Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοπρατούνται 7 έργα μέχρι το Μάιο στο νομό

Δημοπρατούνται 7 έργα μέχρι το Μάιο στο νομό

0
Καραλίδης: « Υπερκαλύφθηκε το 100% του στόχου που είχε τεθεί για το 2013»
 
Γιαννακίδης: «Η ΑΜΘ πρότυπο στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ για όλη τη χώρα»
 
Στο μάξιμουμ απέδωσε ο προγραμματισμός έργων της Π.Ε. Ξάνθης καθώς υπερκαλύφθηκε το 100% του στόχου που είχε τεθεί για το 2013. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης ο προγραμματισμός κλείνει πριν τον Μάιο ολοκληρώνοντας τις εντάξεις όλων των έργων που σχεδίασε.
7 έργα προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ δημοπρατούνται μέχρι το Μάιο στην Ξάνθη
Ο κ. Καραλίδης απαριθμώντας τα έργα που δημοπρατούνται μέχρι το Μάιο μέσα στο νομό σύμφωνα με το σχεδιασμό ανέφερε:1) Την δημοπράτηση στις 26 Μαρτίου του έργου «Παράλληλα έργα Γενισέας» 3,7 εκ ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός βγήκε άγονος όμως το έργο επαναδημοπρατήθηκε στις 11/4 και έχει αναδειχθεί ανάδοχος με έκπτωση 37,5%
Στις 2/4 δημοπρατήθηκε το έργου κατασκευής του δρόμο του Μυρωδάτου (στροφές πς παραλία) από το «ΕΣΠΑ παράκτια ζώνη» όμως και πάλι κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός. Το έργο θα επαναδημοπρατηθεί στις 26/4 και επίσης εκτίμησε πως το μεγάλο έργο του κόμβου και των διασταυρώσεων με τον παραλιακό δρόμο που γίνεται με πόρους της Π.Ε. Ξάνθης θα δημοπρατηθεί μέσα στον Μάιο  
Στις 16/4 δημοπρατείται το μεγάλο έργο της γέφυρας Πολυσίτου με το νέο δρόμο από Σήμαντρα μέχρι το Κουτσό, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ. Στις 23 /4 δημοπρατείται το έργο της κοίτης του Εχίνου 3 εκ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τη γέφυρα στο Άκαρπο ο κ.Καραλίδη ανακοίνωσε ότι πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη και ότι από τη Δευτέρα προχωρά σε συμβατοποίηση γιατί υπάρχει εργολαβία: «¨Όλα αυτά τα έργα δίνουν μια άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση και τροχιά στην περιοχή μας αλλά και θέσεις εργασίας. Δίνουν μια οικονομική ανάταση και ανάσα στο νομό μας. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις στοχεύσεις μας και τις ολοκληρώσαμε σε ποσοστό 100%», τόνισε ο κ. Καραλίδης.
 
Η ΑΜΘ πρότυπο στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ για όλη τη χώρα
Κι αν ο σχεδιασμός σε επίπεδο Π.Ε. Ξάνθη έχει επιτύχει σε ποσοστό 100% οι επιδόσεις σε επίπεδο Περιφέρειας σε απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ έχουν φτάσει στο 130%! Αυτό διαπιστώθηκε σε συνάντηση του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη πριν λίγες με τον γενικό γραμματέα διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τον νέο υφυπουργό: «Έχουμε υπερκαλύψει τον 1,5 χρόνο που έχουμε την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ και το ποσοστό της υπεδεύσμευσης. Πριν 2 μέρες ζητήσαμε την αύξηση του ορίου της υπερδέσμευσης γιατί διαφορετικά στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα μπορούσαμε να εντάξουμε πολύ λίγα έργα, Συναποφασίσαμε ότι στο τρέχον έτος δεν θα μπορούσαμε να υπερκαλύψουμε τα αιτήματα να εντάσσουμε έργα για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ως περιφέρεια έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σ’ όλα τα μέτρα. Ήδη συνεργαζόμαστε με τους τελικούς δικαιούχους μ’ όσους δηλαδή συγκροτούν την θεσμική, την κοινωνική και εταιρική σχέση, κατηγοριοποιούμε και ιεραρχούμε στόχους αναπτυξιακούς, προχωράμε στην ένταξη των έργων απλώς δεν δημιουργούμε νομικές δεσμεύσεις (αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά). Πέρα απ’ αυτό για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο γίνεται μια εξαιρετική προπαρασκευή για να καλύψουμε όλα αυτό το χρόνο για την νέα προγραμματική περίοδο», επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης.
Η περιφέρεια είναι ενιαία και αδιαίρετη…
Ερωτηθείς από το «Ε» για τις επιδόσεις σε απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ και ωριμάνσεις έργων σε επίπεδο δήμων και Π.Ε. στην περιφέρεια και ποιοι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» ο κ. Γιαννακίδης απάντησε ότι η περιφέρεια αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο διοικητικό και γεωγραφικό σύνολο: Η περιφέρεια είναι μια διοικητική ενιαία αναπτυξιακή και χωροταξικά διοικητική δομή. Εμείς δεν εξετάζουμε περιφερειακές ενότητες, εμείς διαβλέπουμε τους αναπτυξιακούς στόχους κατηγοριοποιούμε μέσα από τη συλλογικότητα της περιφέρειας και ιεραρχούμε τις κοινωνικές ανάγκες και μέσα από την συνέργεια προχωρούμε στις εντάξεις των έργων. Μια αυτοδιοικητική δομή δεν αποτελεί την ανακύκλωση της γεωγραφίας του νομού. Αν λοιπόν ανακυκλώνουμε και αναδεικνύουμε περιφερειακές ενότητες τότε αναδεικνύουμε γεωγραφίες και μεμψιμοιρίες.
Άρα λέμε ότι έχουμε υπερκαλύψει το 130% και ζητήσαμε υπερδεύσμευση των προεντάξεων από το 170% να πάει στα 200% – και μιλάμε για εντάξεις – είναι τρομακτικό νούμερο. Αυτό έγινε με συνέργεια και είναι απότοκο και τελεσφόρηση όλης της περιφέρειας».
 
Αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στην Κομοτηνή
Να σημειώσουμε ότι στις 17 – 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Αναπτυξιακό Περιφερειακό συνέδριο στην Κομοτηνή όπου θα γίνει η εκλαΐκευση των θεματικών προτεραιοτήτων σε επίπεδο χώρας αλλά και οι στόχοι σε επίπεδο περιφέρειας προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι άξονες του περιφερειακού χωροταξικού αναπτυξιακού σχεδιασμού
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…