Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Καταδίκη για ψευδή βεβαίωση στο μουφτή Ξάνθης

Καταδίκη για ψευδή βεβαίωση στο μουφτή Ξάνθης

0
dikastiria_dec_2012-empros

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα

Στην αποδεικτική διαδικασία παρουσιάστηκε ότι παραχώρησε την επιμέλεια 5χρονου στο σύζυγο, ενώ είχε προηγηθεί ιδιωτικό συμφωνητικό ενώπιόν του, που έδινε την κηδεμονία στη μητέρα    

Άλλη μία δικαστική υπόθεση με εμπλοκή του μουφτή πυροδοτεί το διάλογο για τις εγγυήσεις, τα δικαιώματα και την εν γένει διασφάλιση του δικαίου στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, της οποίας οι οικογενειακές και κληρονομικές σχέσεις κρίνονται με βάση τον ισλαμικό νόμο από το μουφτή-ιεροδίκη, με νόμους και κανόνες που δεν έχουν υπόβαθρο στην ελληνική έννομη τάξη, τη νομοθεσία και τη νομολογία της ελληνικής δικαιοσύνης.  
Απών από τη δίκη ο μουφτής
Στη χθεσινή δικάσιμο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης έκρινε ένοχο τον μουφτή Ξάνθης Σινίκογλου Μεμετ Εμίν για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, καταδικάζοντας τον σε 1 χρόνο φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ένοχος για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα ήταν άνδρας που ενεπλάκη στην επίμαχη υπόθεση διαζυγίου και επιμέλειας τέκνου, που δίκασε ο μουφτής. Η απόφαση επιβλήθηκε με τριετή αναστολή και ανασταλτικό αποτέλεσμα και αμφότεροι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Ο μουφτής δεν ήταν παρών και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, δικηγόρο Σπύρο Γκάνια, που έλαβε εξαίρεση από το δικηγορικό σύλλογο για να παραστεί.  
Εξέδωσε απόφαση αντίθετη με προηγούμενο συμφωνητικό
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Δεκέμβριο του 2008 ο μουφτής Ξάνθης εξέδωσε απόφαση διαζυγίου και επιμέλειας τέκνου, αναθέτοντας την κηδεμονία 5χρονου παιδιού στον πατέρα, χωρίς η μητέρα να είναι παρούσα και ενώ είχε προηγηθεί υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού ανάμεσα στους γονείς για την ανάθεση της επιμέλειας στη μητέρα. Ο μουσουλμάνος κάτοικος Ξάνθης Τ.Χ.Ο, πατέρας του τέκνου, κατηγορούνταν ότι άσκησε επιρροή στην εν λόγω απόφαση του μουφτή, που σημειωτέον είχε και ημερομηνία διαφορετική από αυτή που οι διάδικοι εμφανίστηκαν και συζήτησαν ενώπιον του μουφτή.  
Για πρωτοφανή στέρηση της μάνας από το παιδί από δημόσια αρχή μίλησε ο μάρτυρας κατηγορίας
Η δίκη είχε διακοπεί και συνεχίστηκε χθες, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η μαρτυρία του συνήγορου της μητέρας στην οικογενειακή υπόθεση, Δημήτρη Μαυρομάτη, με τη μαρτυρία του οποίου ξεκίνησε και η διακοπείσα δίκη. Για «πρωτοφανή περίπτωση που ένα παιδί στερείται τη μάνα του από δημόσια αρχή» έκανε λόγο ο μάρτυρας κατηγορίας , εμμένοντας στην έκπληξη, αλλά και τον πόνο της γυναίκας όταν πληροφορήθηκε ότι της πήραν την επιμέλεια, ενώ είχαν συμφωνηθεί άλλα πριν λίγες ημέρες. Κατέθεσε ότι υπεγράφη ενώπιον του μουφτή ιδιωτικό συμφωνητικό στις 23 Δεκεμβρίου «και ενώ φύγαμε με την πεποίθηση ότι συμφωνήθηκε, ο μουφτής σε απόφαση με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου αναθέτει την επιμέλεια στον πατέρα με τον ισχυρισμό ότι η μητέρα εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη!», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η μητέρα σύναψε σχέση με χριστιανό, με τον οποίο διαμένει στη Γερμανία.  
Τηλεφωνική συναίνεση επικαλέστηκε η υπεράσπιση
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο γραμματέας της μουφτείας και η μητριά της συντρόφου του κατηγορουμένου. Ο πρώτος κατέθεσε ότι επιδικάστηκε στον πατέρα η επιμέλεια γιατί η μητέρα εγκατέλειψε στην οικογενειακή στέγη και ισχυρίστηκε ότι η τελευταία έδωσε τη συναίνεσή της για την εξέλιξη αυτή με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο μουφτής, σε μία συνάντησή του με τον πατέρα, τη μητριά και τη θεία χωρίς δικηγόρους. Παρόλο που σημείωσε ότι βρίσκεται πάντα στο πόστο του, δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τον Δ. Μαυρομάτη, ούτε ήξερε κάτι για το συμφωνητικό. Πρόσθεσε δε ότι η γυναίκα υπέγραψε την εν λόγω απόφαση, πράγμα που προκάλεσε την ερώτηση του προέδρου αν η γυναίκα ήταν σε θέση να καταλάβει την παλιά οθωμανική γραφή στην οποία ήταν γραμμένη η απόφαση.
Η μητριά της ισχυρίστηκε ότι παρά το συμφωνητικό, βρέθηκε και αυτή στη δεύτερη συνάντηση με το μουφτή, με γνώμονα «τι ήταν καλύτερο για το παιδί», αλλά σημείωσε πολλές φορές, ότι δεν μπορούσε να βεβαιώσει τι απάντηση έδωσε η γυναίκα στο τηλέφωνο.
Κατά την απολογία του ο συγκατηγορούμενος του μουφτή επανέλαβε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, ενώ από την πλευρά του προέδρου του δικαστηρίου αναζητήθηκαν τα γεγονότα που συνέδεαν καθοιονδήποτε τρόπο δικές του ενέργειες με την τελική απόφαση του μουφτή.  
Εισαγγελέας: «δεν ήθελαν το νέο άνδρα και να μεγαλώσει το παιδί με άλλα πρότυπα»
Σε έντονο τόνο μίλησε κατά την αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας, που έκανε λόγο για «ζητήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική», εξηγώντας ότι «δεν είναι συμβατό να πληρώνει δικηγόρο για να πάρει την επιμέλεια και μετά από λίγο να μην τη θέλει». Έδωσε βαρύτητα στην μαρτυρία του Δ. Μαυρομάτη, αποδεχόμενη ότι και την επιμέλεια ήθελε και ήταν απελπισμένη στη συνέχεια από την εξέλιξη. Σχολίασε πως καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των μαρτύρων υπεράσπισης καταλήγοντας ότι ο πατέρας, η μητριά και η θείας «δεν ήθελαν το νέο άνδρα και το παιδί να μεγαλώσει με άλλα πρότυπα» και προτείνοντας την καταδίκη των κατηγορουμένων.  
Σ. Γκάνιας: «Δεν ελέγχονται οι ενέργειες του μουφτή, μόνο αν έδρασε εντός των καθηκόντων του»
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι πολιτικής φύσης στις πλάτες του μουφτή για να προκληθεί διχόνοια στη μουσουλμανική μειονότητα», ανέφερε ο Σπύρος Γκάνιας κατά την αγόρευσή του, δίνοντας αυτή τη διάσταση της υπόθεσης. Κατά την επιχειρηματολογία του σημείωσε ότι κάθε φορά που δικάζει ο μουφτής προσφεύγουμε σε ψυχογραφήματα, γιατί δεν υπάρχουν δικονομικές εγγυήσεις στη σαρία, δεν υπάρχουν κανόνες εκτίμησης και γι’ αυτό θα πρέπει να ερευνάται μόνο για το εάν έδρασε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και όχι αν εκτίμησε σωστά τα αποδεικτικά μέσα. Γι’ αυτό και για την εν λόγω υπόθεση τόνισε ότι δε δεσμεύει το μουφτή το συμφωνητικό, ενώ προσκόμισε και την απόφαση με την υπογραφή της που η ίδια εγχείρησε σε δημόσια αρχή. Κατέληξε σχετικά με τη συναίνεση ότι πρόκειται για μία εν τοις πράγματι αποδοχή και σιωπηρή συναίνεση αφού δεν παρενέβη στο δικαστήριο που επικύρωσε την απόφαση της μουφτείας.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…