Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προγραμματίζουν αιφνιδιαστική κίνηση για το παραεμπόριο

Προγραμματίζουν αιφνιδιαστική κίνηση για το παραεμπόριο

0
eve paraemporio1-empros
Διευρυμένη σύσκεψη στο ΕΒΕ. Κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί. Πήραν απόφαση για κινητοποίηση
 
Την πάταξη του παραεμπορίου θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ, όχι μόνο λόγω των διαστάσεων που ήδη έχει πάρει, αλλά και με το βλέμμα της διάνοιξης του νέου κάθετου άξονα Κίρτζαλι- Κομοτηνή που αναμένεται να δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, εντείνοντας το φαινόμενο. Σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ξάνθης και συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Έβρου κ. Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αγγελίδης, εκπρόσωποι των ΕΒΕ Καβάλας και Σερρών, καθώς και πρόεδροι και μέλη επαγγελματικών φορέων της Ξάνθης (ΟΕΒΕ, εμπορικός σύλλογος) αποφασίστηκε να διεκδικηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάταξη του παραεμπορίου, με βασική διεκδίκηση τη σταθερότητα και τη συνέπεια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, εξαιτίας του πρόσφατου παραδείγματος της αποτυχίας των ΚΕΛΑΥΕ, όπου έχουν λειτουργήσει. Οι παρευρισκόμενοι, σε μυστική συνεδρίαση αποφάσισαν με μία αιφνιδιαστική κίνηση που συμφωνήθηκε ομόφωνα, να ασκήσουν πίεση και να συνεχίσουν με άλλες κινητοποιήσεις. Μάλιστα, εντύπωση αλλά και αποδοχή φάνηκε να προκαλεί η πρόταση του κ. Μωραΐτη να ζητήσουν από το κράτος να αναλάβουν τα ίδια τα επιμελητήρια την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, με το σκεπτικό ότι το κράτος δεν θα έχει οικονομική επιβάρυνση, αλλά και θα κερδίσει από την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου.
Κατά τη σύσκεψη τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και άλλοι παρευρισκόμενοι. Τέθηκαν ζητήματα λειτουργίας των ΚΕΛΑΥΕ, αρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, καθώς και ελέγχου των συνόρων, σε συνδυασμό με την κείμενη νομοθεσία, παραμέτρους της οποίας ανέπτυξε ο κ. Κομνηνός. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη ότι με το παραεμπόριο οικοδομικών υλικών χτίστηκαν ολόκληρα σπίτια στη Δράμα! Επίσης, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της ανάληψης ενεργού ρόλου από την πλευρά του δήμου, την πρόθεση της βουλγαρικής πλευράς να ελέγξει την υποτιμολόγηση και την κατανόηση της ευθύνης που έχουν και οι επαγγελματίες της Ελλάδας από πλευράς τους. Ο κ. Τοψίδης επέμεινε στην ανάληψη δράσης με μέριμνα της νομικής κάλυψης των ενεργειών τους και ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε το ρόλο των επαγγελματιών της περιοχής που πρέπει με τη δράση τους «να μην αφήσουν ζωτικό χώρο για να βγαίνουν τα χρήματα εκτός Ελλάδας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε κάθε διεκδίκηση από την Πολιτεία ή την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ζητηθούν επιτακτικά σαφή χρονοδιαγράμματα και σταθερότητα.
Ακολούθησε ζήτηση και πάρθηκε απόφαση για κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα με παράλληλη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου στην οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν πανελλήνια διάσταση.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…