Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Από Σεπτέμβρη… μαθητές 60 αστυνομικοί της Ξάνθης

Από Σεπτέμβρη… μαθητές 60 αστυνομικοί της Ξάνθης

0
astynomikoi

Θα ξεκινήσουν μαθήματα βουλγαρικών και υπολογιστών, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετέχουν 7 σωματεία Ελλάδας και Βουλγαρίας

 

Εγχείρημα βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Βαρύτητα θα δοθεί σε ναρκωτικά και human trafficking

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Εμβαθύνεται και γίνεται πιο συστηματική η διασυνοριακή συνεργασία των αστυνομικών της Νότιας Βουλγαρίας και της ελληνικής μεθοριακής περιοχής.180 αστυνομικοί από Ξάνθη, Ροδόπη και Σέρρες και άλλοι 240 από πέντε σωματεία της βουλγαρικής πλευράς θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκμάθησης βουλγαρικών (και ελληνικών αντίστοιχα) και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να γίνει πιο αποδοτική η μεταξύ τους συνεργασία, που γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η προσέγγιση αυτή γίνεται μέσω του προγράμματος Effective Police (Common Borders, Similar Problems: Cooperative Actions For The Improvement Of Police Effectiveness’), με επικεφαλής εταίρο την Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης και εταίρους την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Harmanli, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Gotze Delchev, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Svilengrad, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Haskovo, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

Το σωματείο της Ξάνθης επελέγη ως επικεφαλής εταίρος, επειδή είναι το αρχαιότερο και βρίσκεται σε κομβική περιοχή. Ήδη πραγματοποιήθηκε μία ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή βούλγαρων αστυνομικών στις Σέρρες και την προηγούμενη Κυριακή έλαβε χώρα και αυτή της Κομοτηνής. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Ξάνθη, όπου θα παρουσιαστούν και τα συμπεράσματα του όλου εγχειρήματος.

 40 αστυνομικοί της Ξάνθης… μαθητές βουλγαρικής από το Σεπτέμβριο

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος, η εκπαίδευση για τους 60 αστυνομικούς από την Ξάνθη θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Όπως προβλέπει το πρόγραμμα 40 αστυνομικοί θα… καθίσουν στα θρανία για να μάθουν βουλγαρικά και άλλοι 20 θα παρακολουθήσουν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σχετικών με πρόγραμμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. «Το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν πολύ αυξημένο και οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί», αναφέρει ο κ. Μαλλικόπουλος, που εξηγεί ότι το σωματείο θα προβεί σε επιλογή, δίνοντας προτεραιότητα στους νεότερους, οι οποίοι και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΛΑΣ για περισσότερα χρόνια. Αντίστοιχα, μαθήματα ελληνικών και υπολογιστών για τους βούλγαρους αστυνομικούς θα πραγματοποιηθούν στη Χαλκιδική.

Βασική θεματική του προγράμματος είναι η εγκληματολογία. Πάνω σε αυτό το θέμα θα εξεταστούν οι δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για το κοινό έγκλημα. Οι παρουσιάσεις που λαμβάνουν χώρα από εξειδικευμένους επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερο στα ζητήματα των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός (human trafficking). «Οι αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς αντιμετωπίστηκαν παλαιότερες περιπτώσεις, ποιες είναι οι νέες δίοδοι, το προφίλ των δραστών σήμερα και άλλες καίριες πληροφορίες», επισημαίνει ο κ. Μαλλικόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «μέχρι σήμερα προσπάθειες για την καλύτερη συνεννόηση με τη βουλγαρική πλευρά γινόταν σποραδικά. Οι αστυνομικοί έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Βέροια για τα μαθήματα. Από την Ξάνθη είχαν συμμετάσχει 7-8 άτομα, ωστόσο μέσω του προγράμματος τώρα γίνεται πιο συστηματικά και για περισσότερα άτομα. Ευελπιστούμε το πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία για να επιλεγούμε και στην επόμενη φάση 2014-2016», καταλήγει ο πρόεδρος της Κίνησης.

 Οι στόχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με τις γενικές πληροφορίες του προγράμματος, βασικός στόχος είναι η επιχειρησιακή βελτίωση των αστυνομικών υπαλλήλων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας μέσω μιας σειράς κοινών δράσεων. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία εργαλείων προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών των δύο χωρών. Ένας επιπλέον σημαντικός στόχος του έργου είναι η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία. Η δια βίου επιμόρφωση των αστυνομικών υπαλλήλων αποτελεί, επίσης, ένα βασικό στόχο του έργου. Βαρύτητα επίσης δίνεται και στην ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν είκοσι ένα εξειδικευμένα σεμινάρια για τους αστυνομικούς και θα αναπτυχθεί μία πλατφόρμα e-learning.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…