Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι «χημικοί» του 2ου λυκείου εξετάζουν το νερό της Ξάνθης

Οι «χημικοί» του 2ου λυκείου εξετάζουν το νερό της Ξάνθης

0
mathites nero1-empros
Αναλύσεις στο νερό του Κόσυνθου και σύγκριση με εμφιαλωμένο νερό. «Το νερό μας είναι καθαρό από νιτρικά»
 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρίσκουν οι μαθητές τη δράση «το νερό στον τόπο και το χρόνο» που υλοποιεί η περιβαλλοντική τους ομάδα. Αναμένονται μετρήσεις στο νερό της βρύσης
 
Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου λυκείου Ξάνθης δεν άφησαν την ευκαιρία του ανοιξιάτικου καιρού και της σχολικής εκδρομής της Πέμπτης να πάει χαμένη. Εφοδιασμένοι με το ειδικό βαλιτσάκι αναλύσεων του σχολείου και με οδηγό τη χημικό Κατερίνα Μαυροδή πήγαν στην όχθη του Κόσυνθου, όπου πραγματοποίησαν μετρήσεις για να διαπιστώσουν την καθαρότητα του νερού της Ξάνθης. Μάλιστα, το σύγκριναν και με εμφιαλωμένο νερό που είχαν μαζί τους για να διαπιστώσουν τελικά ότι στα νιτρικά, που είναι και τα πιο επιβλαβή, το νερό ήταν στα επιτρεπτά όρια και σε σχεδόν ίδιες τιμές με το δείγμα από το εμφιαλωμένο νερό! Αυτό ήταν που μας έκανε πιο πολύ εντύπωση, λένε οι μαθητές του σχολείου στο «Ε», μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης.
Μετρήσεις στο νερό από την περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Λυκείου Ξάνθης
Το σχολείο απέκτησε μέσω προγράμματος ειδικό βαλιτσάκι μετρήσεων νερού, όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούν, όσοι βρίσκονται στην έρημο και θέλουν να διαπιστώνουν αν το νερό που βρίσκουν είναι ασφαλές για πόση. Οι μαθητές που συμμετέχουν στην περιβαλλοντική ομάδα του 2ου λυκείου, από την Α’ και Β’ τάξη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και πήραν δείγμα από το νερό του ποταμού, καθώς και από το εμφιαλωμένο μπουκάλι. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα νιτρικά, τα φωσφορικά και το Ph τους. Αναλύοντας τα, διαπίστωσαν ότι τα νιτρικά του ρέοντος νερού (που προέρχονται από ψοφίμια κλπ και είναι τα πιο επικίνδυνα για το νεφρικό και κυκλοφοριακό σύστημα, καθώς και την πρόκληση αλλεργιών) ήταν σε επιτρεπτό όριο και σε σχεδόν ίδιες τιμές με το εμφιαλωμένο. Το Ph του εμφιαλωμένου ήταν ουδέτερο, ενώ λίγο πιο ανεβασμένες ήταν οι τιμές του στο φρέσκο νερό, πιθανόν γιατί περιείχε νερό από κάποια μπουγάδα ή άλλα απορρυπαντικά.
Σε επόμενο βήμα, οι μαθητές θα εξετάσουν το νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους φέρνοντας δείγματα στο σχολείο. «Γενικά τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Το νερό ήταν αρκετά καθαρό», αναφέρουν οι μαθητές του σχολείου και η κ. Μαυροδή, προσθέτει ότι «όσο θα χαμηλώνει η στάθμη τώρα το καλοκαίρι το νερό θα γίνεται πιο βρώμικο».
Η ίδια προσθέτει: «το συμπέρασμα ήταν ότι τα νερά μας είναι καλά, αλλά πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για να μη γίνουν χειρότερα, γιατί η χημική σύσταση του νερού δεν αλλάζει. Πρέπει να μην είμαστε αδιάφοροι, γιατί ζωή χωρίς νερό δεν υπάρχει».
Το νερό στον τόπο και το χρόνο, δίνει έναυσμα για αναζήτηση και… εμπειρίες στους μαθητές
Μέσω του προγράμματος που υλοποιεί η περιβαλλοντικής τους ομάδα, οι μαθητές στα μέσα του προηγούμενου μήνα πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν προσανατολισμένη στο νερό. Όχι μόνο με βάση την χημική του διάσταση, αλλά και την ιστορική. «Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με τ’ άστρα», μας λέει ο φιλόλογος Γιώργος Βογιατζής, μεταφέροντας τα λόγια από την εισαγωγή του βιβλίου που συμμετείχε στην εκδρομή, για να εξηγήσει τη σχέση του νερού ως χημικού συστατικού με την ιστορική του διαδρομή και τη σύνδεσή του με τη μοίρα των ανθρώπων όλων των εποχών.
Οι μαθητές μας διηγήθηκαν ότι επισκέφθηκαν τη Βασιλική Στέρνα στην Κωνσταντινούπολη, το ενυδρείο, τα Ιερά Νερά του Μπαλουκλί, μίλησαν για την τάφρο έξω από τα τείχη, ενώ βέβαια απόλαυσαν και τη θέα του Βοσπόρου και της θάλασσας του Μαρμαρά.
Μέσα από την διαδρομή του νερού «στον τόπο και στο χρόνο» οι μαθητές αντλούν πληροφορίες και εμπειρίες μέσα από ένα δημιουργικό, συλλογικό και άκρως διασκεδαστικό τρόπο, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…