Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ντελίριο εθνικισμού και ρατσισμού στα εγκαίνια της ¨Χρυσής Αυγής»

Ντελίριο εθνικισμού και ρατσισμού στα εγκαίνια της ¨Χρυσής Αυγής»

0
kentriki_xrisi_aygi

Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Ξάνθη το Σάββατο. Αναστάτωσαν το κέντρο οι Χρυσαυγίτες με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους

Η πορεία των αντεξουσιαστών «κόπηκε» στην πλατεία όχι όμως και των Χρυσαυγιτών στο κέντρο της πόλης. Έσπασαν τη τζαμαρία της Eurobank,

Ήταν μια σκοτεινή μέρα, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου για την πόλη μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά… Τόσο από άποψη καιρικών συνθηκών όσο και γιατί όλα αυτά που εκτυλίχθησαν με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της «Χρυσής Αυγής», στο κέντρο της πόλης, παρέπεμπαν σε άλλες σκοτεινές εποχές του παρελθόντος! Η Ξάνθη θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη αφού 5 διμοιρίες των ματ δημιούργησαν ζώνες ασφαλείας προκειμένου να απομονώσουν τους αντεξουσιαστές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, από τους χρυσαυγίτες που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από τα γραφεία τους στην Γωνία Τσιμισκή με 28ης Οκτωβρίου προς αποφυγήν επεισοδίων τα οποία και τελικά απεφεύχθησαν, πλην ενός μεμονωμένου, αυτό του σπασίματος της τζαμαρίας της Eurobank, από νεαρό αντεξουσιαστή όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του «Ε».
Ουδέτερη ζώνη η 28ης υπό τις ιαχές των Χρυσαυγιτών
Από τις 10 το πρωί το κέντρο της πόλης «δονούνταν» από τους ήχους των εθνικιστικών τραγουδιών που έχει στο …ρεπερτόριο της η «Χρυσή Αυγή» ενώ ομάδες νεαρών με ελληνικές σημαίες και σημαίες της «Χρυσής Αυγής ήταν παρατεταγμένοι στην είσοδο της Τσιμισκή από Μ. Καραολή και στο κέντρο της 28ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι ήταν ξενόφερτοι από Θεσσαλονίκη και άλλες γειτονικές πόλεις όπως τη Δράμα σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Ήταν μάλιστα αρκετά «αυστηροί» με τους δημοσιογράφους που μας έκαναν παρατηρήσεις να μην φωτογραφίσουμε τον κόσμο. Ελάχιστοι ήταν οι Ξανθιώτες που παρακολούθησαν τις ομιλίες των 8 βουλευτών της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν περίπου στις 1.30 τα εγκαίνια αρχικά με ρατσιστικά συνθήματα όπως: «Τούρκοι , Μογγόλοι, θα πεθάνετε όλοι», «Έξω οι Τούρκοι από τη Θράκη», «Έξω οι μετανάστες» κ.λ.π. Πρώτος ξεκίνησε ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Ξάνθη κ. Καπαγερίδης, στη συνέχεια πήραν το λόγο ο γραμματέας της Περιφερειακής αλλά και οι παραβρισκόμενοι βουλευτές. Αμέσως μετά έκαναν πορεία στην 28ης Οκτωβρίου και στη Μ. Καραολή ενώ στο ύψος της Σμύρνης η πορεία υπό την καθοδήγηση της αστυνομίας και του αστυνομικού διευθυντής κ. Γκοδοσίδη κατευθύνθηκε και πάλι στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.  
Έσπασαν τη τζαμαρία της Eurobank
Στο μεταξύ από τις 11 το πρωί περίπου 150 αντεξουσιαστές με κράνη και κουκούλες ξεκίνησαν αντιρατσιστική πορεία από την Βασιλίσσης Σοφίας. Στην πορεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων και κομμάτων. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν μπροστά στα ματ που είχαν αποκλείσει όλη την περιοχή και εκεί παρέμειναν φωνάζοντας αντιρατιστικά συνθήματα. Μόνο κατά τη διάλυσή τους νεαρός κουκουλοφόρος έσπασε το τζάμι της Eurobank.  
Σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή
Λίγο πριν τα εγκαίνια των γραφείων, στην οδό Ορφέως, στην διασταύρωση με την πλατεία Ειρήνης, μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με μπροστάρη τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, από τα στενά προκάλεσαν τους διαδηλωτές και τα «αίματα άναψαν», με συνέπεια να σημειωθούν επεισόδια, όπως αναφέρεται σε Blog της Κομοτηνής. Από τα επεισόδια, υπήρξε και ένας τραυματισμό μίας φοιτήτριας, η οποία μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα, στο χώρο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, με εντολή του βουλευτή Σερρών Αρτέμη Ματθαιόπουλου, μέλη της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν νεαρή δημοσιογράφο, ζητώντας να τους δώσει την ταυτότητά της αλλά και να σβήσει τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει!!! Το γεγονός, σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή, θεωρήθηκε παρεξήγηση. Να σημειωθεί ότι μετά την τελετή εγκαινίων, μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και γειτονιές μουσουλμάνων, όπου ακούστηκαν μισαλλόδοξα συνθήματα, ύβρεις, ενώ προπηλακίστηκαν λεκτικά και ορισμένοι μουσουλμάνοι που είχαν ανοικτά τα καταστήματα τους εκείνη την ώρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κικίλιας: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε μάχη το καλοκαίρι»

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και τι αυτό…