Σχόλια 08-01-2013

0

Νέα συνάντηση σήμερα Μέρκελ-Σαμαρά. Το ειδύλλιο εξελίσσεται κανονικά με ραντεβού, δωράκια κλπ
 
Γερνάει η Ξάνθη  


Στην προοδευτική υπογεννητικότητα που παρουσιάζει ο νομός μας την τελευταία τριετία οφείλεται το γεγονός ότι σιγά-σιγά μειώνεται ο νέος πληθυσμός και αντίστοιχα αυξάνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία.
Αυξάνεται το όριο ηλικίας από τη μια και μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων από την άλλη. Συντελεί δε σ’ αυτήν την αρνητική σχέση και η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας. Όταν υπάρχει ανεργία ή μείωση μισθών, τα νέα ζευγάρια δύσκολα θα αποφασίσουν να κάνουν παιδιά. Σταματούν στο ένα.
Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και όπως γίνεται αντιληπτό μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα και στην Ξάνθη βέβαια.
«Ε»  

Πρέπει να συνεχίσει!  


Δεν υπάρχει δίλημμα για την επιλογή της ΣΕΚΑΠ για το μέλλον της και την επιβίωσή της. Θα πρέπει να συνεργαστεί οπωσδήποτε με τη SEBA για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Αυτό είναι το πρώτο και κυρίαρχο. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας είναι δυνατόν να μιλάμε εμείς ακόμη για Τουρκία και Ελλάδα; Ήδη εδώ και χρόνια οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις πολύ στενές και Έλληνες κεφαλαιούχοι έχουν επενδύσει στην Τουρκία. Μάλιστα τα κεφάλαια αυτά είναι πολλαπλάσια των τουρκικών στην Ελλάδα.
Ας αφήσουμε επομένως πίσω αυτά τα στερεότυπα, ας δούμε την πραγματικότητα κι ας τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα. Μια ελληνοτουρκική συμφερόντων επιχείρηση θα είναι η ΣΕΚΑΠ και τίποτε άλλο. Όπως είναι δεκάδες άλλες, όπως θα είναι και άλλες πολλές και στο μέλλον.
Εκείνο που μετρά είναι η συνέχιση λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας. Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν αντιδράσεων, είναι μπούρδες και λέγονται υστερόβουλα.
Αντιδράσεις θα υπάρχουν εάν δεν γίνει η συμφωνία με τη SEBA λόγω αντιρρήσεων του υπουργείου Εξωτερικών…
«Ε»    

Έρευνες του ΣΔΟΕ  


Και στην πόλη μας έχουμε περιπτώσεις ατόμων και επιχειρήσεων που έχουν λάβει ραβασάκι από το ΣΔΟΕ και τους καλεί να δικαιολογήσουν την εξαγωγή χρημάτων.
Τους δίνει μάλιστα και σχετική διορία για να το κάνουν και για το λόγο αυτόν κάποια λογιστικά γραφεία της πόλης πήραν φωτιά. Τρέχουν να δικαιολογήσουν – όπου είναι δυνατόν – τα ποσά, διαφορετικά θα υπάρξει γερό πρόστιμο.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον το περιεχόμενο των διαφόρων λιστών με τα χιλιάδες ονόματα, πως μπήκε στο στόχαστρο πλέον της Εφορίας και θα υπάρξουν αποτελέσματα για τα δημόσια Ταμεία. Κάτι βέβαια που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και δεν έγινε δυστυχώς…
«Ε»

Ευαίσθητο θέμα  


Ως γνωστόν σε πολλά σχολεία της πόλης, δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, φοιτούν και μειονοτικοί μαθητές και πολύ καλά κάνουν. Επειδή όμως πρόκειται για παιδιά, οφείλουν οι διευθυντές αυτών των σχολείων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τομέα των σχέσεων των παιδιών, κυρίως των αγοριών.
Συγκεκριμένα, απαιτείται συχνή ενημέρωση από τους διευθυντές αλλά και καθηγητές για τη στάση και συμπεριφορά των μαθητών μεταξύ τους. Οι διαχωρισμοί λόγω θρησκείας ή και γλώσσας θα πρέπει να σταματήσουν. Το ίδιο και οι ομαδοποιήσεις που οδηγούν σε μια μορφή απομόνωσης και αυτογκετοποίησης.
Επίσης, σημασία θα πρέπει να δοθεί από διευθυντές και καθηγητές στην παραβατικότητα και επιθετικότητα που δημιουργούν οι ομαδοποιήσεις κυρίως από τους μειονοτικούς νέους. Οι οποίοι νοιώθουν μια διαφορετικότητα που την καλύπτουν με επιθετικότητα ομαδικής μορφής.
Αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν (υπάρχουν γεγονότα που μας καταγγέλθηκαν) θα πρέπει να αντιμετωπισθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά γιατί οι διαχωρισμοί δεν ωφελούν κανένα.      

Ελέγχονται 560.000 συνταξιούχοι  


Τα 100 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ετήσιες απώλειες του κράτους, από τους συνταξιούχους που δε δηλώνουν στην εφορία το ακριβές ποσό που εισπράττουν. Έτσι στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθούν 560.000 συνταξιούχοι, που δεν έχουν δηλώσει στα ταμεία τους το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους.
Ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει διορία στα ταμεία, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων. Όσοι δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες, κινδυνεύουν ακόμη και με αναστολή της σύνταξης.
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων, δηλαδή οι πληρωμές θα γίνονται από την ΗΔΙΚΑ.  

   
Γ. Στουρνάρας: Αδύνατη η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης  


Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κλείνοντας οριστικά τη συζήτηση και για τον ΕΦΚ.
«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το 2012 είναι μέσα στο στόχο. Συνολική υστέρηση εσόδων υπάρχει, αλλά είναι μέσα στα προϋπολογισμένα έσοδα. Δεν προτίθεμαι να κάνω κάτι με το πετρέλαιο, διότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Μακάρι να μπορούσαμε», εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM, ενώ για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε πως παραμένει αναξιοποίητο, καθώς αρκετοί από τους δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Όσον αφορά τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, σημείωσε πως «έχουμε λιγότερα από 150 εκατομμύρια υστέρηση».        

 
Διαγραφές λόγω λίστας  


Την αποδόμηση της κυβέρνησης επιχειρεί με την δική του πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνει εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα του χειρισμού της λίστας.
Η μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στη βουλή μπορεί να κρύβει εκπλήξεις για την κυβέρνηση, καθώς ίσως κάποιοι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, ίσως ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του κ. Βενιζέλου.
Για να προλάβει το κακό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε μία πρωτοφανή για τη βραχύβια πορεία του κόμματος απόφαση, διέγραψε εχθές από την κοινοβουλευτική του ομάδα τους δύο –πασοκογενείς- βουλευτές του οι οποίοι εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου.
Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τους τριγμούς στα τρία κόμματα αν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ. Τριγμοί που μπορεί να απειλήσουν και την ύπαρξη της τρικομματικής κυβέρνησης…          

Η καλύτερη ατάκα, του Βορίδη


Με μισή καρδιά οι «Πολίτες για την Αλλαγή», Δημήτρης Βορίδης και Μπέττυ Πατσίδου έκαναν το χατίρι του επικεφαλής Χρίστου Πούλιου που ήθελε τη συναίνεση και την αποφυγή των επαναληπτικών εκλογών και έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το όνομα του Μπάμπη Δημαρχόπουλου( ένας μάλιστα δεν το σταύρωσε μήπως και δεν πιαστεί). Κι αυτό γιατί ειδικά όσον αφορά τον κ. Βορίδη είναι γνωστή η κόντρα του με τον κ. Δημαρχόπουλο( έχουν σημειωθεί ιστορικοί καυγάδες και κλείσιμο μικροφώνου). Την καλύτερη ατάκα όμως στη συνεδρίαση την είπε ο Δημήτρης Βορίδης, ο οποίος θέλοντας να διακωμωδήσει το κλίμα συναίνεσης έριξε το καρφί του: «Αφού σήμερα είμαστε τόσο αγαπημένοι δεν βγάζουμε και Συνήγορο του Πολίτη»…
– Ειρήσθω εν παρόδω: Ο κ. Βορίδης εκλέχτηκε στην Οικονομική Επιτροπή. Τρέμε Μπένη…
Μ.Ξ.      

Η εθνική μας κατάθλιψη


Αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης και αυτοκτονιών δείχνουν και πάλι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αιτία: Τι άλλο; Η οικονομική κρίση και η ανεργία
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες, το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες και το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τα οποία προέκυπτε ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 πανελλαδικά.
Έλληνες …κουράγιο!!!
Μ.Ξ.        

Απολογισμός στην ΠΕ Ξάνθης  


Σε απολογισμός της διετίας προτίθεται να προβεί, όπως μας είπε, ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης. Ο κ. Καραλίδης προγραμματίζει εκδήλωση στα τέλη Ιανουαρίου, όπου θα παραθέσει τις ενέργειες που έγιναν και τα έργα που επιτεύχθηκαν για την ΠΕ Ξάνθης από την πλευρά της Περιφέρειας. Όπως μας είπε μάλιστα, έχουμε ήδη φτάσει στα 50 εκ. ΕΣΠΑ και ο στόχος της νέας χρονιάς είναι ένα πακέτο 16-20 εκ. ευρώ επιπλέον από έργα που θα ενταχθούν, με κύριο γνώμονα την απασχόληση και την αποκατάσταση των αδικιών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Φιλοδοξία του ιδίου είναι το 2013 να αποτελέσει μία «γόνιμη χρονιά επενδύσεων», με κύρια «πυξίδα» τις τρεις μεγάλες επενδύσεις στη γεωθερμία, αλλά και άλλα πλάνα που βρίσκονται στα σκαριά και θα ανακοινώσει όταν οριστικοποιηθούν.
Ε.Δ.  

Εγρήγορση της Πολιτική Προστασία  


Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκεται η Πολιτική προστασίας εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού. Τα πρώτα (διστακτικά) χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά αναμένεται χειροτέρευση του καιρού και η κύρια ανησυχία εστιάζεται στην ορεινή περιοχή. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ταρενίδης, που παραμένει υπεύθυνος στην Πολιτική Προστασία και μετά την απομάκρυνσή του από την αντιδημαρχία Καθαριότητας, στο ορεινό κομμάτι του δήμου Ξάνθης δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, αλλά για χάρη της ετοιμότητας έχουν γίνει μερικές ρίψεις αλατιού στην περιοχή πάνω από το Καρυόφυτο. Πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αναμένεται να επιδεινωθούν αν συνεχίσει και η χειροτέρευση του καιρού.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…