Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ποιος εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες;

Ποιος εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες;

0
Ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στη δίκη για την ακύρωση κατασκευής του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, ενώπιον του ΣτΕ
 
Αίτημα να παρέμβει στη δίκη κατέθεσε ο μουφτής Κομοτηνής, ως «προστάτης» των μουσουλμάνων της χώρας. Απροθυμία εμπλοκής δείχνει ο μουφτής Ξάνθης
 
Ενδιαφέρουσες προεκτάσεις για το ζήτημα της εκπροσώπησης των πιστών μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών, που άπτονται και θεμάτων της δικής μας περιοχής, περιλαμβάνει η υπόθεση της αίτησης ακυρώσεως που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατά του νόμου που προβλέπει την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Η υπόθεση αναμενόταν να εκδικαστεί από 7μελή σύνθεση του ΣτΕ το Φεβρουάριο, ωστόσο πήρε αναβολή για τον προσεχή Ιούνιο. Με μια αιφνιδιαστική απόφαση όμως, αποφασίστηκε τελικά η αίτηση ακυρώσεως να εκδικαστεί στις 5 Απριλίου από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, «λόγω της μείζονος σπουδαιότητας» του θέματος, όπως αιτιολογείται σχετικά.
Νόμος του 2006 αφορούσε τη χωροθέτηση του σημείου όπου θα ανεγερθεί το τέμενος, ωστόσο ο Μητροπολίτης Πειραιώς για νομικούς λόγους στράφηκε κατά συμπληρωματικής απόφασης του Νοεμβρίου του 2011 που αφορούσε τη χρηματοδότηση τεχνικού συμβούλου και εν γένει δευτερευούσης σημασίας θέματα. Την ακύρωση ζητά επικαλούμενος λόγους αντισυνταγματικότητας και χαρακτηρίζει την απόφαση αντεθνική.
Ωστόσο, στο δικαστήριο έχει ζητήσει να παρέμβει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, επικαλούμενος έννομο συμφέρον με το αιτιολογικό ότι αποτελεί τη μόνη επίσημη αρχή που μπορεί να προασπιστεί τα δικαιώματα των μουσουλμάνων πιστών και εν προκειμένω την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων του εκκλησιάσματος σε εκείνη την περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει δεκτή η παρέμβασή του η Πολιτεία πράγματι αναγνωρίζει το ρόλο των μουφτήδων της Θράκης ως «κεφαλών» για όλους τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες. Ο μουφτής της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου από την άλλη πλευρά, φαίνεται απρόθυμος να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, αφού σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παρέμβει και αυτός, ενώ, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης που επισπεύδει την εκδίκαση έχει ελάχιστο χρόνο πλέον για να το πράξει, αφού πρέπει να τηρηθούν και οι προθεσμίες. Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική της απροθυμίας του είναι η απουσία οποιασδήποτε επαφής με το μουφτή της Κομοτηνής, καθώς και η μη ενασχόλησή του με το θέμα όλο αυτό το διάστημα.
Πάντως, η επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας δεν αποκλείεται να οφείλεται και στην απόφαση για να προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του τεμένους, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η τρικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των «Νέων», το μόνο που μένει είναι η δημοπράτηση του έργου από το υπουργείο Μεταφορών ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στον Βοτανικό, ενώ, σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα, η όποια απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία σχέση με τις εργασίες για το τέμενος, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Το κόστος κατασκευής του τζαμιού – χωρητικότητας 350 ατόμων – ανέρχεται σε 846.000 ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, το οποίο έχει κατασκευάσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο. Η κατασκευή μιναρέ κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον, γι’ αυτό και απουσιάζει. Με την εξέλιξη αυτή πάντως, αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα της Άγκυρας περί αμοιβαιότητας, τερματίζει την ανεξέλεγκτη κατάσταση των παράνομων τζαμιών, ενώ ικανοποιείται και ένα αίτημα των μουσουλμάνων από το 1940.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…