Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πειθαρχικό για τα «ελαττωματικά μανταλάκια»

Πειθαρχικό για τα «ελαττωματικά μανταλάκια»

0
nosok_xanthis001-empros

Παραπέμπεται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας

ο γιατρός του νοσοκομείου Ξάνθης που πρωτοστάτησε στην υπόθεση

Στα συμπεράσματα της Έκθεσης Έλεγχου αναφέρεται ότι το θέμα είναι «ανύπαρκτο» και ότι οι ισχυρισμοί του παιδιάτρου «αυθαίρετοι»

Στο Πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης αλλά και στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, παραπέμπεται γιατρός του νοσοκομείου Ξάνθης για μια σειρά παραβάσεις σύμφωνα με την Έκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για το γιατρό που πρωτοστάτησε στην υπόθεση με τα «μανταλάκια» που τοποθετούνται στον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων, ένα θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία αλλά και δίχασε την ιατρική κοινότητα τον Ιούνιο του 2011, ενώ πυροδότησε μια σφοδρή αντιπαράθεση της Ένωσης Γιατρών και του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της Ένωσης. Υπενθυμίζουμε ότι στην αντιπαράθεση πήρε μέρος και η ΟΝΕΓΕ με ανακοίνωσή της κατά του κ. Μπαμπαλίδη, ενώ επιλήφθηκε εισαγγελέας.  
Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με καταγγελίες του ΙΝΚΑ Ξάνθης στις 4 Ιουλίου 2011 το περιστατικό έλαβε χώρα στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης στις 25 Ιουνίου το βράδυ, λίγες μόνο ώρες από την γέννηση του μωρού. Στις καταγγελίες αναφερόταν ότι το νεογέννητο έχασε το «μισό του αίμα» και αν δεν είχε δυνατό οργανισμό και δεν γινόταν έγκαιρα οι απαιτούμενες προσπάθειες από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να το κρατήσουν στη ζωή και στη συνέχεια να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, θα έχανε τη ζωή του λίγες ώρες αφότου γεννήθηκε. Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αντίστασης Ξάνθης» το ίδιο διάστημα επίσης αναφέρεται στο θέμα ως εξής: «Στις 25 Ιουνίου 2011 ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Νεογέννητο αιμορραγεί από τον ομφαλό του λίγες ώρες μετά τη γέννηση, γιατί το μανταλάκι ήταν χαλασμένο. Τοποθετείται και δεύτερο χαλασμένο και αυτό!! Ευτυχώς το τρίτο λειτουργούσε, είχε όμως ήδη χάσει το μισό του αίμα!! Με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες κατόρθωσαν σαν από θαύμα να το σώσουν».
Ο θεράπων παιδίατρος δήλωνε στις 8/7/2011 στην Realnews: «Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετά περιστατικά με ελαττωματικά κλίπς που δεν ασφαλίζουν σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Για το σημαντικό αυτό θέμα είχαμε ενημερώσει την διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφη διαμαρτυρία τον περασμένο Μάρτιο».  
Τα συμπεράσματα της έκθεσης Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας
Στα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου αναφέρεται ότι «οι ισχυρισμοί του παιδιάτρου ότι τα συγκεκριμένα κλιπς ήταν ακατάλληλα ότι χαλάρωναν και γι αυτό ήταν και επικίνδυνα για την υγεία των νεογνών τα οποία απειλούνταν με αιμορραγία, είναι αυθαίρετοι». Επίσης σ’ ότι αφορά τις καταγγελίες για ευτελή κλιπς κινέζικης προέλευσης επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κλίπς ομφάλιου λώρου τα οποία ο παιδίατρος θεωρούσε ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία των νεογνών, ήταν ιταλικής προέλευσης, έφεραν σήμανση CE και κόστιζαν 0,2124 ευρώ ανά τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ. Τα κλίπς ομφάλιου λώρου προηγούμενων ετών ήταν κινεζικής προέλευσης και κόστιζαν 0,08 ευρώ ανά τεμάχιο χωρίς Φ.Π.Α.
Αναφορικά με το νεογέννητο σημειώνεται ότι διεκομίσθη στο νεογνολογικό τμήμα του Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης από τη Γ.Μ. κλινική του Γ.Ν. Ξάνθης σε καλή κατάσταση και ότι «οι ισχυρισμοί του παιδιάτρου ότι έπεφτε συνεχώς η πίεση του νεογνού και το ότι νεογνό έχασε το 50% του αίματος του είναι αβάσιμοι διότι αυτό έφτασε στο Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης σε καλή κατάσταση, δεν του έγινε μετάγγιση αίματος έμεινε στο τμήμα πέντε μέρες για παρακολούθηση και σε καλή κατάσταση πήρε εξιτήριο». Τέλος η έκθεση ελέγχου καταλογίζει ευθύνες στον παιδίατρο για την αντίδρασή του. Συγκεκριμένα αναφέρεται «ότι τη νύχτα της 25/06/2011 και ώρα 21.00 ο παιδίατρος του Γ.Ν. Ξάνθης παρουσία λεχωϊδών συνοδών και ασθενών φώναξε δυνατά αποδίδοντας ευθύνες για αιμορραγία του νεογνού στα «ακατάλληλα και επικίνδυνα κλιπς ομφάλιου λώρου. Η ενέργεια του παιδιάτρου να τοιχοκολλεί στην πόλη της Ξάνθης και στο νοσοκομείο επισυναπτόμενη αφίσα είχαν σαν αποτέλεσμα, την αναστάτωση του πληθυσμού του νομού Ξάνθης, την πρόκληση πανικού στις εγκυμονούσες οι οποίες και αναζητούσαν για τον τοκετό τους κλινικές διπλανών νομών. Επίσης του καταλογίζει ότι δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σ’ ένα ανύπαρκτο θέμα που δυσφήμισε την Γ.Μ. Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αιμορραγία του νεογνού από τον ομφάλιο λώρο και η μικρή ποσότητα αίματος που αναφέρθηκε στις μαρτυρικές καταθέσεις των γιατρών ενδεχομένως να οφείλεται σε τραύμα του ομφάλιου λώρου μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κλιπ.».  
Προτάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας
Προτείνεται έτσι η παραπομπή του παιδιάτρου στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ι.Σ. Ξάνθης για παράβαση του άρθρου 2 (Κώδικας Ιατρικής δεοντολογίας) που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα και στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θράκης για παράβαση τους άρθρου 2 του Ν 3418/2005 και του άρθρου 107 του Ν 3528/2005 που απαγορεύει την άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημόσια γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…