Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 3.000 δέματα …αλληλεγγύης μοιράστηκαν τις γιορτές

3.000 δέματα …αλληλεγγύης μοιράστηκαν τις γιορτές

0
Mitropoli_xanthis-empros

Δεν χάθηκε η ανθρωπιά και το φιλότιμο! « Η κρίση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους…», λέει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Π. Στάντζιου

Δράσεις αλληλεγγύης από την Μητρόπολη, το Λύκειο Ελληνίδων, το ΚΚΠΑ του Δήμου, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ομάδα Αλληλεγγύης    
 
Ίσως η μόνη «φωτεινή» πλευρά του 2012 να ήταν η έκρηξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης! Μπορεί η οικονομική κρίση να «στέγνωσε» τα πορτοφόλια όμως φαίνεται να μην στέγνωσε τις ψυχές από τις ηθικές αξίες και αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την νέα χρονιά. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά περίσσεψε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η έννοια προς το συνάνθρωπο και εκφράστηκε από την μεγαλύτερη από ποτέ προσφορά τροφίμων του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας αλλά και απλών πολιτών που μαζί με τις προμήθειες για το δικό τους τραπέζι νοιάστηκαν και τις άπορες οικογένειες και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ενοριών της Μητρόπολης για συλλογή τροφίμων. Ανταποκρίθηκαν και στο κάλεσμα του Λυκείου Ελληνίδων που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται σ’ αυτό το πλαίσιο, προσφέροντας τρόφιμα και είδη ρουχισμού όπως και στον Ερυθρό Σταυρό που επίσης είχε αναλάβει να μοιράσει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες. Αλλά και στο Κέντρο Φροντίδας και Προστασίας του δήμου Ξάνθης που μέσω της «Βοήθειας στο Σπίτι» βοήθησε άπορες οικογένειες και της εθελοντικής Ομάδας Αλληλεγγύης που επίσης έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων αλληλεγγύης και προστασίας των οικογενειών με ανέργους. Απλοί , καθημερινοί πολίτες αυτές στις γιορτινές μέρες έστειλαν το μήνυμα της αγάπης, που αποτελεί την πεμπτουσία της γιορτής των Χριστουγέννων, αποδεικνύοντας ότι τις δύσκολες αυτές στιγμές τουλάχιστον δεν υπάρχει …ηθική κρίση και μένουν ακλόνητες κάποιες σταθερές αξίες που συγκροτούν το αξιακό μας σύστημα.  
Πάνω από 2000 δέματα μοίρασε η Μητρόπολη Ξάνθης
Πάνω από 2.000 δέματα σ’ όλο το νομό μοίρασε φέτος η Μητρόπολη Ξάνθης, δέματα που συνέλλεξαν οι ενορίες ενώ στο Τραπέζι της Αγάπης που στρώνεται καθημερινά επί 15 χρόνια, σε κτίριο επί των οδών Χριστοδούλου και Βλαχοπούλου μοιράστηκαν πάνω από 150 μερίδες φαγητό. Σ’ αυτό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά παρακάθισε και ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ενώ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς παρέδωσε υποτροφίες (500 ευρώ έκαστος) στους δύο αριστεύσαντες όλων των λυκείων του νομού(25 μαθητές). Να σημειώσουμε   σ’ αυτά τα 2.000 δέματα δεν περιλαμβάνονται τα δέματα που προμηθεύονται όποιοι τα έχουν ανάγκη χωρίς κουπόνια και περαιτέρω διαδικασίες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2011 στο Πνευματικό Κέντρο του ναού της Του Θεού Σοφίας: «Η προσφορά του κόσμου φέτος είναι πραγματικά θεαματική και σε χρηματικά ποσά και σε προϊόντα. Γέμισαν με τρόφιμα τα καλάθια που είχαμε στα σουπερ μάρκετ ενώ υπήρξαν προσφορές απ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, παντοπώλες, ζαχαροπλάστες αλλά και από απλούς πολίτες που προσήλθαν με σακούλες με τρόφιμα στη Μητρόπολη για τις άπορες οικογένειες αλλά και για το τραπέζι της αγάπης. Υπάρχει μια συστράτευση αλληλεγγύης και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι υπάρχει αγάπη, υπάρχει ανθρωπιά και φιλότιμο», επισημαίνει ο πρωτοσύγκελος κ. Παντελεήμων απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του μητροπολίτη γι αυτή την ανταπόκριση των Ξανθιωτών.  
Η κρίση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους…
Παράλληλα με την Μητρόπολη και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων από τις αρχές του Δεκέμβρη συνέλεγαν τρόφιμα και ρουχισμό ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκέντρωσαν από τον επιτυχημένο θεσμό της «Γειτονιάς του Αη Βασίλη» (7.452 ευρώ) θα το διαθέσουν σε άπορες οικογένειες. Μάλιστα για το λόγο αυτό η κα Στάντζιου συνεργάζεται με την Πρόνοια του Δήμου ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες με ανέργους. Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του Λυκείου κα Ευτέρπη Στάντζιου το Λύκειο εδώ κα χρόνια στέλνει ρουχισμό στα χωριά S.O.S της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ενώ παράλληλα ενισχύει με τρόφιμα το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και με άλλα είδη ανάγκης τα ιδρύματα όπως το Γηροκομείο και το Ψυχολογικό Κέντρο μετά από συνεργασία μαζί τους. Αρχές του Δεκέμβρη μάλιστα διοργάνωσε τη μουσική εκδήλωση «Νότα Αγάπης» στο δημοτικό Αμφιθέατρο όπου παιδιά των χορωδίες παιδιών από το Μουσικό σχολείο και των δημοτικών σχολείων της πόλης με την υποστήριξη της ορχήστρας του Λυκείου Ελληνίδων που διευθύνει ο Κυριάκος Γκουβέντας έψαλαν τα κάλαντα. Με τα χρήματα που μαζεύτηκαν από το συμβολικό εισιτήριο των 3 ευρώ αγοράστηκαν τρόφιμα και σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι» διανεμήθηκαν σε 35 οικογένειες: «Συνεχίζουμε κάθε χρόνο αυτή τη δράση. Συνεργαζόμαστε με τα ιδρύματα τα οποία μας λένε τις ανάγκες τους και μέσα από μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου συλλέγουμε τρόφιμα ή ρουχισμό ή χρήματα και τα αποδίδουμε. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο…θέλει να βοηθήσει και βοηθά ιδιαίτερα τώρα που είναι δύσκολη εποχή. Και αυτό είναι πολύ συγκινητικό και πολύ αισιόδοξο. Η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι», τονίζει η κα Στάντζιου.
«Βοήθεια στο Σπίτι» σε 300 οικογένειες σε Ξάνθη και Σταυρούπολη
Σε δράσεις αλληλεγγύης επιδίδεται και το Κέντρο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Φέτος μοιράστηκαν δέματα με τρόφιμα από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα σε 300 οικογένειες σε Ξάνθη και Σταυρούπολη: «Όλες οι δομές του δήμου ασκούν κοινωνική πολιτική. Τα προβλήματα του κόσμου έχουν μεγεθυνθεί …είναι πολλές οικογένειες που έχουν ανέργους και από νοικοκυραίοι που ήταν έγιναν άποροι Προσπαθούμε να βοηθήσουμε μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά στον κοινωνικό τομέα και ευελπιστώ να μη σταματήσει τη λειτουργία του λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.    
Υπάρχουν και άποροι – «μαϊμού»
300 δέματα μοίρασε και ο Ερυθρός Σταυρός μέλη του οποίου είχαν καθημερινή παρουσία στα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο να αφήσει μια σακούλα που αγόρασε στο καλάθι των απόρων: «Πεινάει ο κόσμος. Καθημερινά έρχονται και μας ζητάνε τρόφιμα και ρούχα. Προσπαθούμε να δίνουμε σ’ αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη καθώς είναι και κάποιοι που εκμεταλλεύονται. Έτσι ζητάμε να μας δείξουν την φορολογική του δήλωση…», σημειώνει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Μαργαριτοπούλου. Η δήλωσή της για «κάποιους που εκμεταλλεύονται» αφορά κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη τους για συγκεκριμένους συμπολίτες μας «μαϊμού απόρους»που πήραν ρούχα και τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό ως άποροι με σκοπό να τα μεταπωλήσουν!  
Δράση και από την Ομάδα Αλληλεγγύης
Τέλος, σε 165 οικογένειες μοίρασε τρόφιμα και η Ομάδα Αλληλεγγύης Ξάνθης. Τα μέλη της Ομάδας είχαν διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις το Δεκέμβριο όπως Bazaar με ζωγραφική και χειροτεχνήματα των παιδιών, ενώ έβαλαν μπροστά κα το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης στο οποίο μαζεύουν τρόφιμα και διαθέτουν σε απόρους: «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από επαγγελματίες και τον απλό κόσμο που θέλει έστω από το υστέρημά του να βοηθήσει. Έχει αυξηθεί όμως πολύ και το ποσοστό αυτών που έχουν ανάγκη. Χρειάζεται Αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη», τονίζει η πρόεδρος της Ομάδας κα Μαίρη Μπεμπέκη.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…