Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πέρασμα πολικού κύματος από τα ορεινά του νομού

Πέρασμα πολικού κύματος από τα ορεινά του νομού

0
xionia_dromos-empros

Με -15 ο υδράργυρος στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και -11 στο Δημάριο ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα

Κλειστά παρέμειναν σχολεία του δήμου Μύκης. Ανοιχτοί οι δρόμοι του ορεινού οδικού δικτύου    

Το πολικό ψύχος και ο παγετός, που έριξαν κάτω από το μηδέν τη θερμοκρασία και στην πόλη της Ξάνθης, ήταν οι κύριες αιτίες εγρήγορσης και προσοχής, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Πολιτικής Προστασίας για τη χθεσινή ημέρα, αφού ο χιονιάς δεν ήταν ισχυρός και η ποσότητα χιονιού που έπεσε κυρίως στην ορεινή περιοχή δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σήμαναν συναγερμό, λόγω της επιφάνειας πάγου που απλώθηκε στο οδόστρωμα, κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο. Με -15 βαθμούς Κελσίου στο δασικό χωριό Ερυμάνθου, -11 στην περιοχή του Δημαρίου και -5 με -6 μέσα στην πόλη της Ξάνθης, ξεκίνησε η χθεσινή μέρα για το νομό, θέτοντας επί ποδός όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.  
Εκχιονιστικό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Η επέμβαση εκχιονιστικού κρίθηκε απαραίτητη στο σημείο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και συγκεκριμένα από το 31ο χλμ έως τα σύνορα. Η κίνηση με αλυσίδες γινόταν μόνο για λίγες ώρες και στη συνέχεια ο δρόμος άνοιξε, οπότε η κυκλοφορία διεξήχθη κανονικά και χωρίς προβλήματα.
Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης η κύρια ανησυχία εντοπιζόταν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους κινδύνους του παγετού για την ορεινή περιοχή, ωστόσο καθησύχαζε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αποχωρεί το «κύμα ψύχους» από το Βορρά και αναμένεται βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας.  
Ρίψεις αλατιού στα ορεινά του δήμου Ξάνθης
Ούτε και στο ορεινό τμήμα του δήμου Ξάνθης προκλήθηκαν προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού. Το χιόνι ήταν περιορισμένο από αυτή την πλευρά της ορεινής περιοχής, ενώ ακόμη χαμηλότερες ήταν οι θερμοκρασίες. Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης μας ενημέρωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες στο δασικό χωριό η θερμοκρασία ήταν -15, ενώ και ακόμη και στις 9 το πρωί δεν ξεπέρασε τους -13!
Παρόλα αυτά χρειάστηκε μόνο να γίνουν μερικές ρίψεις αλατιού, αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητο να επέμβουν με άλλες ενέργειες στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο κ. Ταρενίδης, έκανε έκκληση για προσοχή στους πολίτες που ταξιδεύουν στο ορεινό οδικό δίκτυο, αλλά ζήτησε και εγρήγορση κατά την κίνηση στην πόλη, ιδιαιτέρως σε πεζούς και δικυκλιστές, λόγω του παγετού.  
Κλειστά παρέμειναν σχολεία του δήμου Μύκης
Εξαιτίας των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει η έντονη πτώση της θερμοκρασίας, κλειστά παρέμειναν σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ξάνθης, κυρίως όσα βρίσκονται αρκετά ορεινά. Συγκεκριμένα, κλειστά έμειναν τα μειονοτικά σημοτικά σχολεία σε: Ρεύμα, Δημάριο, Διάσπαρτα, Άνω Θέρμες, Μάνταινα, Ωραίο, Κοτύλη, Κύκνο, Πάχνη και τα νηπιαγωγεία σε: Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη, Ωραίο, Μάνταινα και Άνω Θέρμες.
Τα σχολεία του δήμου Ξάνθης και στο κομμάτι της Σταυρούπολης παρέμειναν ανοιχτά.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…