Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κρίσεις και επικρίσεις για το προϋπολογισμό του δήμου Ξάνθης

Κρίσεις και επικρίσεις για το προϋπολογισμό του δήμου Ξάνθης

0
oikonomiki_12_2012-empros

Τον καταψήφισαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» στην Οικονομική Επιτροπή  

Απαντήσεις από την Προϊσταμένη Τεχνικών υπηρεσιών για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις απευθείας αναθέσεις μελετών και τους Μηχανικούς

«Προϋπολογισμός – λάστιχο»! Έτσι χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης κ. Χρίστος Πούλιος τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει ήρθε προς συζήτηση μαζί με άλλα 10 θέματα ημερήσιας διάταξης, στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 1 το μεσημέρι. Ο χαρακτηρισμός αφορά στις μεγάλες αποκλίσεις – σύμφωνα με όσα διαπίστωσε – μεταξύ των βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων εσόδων αλλά και προϋπολογισθέντων και πραγματικών εξόδων. Ο κ. Μπένης αντίθετα είπε ότι ο προϋπολογισμός των δύο τελευταίων ετών (όσο καιρό δηλαδή είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών) είναι περισσότερο πραγματικός από ποτέ και ότι είναι η πραγματική απεικόνιση της κατάστασης του δήμου. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2013 είναι συρρικνωμένος κατά 12 εκ. ευρώ – δηλαδή στα 40 εκ. ευρώ, ενώ του 2012 εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος τις 31/12 θα έχει φτάσει τα 35 εκ ευρώ( μέχρι στις 9/212 ήταν 31.486.000 ευρώ) ενώ είχε προϋπολογιστεί στα 52 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Καλλικράτης θέτει ως οριακό ποσοστό απόκλιση το 10%.  
Μίλησαν τα νούμερα – «φουσκωμένοι» κάποιοι κωδικοί…
Σε θέση άμυνας ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπένης προσπαθούσε αρκετή ώρα να αποκρούσει τη συντονισμένη «επίθεση» Πούλιου – Βασιλούδη για το θέμα του προϋπολογισμού. Οι ενστάσεις τους ξεκίνησαν από το γεγονός ότι τους δόθηκαν μόνο τα νούμερα και οι κωδικοί του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας ή του δημάρχου επί της οποίας να τοποθετηθούν.: «Τι μας εισηγείστε …νούμερα; Που είναι η εισήγηση του δήμαρχου.   Πως και με ποια κριτήρια ο καταμερισμός των κονδυλίων. Δεν είμαι τυπολάτρης αλλά τεχνοκράτης και αυτό που βλέπω είναι ότι κατά την πάγια τακτική σας φουσκώνετε τον προϋπολογισμό…», είπε ο Χρίστο Πούλιος ενώ ο κ. Μπένης του απάντησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια και η εισήγηση του δήμαρχου θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Σε μια προσπάθεια δε να αντιπαρέλθει του είπε: «Προφανώς επί της ουσίας δεν έχετε τίποτε να πείτε γι’ αυτό μένετε στους τύπους». Ο κ. Πούλιος σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι : «το τελευταίο πράγμα που μ’ ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κάνω στείρα αντιπολίτευση» και απευθυνόμενος προς την Διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας κα Ταραρά ζήτησε διευκρινήσεις για κάποιους συγκεκριμένους κωδικούς, όπως αμοιβές και έξοδα προσωπικού με ένα κονδύλι 789.000 ευρώ ενώ στον απολογισμό ήταν 617.000 ευρώ (αυξημένο κατά 30%). Η κα Ταραρά εξήγησε ότι πρόκειται για αμοιβές προσωπικού των ειδικών συμβούλων νομικών κ.λ.π. ενώ σ’ ένα άλλο κωδικό που αφορούσε αμοιβές προσωπικού του Οργανισμού Άθλησης και Σχολικών Φυλάκων που ήταν κατά 60% αυξημένο από πέρσι αναγνώρισε ότι έγινε λάθος…Ο κ. Πούλιος ζήτησε αναλυτικά τα στοιχεία με τις δαπάνες μισθοδοσία του προσωπικού του δήμου και καταψήφισε τον προϋπολογισμός με το σκεπτικό ότι δεν αντιπροσωπεύει το ίδιο και την παράταξή του η πολιτική κατεύθυνση του προϋπολογισμού ότι δεν συμφωνεί με την κατανομή των κονδυλίων και ότι θεωρεί ότι οι ανελαστικές δαπάνες κάποια στιγμή θ αποτελέσουν βρόγχο στο λαιμό του δήμου και θα υποθηκεύσουν το μέλλον των επόμενων γενιών.  
Η κα Μανά «καθάρισε» την τιμή των Μηχανικών
Τα επόμενα δύο θέματα ήταν εξ αναβολής από την προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής και αφορούσαν στην απευθείας ανάθεση της τοπογραφική μελέτης οριοθέτησης αιγιαλού και παραλίας του Νέστου και την σύνταξη ενεργειακής μελέτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο 14ο δημοτικό σχολείο. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Χρίστος Πούλιος ζήτησε αναπομπή των θεμάτων αυτών ενώ εκφράστηκαν πολλά ερωτηματικά τόσο απ’ την παράταξη Πούλιου όσο και από την συμπολίτευση αναφορικά με το ποια είναι αναγκαιότητα που υπαγορεύει το Τμήμα Μελετών να δηλώνει αδυναμία εκπόνησης μελετών και να δίνονται σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν στο δυναμικό του δήμου 42 Μηχανικοί όπως ανέφερε το μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ Παράσχος Ευστρατίου που ήταν παρών στη συνεδρίαση και εξέφρασε την άποψή του. Ο κ. Μπένης ανέβαλε το θέμα προκειμένου να υπάρχει εκπρόσωπος της υπηρεσίας για να δώσει εξηγήσεις (στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν παραβρίσκονταν κανείς λόγω της κατάληψης) και όντως η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κα Μανά διάβασε επιστολή δίνοντας τις απαραίτητες απαντήσεις εκφράζοντας όμως παράλληλα και την προσωπική της πικρία καθώς και του προσωπικού για τις αιχμές και τις μομφές του ακούστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση: «σχετικά με το ήθος και την εντιμότητα μας».
12 οι Μηχανικοί στο Τμήμα Μελετών – Έργων
Συγκεκριμένα η κα Μανά είπε ότι οι Μηχανικοί – Μελετητές που είναι στο Τμήμα Μελετών – Έργων με εξειδικευμένο αντικείμενο είναι 12, ενώ συνολικά ο δήμος έχει 39 (μαζί με τους 12 του τμήματος μελετών Μηχανικούς. Έδωσε επίσης στοιχεία για το πόσες μελέτες δόθηκαν σε ιδιώτες τα τρία τελευταία χρόνια για να καταδείξει ότι αυτό δεν γίνεται κατά συρροή αλλά μόνο όταν υπάρχει βεβαιωμένη αδυναμία εκπόνησης από την υπηρεσία εξαιτίας έλλειψης ειδικότητας ή φόρτου εργασίας. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία το 2010 σε σύνολο 82 μελετών που εκπονήθηκαν από το Τμήμα δόθηκαν σε ιδιώτη μόνο 3 μελέτες, το 2011 σε σύνολο 57 ανατέθηκαν 6 και το 2012 σε σύνολο 46 μόνο 3. Όπως εξήγησε η κα Μανά η απευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες και προβλέπονται στον νόμο 3316. Είπε επίσης ότι η ανάθεση γίνεται από τον πίνακα μελετητών που τους έχει δώσει το ΤΕΕ και ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή. Ο κ. Μπένης αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που του καταλόγισαν ευθύνες για την παρουσία του κ. Ευστρατίου έκανε τη διευκρίνηση: «Εδώ δεν είμαστε στοά…η Οικονομική Επιτροπή είναι ανοιχτή σους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους».  
Ο Πούλιος και τα «γατάκια»….
Ο κ. Πούλιος έδειξε ενοχλημένος από το ύφος της επιστολή και ζήτησε από την κα Μανά …να πάρει πίσω κάποιες αιχμές που άφησε εκτιμώντας ότι υπονοούσε τον ίδιο ή δικούς δημοτικούς του συμβούλους, όμως η κα Μανά διευκρίνισε ότι οι αιχμές αφορούν πολίτες και όχι δημοτικούς συμβούλους. Στη συνέχεια ο κ. Πούλιος απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της συμπολίτευσης τους αποκάλεσε «γατάκια» λέγοντας ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερθεμάτιζαν λάβρα μάλιστα υπέρ της άποψής του ενώ τώρα …λούφαξαν, υπονοώντας ότι πήραν διαταγές άνωθεν… Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κυριακίδη που είπε ότι «εμείς δεν μάθαμε να σκύβουμε τη μέση» και του κ. Τσεγγελίδη που έδειξε ότι θίχτηκε πολύ από το χαρακτηρισμό. Τέλος δόθηκε ο λόγος και στον κ. Ευστρατίου ο οποίος απευθυνόμενος στην κα Μανά είπε ότι φέρει την ευθύνη των λόγων του και άφησε υπόνοιες ως προς της σκοπιμότητα της μελέτης της οριοθέτησης του ποταμού προτείνοντας μάλιστα αντί ό δήμος να δίνει λεφτά για τέτοιες μελέτες ν’ αντικαταστήσει τα καλώδια ηλεκτροδότησης της πόλης που είναι άμεση ανάγκη. Ο κ. Μπένης όμως τον έβαλε στη θέση του λέγοντας ότι αυτό είναι δουλειά του δήμου και όχι του δημότη!
Να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση δεν ψήφισε τα θέματα με τις απευθείας αναθέσεις μελετών σημειώνοντας ότι διαφωνούν μ’ αυτή την πρακτική.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…