Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποστάσεις κρατά η «Ζιραάτ» για τα δάνεια στη Θράκη

Αποστάσεις κρατά η «Ζιραάτ» για τα δάνεια στη Θράκη

0
ZIRAT_-empros

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» αναφέρεται σε δάνεια 40-50 εκ. ευρώ, από την τουρκική «Ζιραάτ» σε Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες

Ο έλληνας δημοσιογράφος του ρεπορτάζ της Χουριέτ ανέφερε στο «Ε» ότι ο τούρκος πρέσβης κατέθεσε την πρόταση αλλά η ελληνική πλευρά δεν απάντησε

Αίσθηση προκάλεσε σε πανελλαδικό επίπεδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας « Χουριέτ» το οποίο αναφέρεται σε πρόταση που κατέθεσε προφορικώς και γραπτώς η Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς, για παροχή δανείων, σε πρώτη φάση συνολικού ύψους 40-50 εκατομμυρίων ευρώ, από την τουρκική κρατική τράπεζα «Ζιραάτ» σε Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες. Μάλιστα αναφέρεται ότι «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις», ότι «το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συμβουλευτική σε θέματα ελέγχου χρεών και διαδικασιών δανειοδότησης» και ότι «η «Ζιραάτ» ψάχνει για ελληνική τράπεζα για να συνεργαστούν και να μοιραστούν το project». Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα «θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση». Η «Χουριέτ» επίσης σημειώνει, ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) και ότι «ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους της UNDP». Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας «Ζιραάτ», Χουσεΐν Αϊντίν, μιλώντας στη «Χουριέτ» μίλησε για τα δάνεια και σημείωσε: «Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να παράσχουμε προνομιακά δάνεια. Εάν όμως η κυβέρνησή μας μας πει ότι θα καλύψει τις ζημιές μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε».
Έρευνα του «Ε»: Δεν απάντησε η ελληνική πλευρά
Το «Ε» απευθύνθηκε πρωτίστως στον Διευθυντή της «Ζιραάτ» στην Ξάνθη προκειμένου να επιβεβαιώσει την είδηση και αν έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα δανειοδότησης της τράπεζας. Απ’ εδώ όμως μας παρέπεμψαν στα κεντρικά της Τράπεζας στην Αθήνα. Υψηλό στέλεχος της «Ζιράατ» στην Αθήνα μας είπε ότι αυτό δεν είναι πληροφορία που προέρχεται από ανακοίνωση της τράπεζας και μας προέτρεψε ν’ απευθυνθούμε στην εφημερίδα «Χουριέτ». Έτσι φτάσαμε και στον δημοσιογράφο που έγραψε το ρεπορτάζ, ο οποίος είναι έλληνας και ονομάζεται Γιώργος Κιρμπάκης. Όπως μας πληροφόρησε αυτή είναι η πρόταση του πρέσβη Κερίμ Ουράς προς την ελληνική πλευρά και ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη. Μάλιστα επικαλέστηκε ρεπορτάζ του «Έθνους» της Κυριακής που αναφερόταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ο Κερίμ Ουράς, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες την πρότασή του για υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, με χρηματοδότηση της πρεσβείας. Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως λειτουργεί εκτός του πλαισίου που έχει θέσει το περιφερειακό πρόγραμμα Black Sea Trade and Investment Promotion (BSTIP), στο οποίο η ελληνοτουρκική συνεργασία έχει -έως τώρα- αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτική.  
Επενδυτικά ανοίγματα της γείτονος
Επίσης αναφέρει ότι δυο μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται σε ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για τις ILSAM, που πρόσφατα εγκαινίασε τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, παρουσία δεκάδων Τούρκων αξιωματούχων, και SEBA, που φέρεται να επιδιώκει την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και καταλήγει ότι : «Στόχος της Τουρκικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει τα περιφερειακά συμφέροντα της γειτονικής χώρας, καθώς και να εκτοξεύσει την οικονομική της δραστηριότητα εκτός των Τουρκικών συνόρων, με την εξ ολοκλήρου ανάληψη διάφορων οικονομικών προγραμμάτων και επενδύσεων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Θράκη».    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…