Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κατολισθήσεις και πλημμύρες στα χωράφια από τις έντονες βροχοπτώσεις

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στα χωράφια από τις έντονες βροχοπτώσεις

0
katolisthisi

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Κόσυνθου. Πρόβλημα στη γέφυρα του Πιλήματος και στο δρόμο του Λυκοδρομίου

Πλημμύρισαν χωράφια με καλλιέργειες και φωτοβολταϊκά στον Πολύσιτο. Αντλήσεις νερού σε υπόγεια και ισόγεια στην Ξάνθη    

Συναγερμό σήμανε η έντονη νεροποντή που ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ και κράτησε μέχρι και την Κυριακή, τόσο στην πόλη της Ξάνθης, όσο και στην ύπαιθρο χώρα, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές.  
Κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της ορεινής περιοχής
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της ορεινής περιοχής, ενώ επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Κόσυνθου. Στη γέφυρα του Πιλήματος, λόγω της αυξημένης ροής, αλλά και των κορμών δέντρων που κατέβαζε το ποτάμι δημιουργήθηκε ένας μεανδρισμός που μπλοκάρισε την κυκλοφορία στο οδόστρωμα για περίπου μισή με μία ώρα. Μηχάνημα της Πολιτικής προστασίας μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ταρενίδη βρέθηκαν εκεί απευθείας και απομάκρυναν τα κούτσουρα, ώστε στις 9 περίπου το πρωί της Κυριακής να ξαναδοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία.
Ακόμη, η Πολιτική προστασία αναγκάστηκε να επέμβει και στην ανατολική πλευρά του δρόμου προς το Λυκοδρόμιο, λόγω των μπαζών που συσσωρεύτηκαν σε συγκεκριμένο σημείο, όπου το υφιστάμενο πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Ταρενίδη, έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για την κατασκευή γέφυρας στο σημείο, ώστε να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το πρόβλημα, ωστόσο ο εργολάβος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Πάντως, μελετάται σε συντονισμό με τον τελευταίο η δυνατότητα παρέμβασης με μια προσωρινή συντήρηση, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επανέλθουν λόγω της χειμερινής περιόδου. Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί κώνοι και έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Η δυνατή βροχή, η διάρκεια και η μεγάλη ποσότητα νερού που κατέβασε, προκάλεσε κατολίσθηση και στο χωματόδρομο που οδηγεί στα νεκροταφεία του Μ. Ευμοίρου, στο δήμο Ξάνθης. Τα νερά ξερίζωσαν μία πελώρια καστανιά τουλάχιστον 100 τόνων, η οποία έπεσε πάνω στο χωματόδρομο, με αποτέλεσμα να αλλάξει ροή στα νερά και να πλημμυρίσουν παρακείμενα χωράφια και το ημιυπόγειο και το ισόγειο από δύο σπίτια. Τελικά το συνεργείο του δήμου, περίπου στις 15.30 την Κυριακή κατάφερε να μετακινήσει το δέντρο σε τμήματα, ώστε να αλλάξει ξανά η κατεύθυνση των υδάτων.
Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας επενέβησαν επίσης στους δρόμους Μύκης- Άλματος και στη δυτική είσοδο των Κιμμερίων.
Μικρής έκτασης κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού προς Δράμα και στο δρόμο προς το Λειβαδίτη, με βράχους, πέτρες, χαλίκια και χώμα επάνω στο οδόστρωμα, ωστόσο δεν διεκόπη η κυκλοφορία, απλά απαιτήθηκε αυξημένη προσοχή κατά την μετακίνηση.  
Ζημιές από τη βροχή και στο δήμο Αβδήρων
Και περιοχές του δήμου Αβδήρων έπληξαν οι έντονες βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακού Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης, λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού, το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στην περιοχή του Πολυσίτου, όπου το νερό βγήκε λίγο από το ποτάμι και μπήκε σε χωράφια με καλλιέργειες και φωτοβολταϊκά. Οι ιδιοκτήτες αναμένουν τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τις καταστροφές. Πάντως, προβλήματα άξια αναφοράς δεν σημειώθηκαν στο δήμο Τοπείρου, όπου οι αγρότες γλίτωσαν από νέες ζημιές τα χωράφια τους.
Τέλος, ο λιμενάρχης του υπολιμεναρχείου Λάγος Δημήτρης Συμεωνίδης, σημείωσε ότι βούλιαξαν κάποιες βάρκες αλιέων από τη νεροποντή, αλλά το φαινόμενο είναι σύνηθες στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δε δείχνουν την απαραίτητη μέριμνα και αφήνουν για καιρό τις βάρκες τους, χωρίς επιτήρηση.  
Βούλωσαν φρεάτια στην πόλη, εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στην Εκτενεπόλ
Μικρής κλίμακας προβλήματα σημειώθηκαν εντός της πόλης της Ξάνθης. Βούλωσαν κάποια φρεάτια από τα φύλλα και τα σκουπίδια, όπως συνηθίζεται ακόμη και με ηπιότερες βροχοπτώσεις και η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε δύο περιπτώσεις εντός πόλης για αντλήσεις υδάτων από ισόγεια στις οδούς Αχιλλέως και Λευκίππου. Ακόμη, με παρέμβαση της πυροσβεστικής έγινε και μία άντληση στο Εύμοιρο, ενώ χρειάστηκε να κοπούν και δύο δέντρα σε σημεία του νομού εκτός πόλης.
Τέλος, πυροσβέστες κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν αυτοκίνητα που «κόλλησαν» στο δρόμο που οδηγεί στο αθλητικό κέντρο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς εισήλθαν σε σημείο με περίπου μισό μέτρο νερό. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής τους απεγκλώβισαν σπρώχνοντας με τα χέρια.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …