλώνουν τα πόδια» οι τράπεζες
« Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους δανειολήπτες το οποίο επιδεινώνεται από την αδιαλλαξία και την σκληρή στάση στη Τραπεζών έναντι των δανειοληπτών. Έχω αντιμετωπίσει υποθέσεις στις οποίες οι Τράπεζες θεωρούν απόλυτα υπευθύνους για τη λήψη δανείων τους δανειολήπτες. Επιχειρούν να μετακυλήσουν όλη την ευθύνη σ’ αυτούς αποποιούμενες δικών τους ευθυνών ως προς τη χορήγηση δανείων τις εποχές που κυριολεκτικά έδιναν αδιακρίτως προκειμένου να ανεβάσουν τους δείκτες παραγωγικότητάς τους…ενώ είναι γνωστό ότι έχουν όλο το μηχανισμό για να κάνουν τους ελέγχους αν κάποιος πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για χορήγηση δανείου», τονίζει η δικηγόρος κα Πόπη Συμενωνίδου η οποία ήταν υπεύθυνη του προγράμματος ρύθμισης χρεών.
 
Η ζυγαριά της δικαιοσύνης…γέρνει υπέρ των δανειοληπτών
Σ’ αυτή τη διαρκή διελκυστίνδα όμως μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών η …ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει τις περισσότερες φορές υπέρ των δανειοληπτών – αν κρίνουμε από τις θετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί: «Οι περισσότερες αποφάσεις είναι υπέρ των δανειοληπτών. Δύο – τρεις στην Ξάνθη έχουν απορριφθεί και αυτές για τυπικούς λόγους γιατί δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις. Να επισημάνω ότι ακόμη και αναστολή της τοκοφορίας να ορίσει το δικαστήριο είναι μια πολύ θετική απόφαση για τον δανειολήπτη καθώς αν σκεφτεί κανείς ότι οι τόκοι «τρέχουν» με 17% θα έπρεπε να πληρώσει το διπλάσιο ποσό του δανείου του», αναφέρει η κα Συμεωνίδου.
 
Καταργείται γιατί δεν απέδωσε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών επεχείρησε ν’ αντιμετωπίσει αρχικά ο νόμο Κατσέλη όπως και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τη Δευτέρα. Βασική του αλλαγή είναι κατάργηση του μέτρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού που όριζε ως υποχρεωτικό ο προηγούμενος νόμος. Όπως αναφέρει η κα Συμεωνίδου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν απέδωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη μόνο σε μια περίπτωση επί συνόλου 5.000 αιτήσεων επήλθε συμφωνία μεταξύ του δανειολήπτη και της Τράπεζας, άλλη μια απόδειξη ότι οι Τράπεζες δεν βάζουν νερό στο κρασί τους! Υποχρεωτικός όμως – σύμφωνα με τον νόμο είναι ο προδικαστικός συμβιβασμός, ενώ οι ρυθμίσεις του νέου νόμου καλύπτουν ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων – αυτούς δηλαδή που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δηλώνουν αδυναμία καταβολής της δόσης των δανείων τους επιζητώντας να υπαχθούν σε ρύθμιση αλλά και τους μη ενήμερους που όμως το πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει καταγγείλει τη δανειακή τους σύμβαση.
 
Ποιους δανειολήπτες αφορά
∙ είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι,
∙ έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους άνω του 30% κατά την τελευταία διετία,
∙ έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (αντιστοιχεί σε μικτό εισόδημα 32.000- 37.000 ευρώ, που σύμφωνα με τη ΓΓΠΣ αντιστοιχεί στο 78% των φορολογικών δηλώσεων του 2011),
∙ το υποθηκευμένο ακίνητο είναι πρώτη κατοικία του δανειολήπτη κι έχει αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ
∙ οι καταθέσεις του δανειολήπτη στις τράπεζες δεν ξεπερνούν συνολικά τις 10.000 ευρώ.
∙ Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ήδη αποτελεί μέρος του ψηφισθέντος νόμου η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές, σύμφωνα με την οποία είναι ακατάσχετες οι καταθέσεις των δανειοληπτών έως του ποσού των 1.500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό και έως του ποσού των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
 
Περισσότερες διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες
Ο νέος νόμος επιχειρεί βελτιώσεις στον ν.3869, ιδιαίτερα στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τώρα δημιουργούνται δυο βαθμίδες δυνητικής επίλυσης του προβλήματος, πριν αυτό φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η πρώτη βαθμίδα είναι η διαμεσολάβηση, είναι προαιρετική και γίνεται πριν ο δανειολήπτης προσφύγει στη δικαιοσύνη για την επίλυση της διαφοράς του με την τράπεζα. Επισημαίνεται ότι η διαμεσολάβηση δεν έχει σχέση με τη δικαστική διαδικασία. Η δεύτερη βαθμίδα είναι ο προδικαστικός συμβιβασμός, που αποτελεί βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προέβλεπε ο ν.3869. Το στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού είναι υποχρεωτικό από τη στιγμή που ο δανειολήπτης προσφεύγει στη δικαιοσύνη και χρονικά προηγείται της κύριας δίκης. Εάν οι δυο πλευρές έλθουν σε συμφωνία πριν τη δίκη, το δικαστήριο υποχρεούται να επικυρώσει τη συμφωνία. Η δικαστική εποπτεία του προδικαστικού συμβιβασμού με την επικύρωσή του από τον Ειρηνοδίκη εξασφαλίζει την αποφυγή τυχόν καταστρατηγήσεων.
Επίσης η διαμεσολάβηση δεν καταργεί τον προδικαστικό συμβιβασμό, αλλά είναι ένα στάδιο πριν τα δυο μέρη φτάσουν στη δικαιοσύνη.
Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος δίνει την δικαιοδοσία στον ειρηνοδίκη με προσωρινή διαταγή να εξαιρέσει την εκποίηση περιουσιακού στοιχείου του δανειολήπτη με ελάχιστη καταβολή (όχι πάνω από το 10% της δόσης ) μέχρι την εκδίκαση της αίτησης και αυτό επίσης αποτελεί μια σημαντική διευκόλυνση για τους δανειολήπτες.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…