Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα κριτική Παυλίδη για τα κουνούπια

Νέα κριτική Παυλίδη για τα κουνούπια

0
katapolemisi kounoupion 345

 

Καταγγέλλει τη χρήση εξαιρετικά δραστικών βιοκτόνων. Ρωτά αν τηρήθηκαν οι απαραίτητοι όροι για τους δοκιμαστικούς ψεκασμούς

 

Με νέα ανακοίνωσή της η παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» επανέρχεται στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, παρότι υπήρξε κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της Περιφέρειας. Ο επικεφαλής Γιώργος Παυλίδης δείχνει να αμφιβάλλει για την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων δημόσιας υγείας, τις οποίες αναφέρει αναλυτικά, ενώ καταγγέλλει τη χρήση βιοκτόνων, λόγω των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν.

Η «Π.Α.» σημειώνει ότι υποστηρίζει την καταπολέμηση, αλλά δε θα ανεχθεί «παράπλευρες απώλειες». Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εκπλήξεις» και «πρόχειρες συμπεριφορές» από την πλευρά της διοίκησης Γιαννακίδη. «Στις 10 Μαΐου, καθυστερημένα, έλαβε η Περιφέρειά μας την έγκριση για «κατ΄ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων καταπολέμησης ακμαίων κουνουπιών» , ενώ είμαστε σε αναμονή, μετά από μακρά καθυστέρηση, της έγκρισης της σύμβασης καταπολέμησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο», αναφέρει, σημειώνοντας ότι το βιοκτόνο φάρμακο ULV δεν χρησιμοποιήθηκε μετά το 2000 από τις νομαρχίες «αλλά μόνον η ακίνδυνη- πλην αποτελεσματική- προνυμφοκτονία , όπως αναφέρει ρητά η Υπουργική Απόφαση της κατ΄ εξαίρεση δοθείσης αδείας», προσθέτει ο ίδιος.

 Όροι για τη χρήση του βιοκτόνου ULV

Στις παραμέτρους της χρήσης του βιοκτόνου αναφέρει η απόφαση: «Για την εφαρμογή των ανωτέρω σκευασμάτων σε ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις χρήσης:

1. Οι ψεκασμοί θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, οι οποίοι και θα φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικά ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ανακοινώσεις).

2. Η διενέργεια των ψεκασμών θα ανατίθενται μόνο σε φορείς που διαθέτουν τον κατάλληλο επιστημονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει τη δημιουργία σταγονιδίων διαμέτρου μέχρι 50μ.

3. Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν οι ψεκασμοί θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές και τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

4. Οι εφαρμογές θα γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ανάδοχων φορέων και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων των Περιφερειών ή επιστημονικών Φορέων της Περιοχής

(π.χ Πανεπιστημιακό Ίδρυμα).

5….. (φωτοδιασπάται) το σκεύασμα και δεν είναι σε δραστηριότητα οι μέλισσες και άλλα ωφέλιμα αρθρόποδα.

6. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται με οχήματα όπου ο οδηγός θα είναι σε κλειστή καμπίνα.

7. Η ψεκαζόμενη περιοχή θα πρέπει να επιτηρείται με ευθύνη του ανάδοχου φορέα προκειμένου να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά την διάρκεια των ψεκασμών.

8. Να γίνεται ενημέρωση του κοινού ούτως ώστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λ.π) και τα κλιματιστικά να είναι κλειστά.

9. Να δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.

10. Να απομακρύνονται τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.»

Γ. Παυλίδης: «μη θριαμβολογείτε, αλλά να ανησυχείτε»

Η «Π.Α.» ρωτά: «Στην προκειμένη βεβιασμένη ενέργεια τι απ όλα αυτά τηρήθηκε; Η απόσταση από την θάλασσα; από την κατοικημένη περιοχή; η απομάκρυνση των μελισσών, η δημόσια ενημέρωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ; η απομάκρυνση των ειδών οικιακής χρήσης; Η ειδοποίηση των ευπαθών ατόμων; η επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες; Οφείλει η Περιφέρεια να μας απαντήσει τώρα και δημόσια».

Εκ μέρους της παράταξής μας ο επικεφαλής κ. Γιώργος Παυλίδης, πρώην Νομάρχης Ξάνθης, σχολίασε με ανησυχία: «Το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Δεν μπορούν και ενεργούν σε βάρος της κοινωνίας. Τα βιοκτόνα επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των όρων της υπουργικής απόφασης, μόνον κατ΄ εξαίρεση και κατ΄ οικονομία. Δεν θα ανεχθούμε παράπλευρες ζημίες στην δημόσια υγεία ή σε άλλες μορφές ζωής. Επιτέλους ξεκινήστε την ακίνδυνη προνυφοκτονία. Μην θριαμβολογείτε για την δραστικότητα των βιοκτόνων αλλά ανησυχήστε για τις παρενέργειες τους, από πιθανή κακή χρήση. Είσθε υπεύθυνοι για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας της Περιφέρειας.»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…