Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε λιγότερες πολύτεκνες οικογένειες δωρεάν τρόφιμα για φέτος

Σε λιγότερες πολύτεκνες οικογένειες δωρεάν τρόφιμα για φέτος

0
trofima 2-empros
Απορίας άξιον: Μειώθηκε το εισοδηματικό κριτήριο για να δικαιούται ως «άπορος» κάποιος από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ ενώ αυξήθηκαν οι ανάγκες
 
Αντιδρά ο σύλλογος Πολύτεκνων Ξάνθης. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις απόρων θα είναι πάνω από 16.000!
 
 
«Ως μάνα εξ ουρανού» περιμένουν πολλές οικογένειες του νομού μας που η κρίση, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία τις έχουν καταστήσει άπορες να τρέξει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ από τους φορείς της Ξάνθης που συμμετέχουν ως φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Μητρόπολη, οι δήμοι, οι σύλλογοι τριτέκνων και πολυτέκνων, ο σύλλογος νεφροπαθών, ο σύλλογος Ποντίων, το Γηροκομείο, το Ψυχολογικό Κέντρο, καθώς και η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης Ξάνθης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Ε»
 
Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις των φορέων
Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από την Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και την υπεύθυνη του προγράμματος κα Ελένη Στοϊλα οι αιτήσεις υπαγωγής των φορέων υλοποίησης έχουν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Μαρτίου 2013 ενώ η κατάθεση των δικαιολογητικών των δικαιούχων όπως και τις προηγούμενες χρονιές ξεκινά από τις 1 – 31 Μαΐου. Ιδιαίτερα για φέτος υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα τόσο στην διαδικασία έλεγχου όσο και στα κριτήρια. Συγκεκριμένα όσο αφορά τον έλεγχο του εισοδήματος γίνεται πλέον μέσω TAXIS ενώ από φέτος μειώνεται το ποσό για το εισοδηματικό κριτήριο. Συγκεκριμένα για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα στα 7.200 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που ίσχυε πέρσι και οικογενειακό (2 μελών ) στα 10.700 ευρώ.
Αντιδρούν οι πολύτεκνοι για την μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου
Την ένστασή του προβάλλει για την μείωση αυτή ο σύλλογος {Πολυτέκνων νομού Ξάνθης με τον πρόεδρό του κ. Χατζηγεωργίου Δημήτρη να χαρακτηρίζει «δυσμενέστατη την αλλαγή αυτή», καθώς όπως υποστηρίζει «αποκλείει πολλά μέλη πολυτέκνων που παλαιότερα που με τα προηγούμενα εισοδηματικά κριτήρια ήταν δικαιούχοι και περιορίζει τη διανομή τροφίμων σε οικογένειες αθιγγάνων και της ορεινής περιοχής. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν 3.800 οικογένειες πολυτέκνων και απ αυτές πέρσι πήραν τρόφιμα οι 2.100.
Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις απόρων θα είναι πάνω από 16.000!
Επίσης σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία από την Ξάνθη εστάλησαν 16.000 αιτήσεις αριθμός διπλάσιος σε σχέση με άλλες χρονιές, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο αριθμός των απόρων και των οικογενειών που έχουν απόλυτη ανάγκη από τα προς το ζην έχει αυξηθεί σημαντικά και στη δική μας περιοχή. Για φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος αλλά θα γνωστοποιηθεί περί το τέλος Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διανομή γραβιέρας, τυριού λαδιού, ζυμαρικών και ρυζιού ανά μέλους οικογένειας που έχει επιλεγεί ως δικαιούχος.
Τρόφιμα και στο Δροσερό
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο δήμος Ξάνθης που ως φορέας υλοποίησης διένειμε τρόφιμα στα Κιμμέρια και τη Σταυρούπολη τώρα προτίθεται να εντάξει στο πρόγραμμα και το Δροσερό ενώ επιζητείται η ένταξη και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος αν αρθεί ένα καταστατικό εμπόδιο που αφορά στον όρο «φιλανθρωπία» που δεν αναφέρεται στο καταστατικό του Νομικού Προσώπου, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος κ. Γιώργος Παπασταματίου
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…