Σχόλια 13/6/13

0
Κλαίνε περισσότερο για την ΕΡΤ αυτοί που δεν την έβλεπαν ποτέ…
 
 
Θα τον καταργήσουν
Ακόμη δεν τον συνηθίσαμε καλά καλά τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου δηλώνει την κατάργησή του.
Βέβαια, αυτό θα γίνει εάν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δήλωσε δε ότι θα υπάρξει νέα λεπτομερής μελέτη με στόχο να υπάρξει χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ.
-Δηλαδή, θα γίνει εκ νέου ανακάτωμα της τράπουλας και θα’ χουμε νέες ιστορίες με παλιούς δήμους και κοινότητες.
«Ε»
 
Τί μήνας κι αυτός!…
 Ενώ ο Μάιος ήταν θαυμάσιος με τις ζέστες του και τον εν γένει καλό καιρό, ο Ιούνιος μας έχει ταράξει και έχει φέρει τα πάνω κάτω! Βροχές, αέρα, κρύο.
Τη μεγάλη δε ζημιά την έχει κάνει στα αναψυκτήρια της πόλης αλλά και στη θάλασσα όπου μόνον κάποιοι τολμηροί πηγαίνουν για βόλτα.
Αν θα στρώσει ο καιρός αργότερα άγνωστο, πάντως την ζημιά του μέχρι στιγμής την έχει κάνει.
«Ε»
 
Μεγάλες ευθύνες
 Οι εκλογές για τη νέα Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης που δικαίωσε τον Ανέστη Αντωνιάδη, ολοκληρώθηκαν.
Το διαδικαστικό έλαβε τέλος. Τώρα όμως αρχίζουν οι υποχρεώσεις και τα δύσκολα. Διότι τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ πλέον. Και η νέα Νομαρχιακή έχει ευθύνες μεγάλες και έργο δύσκολο μπροστά της να υλοποιήσει.
Αποτελείται στην συντριπτική της αναλογία από νέα πρόσωπα. Που θα πρέπει να ξεπεράσουν την απειρία, έχοντας ως όπλο τους τη διάθεση για δουλειά, τον δυναμισμό τους και την ανιδιοτέλειά τους.
Έχουν δρόμο ανηφορικό. Τους εύχονται οι δημοκράτες του ΠΑΣΟΚ δύναμη και φαντασία.
«Ε»
 
Έκλεισε για ν’ αλλάξει
Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευχάριστο να χάνει κάποιος ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση τη δουλειά του. Όταν μάλιστα έχει προϋπηρεσία 10, 20 χρόνων, όταν βρίσκεται σε ηλικία που το να βρει δουλειά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
Αυτά όλα βιώνουν από την Τρίτη το απόγευμα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τόσο στην Αθήνα, όσο και στους Περιφερειακούς σταθμούς, τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς.
Με μία σύντομη ανακοίνωση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού κ. Κεδίκογλου, η ΕΡΤ κλείνει. Σταματά δηλαδή να εκπέμπει για να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της από μηδενική βάση και σε 3 μήνες να ξαναλειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό που θα αξιολογηθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Αυτά τουλάχιστον δήλωσε ο Κεδίκογλου, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για λόγια πολιτικού.
«Ε»
 
Οι αιτίες
Οι αριστεροί υποστηρίζουν πως όλα τα γεγονότα είναι πολιτικά (έχουν μέσα τους) και πως για όλα υπάρχει κάποια αιτία. Ας δούμε λοιπόν τις αιτίες του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Κατ’ αρχάς η πρώτη μεγάλη αιτία που δεν χωρά αμφισβήτηση γι’ αυτήν, είναι ο μεγάλος αριθμός των μισθοδοτούμενων κάθε κατηγορίας.
Χοντρικά, 2.600 άτομα φέρονται να μισθοδοτούνται. Αριθμός μεγάλος, πολύ μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα και πρέπει να μειωθεί. Μια άλλη αιτία είναι ο κομματισμός που επικρατούσε. Κάθε κόμμα τοποθετούσε χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση δικούς του ανθρώπους, χρειάζονταν δεν χρειάζονταν.
Κι έφθασε έτσι η διόγκωση, η υπολειτουργία, η διασπάθιση χρημάτων, η έλλειψη ελέγχων, η ρεμούλα και η αδιαφάνεια με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Ο κύβος έχει ριχθεί. Ας ελπίσουμε το νέο δημιούργημα να είναι διαφορετικό, σωστό και λειτουργικό με σεβασμό στο ρόλο και την αποστολή του.
«Ε»
 
Να μην ξεχνάει ο κ. Μωραΐτης ΠΩΣ «εκλέχθηκε» πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Το νόμιμο είναι και ηθικό;
VEN. KAR. (Βεν. Καρτσίδης)
 
 Πάνω κάτω οι τιμές
 Σε αρνητικό έδαφος, για τρίτο στη σειρά μήνα, έκλεισε τον Μάιο ο πληθωρισμός. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,4% από πτώση 0,6% τον Απρίλιο. Παρά τη μείωση του γενικού δείκτη, σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Μάιο στο «καλάθι της νοικοκυράς»:
Ακριβότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα αγόρασαν οι καταναλωτές βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας (1,1%), ψάρια (1,4%) και φρούτα (11,1%), ενώ η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 25,1% και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος 12,3%, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης φορολόγησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών (6,1%).
Επίσης σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε ετήσια βάση σε: οικιακές συσκευές (5%), οικιακές υπηρεσίες (8%), ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες (4%), αυτοκίνητα (4,9%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), βιβλία (3,9%), δίδακτρα (4%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία (1,5%), έξοδα ξενοδοχείων (3,9%). Η τιμή της βενζίνης μειώθηκε 3,3%.
 
Στο βάθος εκλογές;
 Όλα όσα συμβαίνουν τελευταία στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, μας οδηγούν στη σκέψη μήπως και έχουμε το Σεπτέμβρη εκλογές!
Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στα κάγκελα να δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τους τριγμούς της τρικομματικής δεδομένους, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ήρεμα.
Το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι», ο Κουβέλης δεν θα το ψηφίσει και ο Τσίπρας ζητάει παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Σαμαράς μένει ανένδοτος και δεν κάνει πίσω.
«Ε»
 
ΑΕΙ-ΤΕΙ: 69.288 ο αριθμός των εισακτέων φέτος
 Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις ΑΣΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα, παρότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 25%, μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% ,ενώ στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1%.
Παράλληλα στην ειδική σειρά δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20% .
Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός των ειδικών κατηγοριών. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα εισαχθούν φέτος συνολικά 3015 φοιτητές, από τους οποίους θα έχουμε 660 νέους φοιτητές στις Σχολές της Ξάνθης.
 
 Και το Όσκαρ αναποτελεσματικότητας πηγαίνει σε…
 Η κυβέρνηση αυτή έχει μία εμμονή (την οποία βέβαια μοιράζεται και με άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις). Να κάνει οτιδήποτε για να μην κάνει τίποτα. Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τον τρόπο που έκλεισε την ΕΡΤ, όπως συνέβη και με άλλες, δήθεν προσπάθειες, για να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Τι είναι αυτό που δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε όλα αυτά που απαιτούνται να γίνουν για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, με τρόπο που θα βρει υποστηρικτές σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, από το να εξαντλείται τελικά σε επικοινωνιακά εγχειρήματα;
Αξιόλογοι συνάδελφοι της ΕΡΤ εδώ και χρόνια μιλούν για την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά η κυβέρνηση απέδειξε την αδυναμία της να προχωρήσει σε ένα πιο ομαλό και λιγότερο επώδυνο σχέδιο. Ποιος λοιπόν είναι αισιόδοξος για την ολοκαίνουργια ΕΡΤ, τα κριτήρια και τους όρους λειτουργίας και διαφάνειας που προετοίμασαν;
Πάντως, ακούσαμε για πρώτη φορά από τη μεγαλύτερη μερίδα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Αφήνοντας πίσω δεκαετίες σιωπής με ποικίλες αναγνώσεις…
Ε.Δ.
 
Τσάρτερ μόνο για Θάσο
 Αποκλειστικό προορισμό τη Θάσο έχουν τα τσάρτερ που ξεκίνησαν να καταφτάνουν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ήδη από τις 25 Μαΐου και νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αεροπλάνα γεμάτα τουρίστες έρχονται από πολλές πόλεις της Γερμανίας, το Άμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Βαρσοβία και αλλού. Όμως, χωρίς καμία εξαίρεση, όλα τα γκρουπ μπαίνουν στα λεωφορεία και φεύγουν ‘σφαίρα» για το λιμάνι της Κεραμωτής. Ελάχιστοι, πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές με ολιγόωρη παραμονή στην Καβάλα και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Το κύμα τουριστών προς Θάσο δείχνει τη σταθερή και αυξανόμενη προτίμηση του νησιού από τη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς όμως να παρασύρει καμία άλλη περιοχή της ΑΜΘ στην ανοδική της τουριστική πορεία.
Ε.Δ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…