Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκτός κυκλοφορίας 5.000 αυτοκίνητα στην Ξάνθη

Εκτός κυκλοφορίας 5.000 αυτοκίνητα στην Ξάνθη

0
doy_xanthis-empros

Διπλασιάστηκαν από πέρσι οι καταθέσεις πινακίδων στην Εφορία

Φέτος καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα και αλλάζει η διαδικασία ειδοποίησης και πληρωμής των τελών. Τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα

Δεκέμβριος ο μήνας των γιορτών και των πάσης φύσεων …τελών, μεταξύ των άλλων και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων. Τρίτη χρονιά κρίσης και για τρίτη φορά παρουσιάζεται αυξημένο κατά γεωμετρική πρόοδο το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων στις Εφορίες, των κατόχων που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίτιμο για να νομιμοποιούνται να κυκλοφορούν το πάσης φύσεως όχημά τους(Ι.Χ. επιβατηγό, μοτοσικλέτες κ.λ.π.). Επίσης φέτος καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα και αλλάζει η διαδικασία ειδοποίησης και πληρωμής του αναλογούντος ποσού η οποία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά ενώ «ζορίζουν» τα πράγματα για όσους πάνε να την βγάλουν …στη λούφα κυκλοφορώντας όχημα χωρίς πληρωμή τελών αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και το υπουργείο θα προχωρά έως και σε κατάσχεση του αυτοκινήτου αν δεν έχει γίνει η πληρωμή.  
Διπλασιάστηκαν από πέρσι οι …καταθέσεις πινακίδων στην Ξάνθη
5 Δεκεμβρίου χθες και όπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος του τμήματος αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κ. Βέρτης μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 690 πινακίδες (αυτοκινήτων, δικύκλων), ενώ πέρσι την ίδια μέρα 350. Αύξηση που αγγίζει το 100%! Τα αίτια σχετίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομική δυσπραγία λόγω περικοπών σε μισθούς – συντάξεις και επιβολής νέων φόρων (π.χ. χαράτσι της ΔΕΗ), στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στο υψηλό κόστος συντήρησης των οχημάτων, την τσουχτερή φορολογία των οχημάτων και επίσης στην αύξηση της τιμής της βενζίνης που ξεπέρασε το 1,50 ευρώ και καθιστά ασύμφορη την κυκλοφορία ιδιαίτερα των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων. Επίσης η τεράστια αύξηση που παρατηρείται οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων ή δικύκλων που τα χρησιμοποιούσαν επικουρικά (π.χ. για αγροτικές δουλειές στα χωράφια) και τα είχαν ανασφάλιστα τρέχουν να καταθέσουν τις πινακίδες αυτών των αυτοκινήτων όταν έγινε γνωστό ότι θα πέφτουν πρόστιμα σ’ ότι ανασφάλιστο υπάρχει και ότι το υπουργείο έχει τον τρόπο να κάνει τη διασταύρωση.  
5.000 αυτοκίνητα – «αγάλματα» στην Ξάνθη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αυτοκινήτων της Εφορίας Ξάνθης αυτή την στιγμή εδώ και 3 χρόνια έχουν συσσωρευτεί περίπου 5.000 πινακίδες αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί. Το νούμερο είναι κατά προσέγγιση καθώς – όπως σημειώνει ο κ. Βέρτης – ένα 20% κατόχων τα επανακυκλοφορεί αλλά έχουν γίνει και μεταβιβάσεις ή κάποια έχουν πάει για παλιοσίδερα.  
Τέλος στο σήμα…ηλεκτρονικά η ειδοποίηση για την πληρωμή των τελών
Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών καταργείται το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα που πιστοποιούσε ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι οχημάτων θα μπορούν ηλεκτρονικά να μπαίνουν στο σύστημα taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα προχωρούν στην εκτύπωση των διπλότυπων κατάθεσης του ποσού των τελών. Στη συνέχεια θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη τους είτε στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά. Η απόδειξη που θα παίρνουν θα αντικαθιστά το αυτοκόλλητο σήμα. Αυτοί που δεν έχουν ή δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν υπολογιστή θα μπορούν να απευθυνθούν στον λογιστή του ή σε κάποιον γνωστό τους προκειμένου να τους κάνει την εκτύπωση.

Οι κάτοχοι των απαλλασσόμενων οχημάτων να απευθύνονται στην Εφορία
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Βέρτης οι κάτοχοι των απαλλασσομένων οχημάτων που εντάσσονται δηλαδή στο καθεστώς της απαλλαγής από το τέλος κυκλοφορίας (υβριδικά, ΑΜΕΑ) για να προμηθευτούν την ειδική σήμανση πρέπει να απευθύνονται στη Εφορία: ««Αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία των απαλλασσόμενων οχημάτων τ θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία για να προμηθευτούν ένα έγγραφο με την ένδειξη «απαλλασσόμενα».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…