Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ευαγγελισμός» με τον κόσμο… πίσω απ’ τα κάγκελα!

«Ευαγγελισμός» με τον κόσμο… πίσω απ’ τα κάγκελα!

0
parelasi kagkela 25 03 2013-empros
Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου
 
Εκπλήξεις με νόημα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ.
Μηνύματα ενότητας της θρησκευτικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας
 
 Με την δέουσα λαμπρότητα και χωρίς επεισόδια γιορτάστηκε η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας στην Ξάνθη, εις ένδειξη τιμής στις ηρωικές μορφές της επανάστασης του 1821. «Σκιές» της γιορτής τα …κάγκελα που στήθηκαν παντού μέσα στα πλαίσια των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας που πήρε η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης κατ’ εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προς αποφυγήν επεισοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν «περνούσε μύγα» χωρίς ειδική άδεια κατά μήκος της κεντρικής οδού της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε η παρέλαση με αποτέλεσμα την απομόνωση των Ξανθιωτών…πίσω απ’ τα κάγκελα ώστε να είναι απολύτως ελεγχόμενος ο χώρος τη εξέδρας όπου παρατάθηκαν οι θρησκευτικές, πολιτικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές. «Γκρίζο» και το σκηνικό του καιρού που ήταν «βουρκωμένος» καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους Ξανθιώτες να συμμετέχουν στην γιορτή – παρότι εκδηλώθηκε δυσαρέσκεια για την απομόνωσή τους – που τους στέρησε τη δυνατότητα μια πιο άμεσης επαφής με τα παιδιά τους , την μαθητιώσα νεολαία και στρατευμένη νεολαία που παρέλασε σύμφωνα με το καθιερωμένο τελετουργικό του εορτασμού.
Εκπλήξεις από τον Χ. Ζεϊμπέκ
Έκπληξη με θετικό απόηχο αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ ως εκπροσώπου της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή είναι καινοφανής και πρωτόγνωρη καθώς προέρχεται από ένα μειονοτικό βουλευτή έρχεται όμως σε πλήρη αντιστοίχιση με τις δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ ότι θα είναι βουλευτής όλων των Ξανθιωτών και όχι μόνο της μειονότητας. Όμως αυτή δεν ήταν η μόνη κίνηση του κ. Ζαϊμπέκ που εμπεριείχε σημειολογικό μήνυμα καθώς στη συνέχεια αρνήθηκε να παρακολουθήσει την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων παρά ….πίσω από κάγκελα και μέσα στον κόσμο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις
Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέηση στο Ηρώο της πόλης προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκόρης ενώ στεφάνι προς τιμήν των Ηρώων κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Παρών ήταν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Κοντός, ο οποίος δεν κατέθεσε στεφάνι ενώ απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Σαλτούρος. Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων και της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου οι αρχές παρατάχθηκαν στην εξέδρα των επισήμων στην Πλατεία Ελευθερίας απ’ όπου παρακολούθησαν της παρέλαση την οποία άνοιξε ο Ερυθρός Σταυρός και το Σώμα Αδελφών Νοσοκόμων ακολούθησαν οι σύλλογοι, οι μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης που έδωσαν το δικό τους τόνο στην παρέλαση και τέλος τα στρατευμένα νιάτα που Δ.Σ.Σ. που παραδοσιακά με τους άψογους σχηματισμούς και τη σημειολογία και το συμβολισμό της παρουσίας τους σκορπίζουν ρίγη συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας.
Μηνύματα ενότητας της θρησκευτικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας
Το μήνυμα της μέρας σηματοδοτηθεί από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη, του γενικού γραμματέα, του αρχηγού του Δ΄Σ.Σ και του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης που ακολουθούν
Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αλλά και Ευαγγελισμός της πατρίδας μας. Είναι διπλή η σημερινή γιορτή. Μετά από 400, για εμάς εδώ στη Θράκη, 500 χρόνια σκλαβιάς ξαναβρήκαμε την ελευθερία μας για να ζούμε, να κινούμεθα και να δημιουργούμε ελεύθερα. Σήμερα καμαρώσαμε τα μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά και τους πολιτιστικούς συλλόγους που πέρασαν από μπροστά μας τα χαρήκαμε και τα χειροκροτήσαμε, αλλά το μήνυμα που μας δίνει η συγκεκριμένη ημέρα είναι να μείνουμε δεμένοι στις ρίζες μας στην πίστη μας στο Θεό και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι άνθρωποι και να μείνουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα για να ξαναδούμε στην πατρίδα μας στη θέση που πρέπει να έχει στο διεθνές γίγνεσθαι. Το χρωστάμε στου ήρωες του 21 και στα παιδιά μας».
Γ. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης: «Διπλή γιορτή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και η κορυφαία ιστορική στιγμή που θυμίζει τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας προκειμένου αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό με πάθος στην ελευθερία. Η γενναιότητα, η ομοψυχία και η περίσσια δύναμη που έδειξαν οι προγονοί μας πρέπει να είναι φωτοδότης που θα μιμούνται οι σημερινοί νέοι και να είναι σίγουροι ότι τέτοια δύναμη ψυχής που έδειξαν οι προγονοί μας πρέπει να επιδείξουν και αυτοί για να ξεπεράσουμε τις οποίες δύσκολες στιγμές που έχουμε μπροστά μας και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».
Στρατηγός Δ. Σ.Σ. Χ. Χαλκίδης: «Σήμερα που η πατρίδα μας δοκιμάζεται από μια πολύμορφη αλλά και ιδιαίτερη κρίση είμαστε σίγουροι ότι με την βοήθεια του θεού, με ομοψυχία, με καρτερία και ελπίδα θα σταθούμε όρθιοι και θα βρούμε την περπατησιά μας στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας».
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φ. Καραλίδης: «Το μήνυμα του 21 η Ενότητα και το αποτέλεσμα της δημιουργίας του ελληνικού κράτους είναι σύγχρονο στις μέρες μας όσο ποτέ. Η ενότητα που πρέπει να έχουμε και η αυταπάρνηση που έδειξαν οι πρόγονοί μας θα πρέπει να μας οδηγήσει στην νέα πορεία της χώρας ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις δύσκολες καταστάσεις.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…