Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τα «πέτρινα χρόνια» του δήμου Ξάνθης

Τα «πέτρινα χρόνια» του δήμου Ξάνθης

0
apologismos_2011-empros

Απολογισμός του 2011 με …άδειες καρέκλες. «Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση

Πούλιος: «Συρρικνώθηκε ο δήμος! Τολμήστε…»
Ανταμπούφης: «Μαγική εικόνα ο απολογισμός»

Με …αδειανές καρέκλες πραγματοποιήθηκε φέτος ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2011, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα στην Καπναποθήκη «Π». Καθολική ήταν η απουσία δημοτών, μερική ήταν και η παρουσία δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων έτσι ώστε η εικόνα ήταν άκρως απογοητευτική και αποκάλυπτε την απαξίωση κυρίως των δημοτών σ’ ένα κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό όπως η λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Σε… χαμηλές πτήσεις και τα πεπραγμένα του δήμου Ξάνθης έτσι όπως τα παρουσίασε ο δήμαρχος Ξάνθης μιας και το 2011 αφ’ ενός ήταν έτος βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης που σημαδεύτηκε με μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων προς τους δήμους και έτσι πήγαν στις καλένδες αρκετά έργα και μελέτες αλλά και πρώτη χρονιά εφαρμογής του Καλλικράτη που προσέδωσε νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς τους απαιτούμενους πόρους αφού το πρόγραμμα «Ελλάδα» που θα χρηματοδοτούσε την μεταρρύθμιση δεν «άνοιξε»… και δεν είναι γνωστό αν θα «ανοίξει» ποτέ!  
Τα πέτρινα χρόνια…Συρρικνώθηκε ο τζίρος του δήμου…
Στα 36.721.137 ανήλθε ο τζίρος του δήμου (έσοδα) ενώ σε 34.586.966 τα έξοδα. Μια οικονομική θέση του δήμου που δεν έχει αρνητικό πρόσημο όμως είναι εμφανώς συρρικνωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές που στο ενεργητικό και στο παθητικό του δήμου υπήρχαν ποσά της τάξης των 45 εκ. ευρώ. Ξεφυλλίζοντας το καλαίσθητο φυλλάδιο ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε περιληπτικά τα έργα και τις δράσεις του δήμου για το 2011. Το μεγαλύτερο έργο του δήμου που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2011 ήταν η διαμόρφωση του κόμβου Ηλιουπόλεως και Εθελοντή Αιμοδότη (827.324 ευρώ και η ανάπλαση της Αν. Δημητρίου (430.566 ευρώ). Το 2011 όμως διακόπηκαν και μια σειρά έργων λόγω έλλειψης πιστώσεων με κυριότερο το κτίριο της ΤτΕ που προορίζονται για το νέο Δημαρχείο καθώς επίσης και τμήμα του έργου της ενοποίησης πλατειών. Επίσης στις καλένδες πήγαν 2 παιδικές χαρές και κάποια έργα σε Κιμμέρια και Εύμοιρο. Πλεονασματικός και ο ισολογισμός της ΔΕΥΑΞ κατά 300.000 ευρώ για το 2011 και όπως ανέφερε τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Μανώλης Τσέπελης η ΔΕΥΑΞ παρότι ήταν μια δύσκολη χρονιά προσπάθησε να μην σταματήσει την αναπτυξιακή της πορεία υλοποιώντας έργα με απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Στα έργα της για το 2011 αναφέρονται η εκπόνηση 8 μελετών προϋπολογισμού 1.917.787 ευρώ και αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων στο Δροσερό, στα Κιμμέρια, στον Αστικό συνοικισμό κ.λ.π. Από το τμήμα προγραμματισμού αναφέρεται η ένταξη στον ΟΑΣΣΑ του ποδηλατόδρομου μεταξύ των δύο γεφυρών του Κόσυνθου(527.110 ευρώ), η ανακατασκευή του 4ου δημοτικού στο ΕΣΠΑ (522.000 ευρώ) καθώς επίσης και η ένταξη στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Βιώσιμης ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης»,   το έργο της βελτίωσης των οδών σύνδεσης οικισμών της Σταυρούπολης με την εθνική οδό (1.440.000 ευρώ).
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε έργα και δράσεις της ΔΗΚΕΞ, του τμήματος Πρασίνου της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, του Δημοτικού Ραδιοφώνου για να καταλήξει με τις δράσεις στην Σταυρούπολη που παρουσιάζονται στην τελευταία σελίδα του φυλλαδίου και είναι η διοργάνωση των Δημήτριων στο Δαφνώνα η διοργάνωση της 2ης Πανελλήνιας συνάντησης των Μανιταρόφιλων, η γιορτή της Χωριάτικης πίτας και αγώνες στο σκοπευτήριο του Δαφνώνα!  
Πούλιος: Επιδείξατε πολιτική ατολμία…
Πλήρως απογοητευμένος δήλωσε ο Χρίστος Πούλιος από την εικόνα του δήμου την οποία και χαρακτήρισε «πλασματική» ενώ καταλόγισε στο δήμαρχο Ξάνθης πολιτική ατολμία, έλλειψη οράματος, ενώ άφησε υπόνοιες ότι ο δήμαρχος έχει χάσει τον έλεγχο της παράταξή του η οποία σπαράσσεται από τους παραγοντισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες των επίδοξων διαδόχων του. Τον προέτρεψε δε ότι τώρα είναι η ώρα για τον ίδιο να τολμήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο δήμο, να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ παράλληλα να δώσει έμφαση στο κοινωνικό έργο του δήμου. : «Διώξτε τα βαρίδια, πάρτε πρωτοβουλίες, δημιουργείστε επενδυτικές ευκαιρίες, αφουγκραστείτε τα προβλήματα του κόσμου και πάψτε να εκδίδεται μόνο ψηφίσματα για την ανεργία…». Επίσης για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε «βρόγχο» στο λαιμό του δήμου την ΔΕΥΑΞ σημειώνοντας ότι τα χρέη της ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ ενώ έκανε αναφορά και στην ΕΑΠΑΞ και την ΕΤΕΝΕΞ.  
Ανταμπούφης: Μαγική εικόνα ο απολογισμός
Ο επικεφαλής της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανατμπούφης αναφέρθηκε στην απαξίωση του θεσμού της λογοδοσίας του δημάρχου ενώ χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών» τα πεπραγμένα του δήμου Ξάνθης τονίζοντας ότι παρουσιάζει μια «πόλη μαγική» που καμιά σχέση δεν έχει με την πόλη μας. Ανέδειξε μια σειρά από ελλείψεις όπως στο τομέα της ανακύκλωσης αλλά επεσήμανε επίσης ότι ο δήμος βαδίζει χωρίς σχέδιο και όλα είναι ανεξέλεγκτα χωρίς να υπόκεινται σ’ ένα πλαίσιο κανόνων.  
Κολάρος …ο αντιδήμαρχος του Στυλιανίδη;
Μια ταξική τοποθέτηση επέλεξε να κάνει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Κολλάρος επιλέγοντας όμως να δώσει τα εύσημα στη δημοτική αρχή για την επικουρική στάση της στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα σε δημότες που δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι και σε μια σειρά άλλων δράσεών της σε σημείο μάλιστα που ο Χρίστος Πούλιος ακούστηκε να αποκαλεί τον κ. Κολλάρο αντιδήμαρχο της παράταξης Στυλιανίδη…   Επίσης, ο κ. Κολλάρος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις ζητώντας να βάλει πλάτη ο δήμος για παραδείγματα στα προβλήματα των σχολικών επιτροπών με το πετρέλαιο.  
Ο Οιδίπους Τύραννος και ο Αλέκος Κυριακίδης
Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκαν ο κ. Φανουράκης, ο κ. Μπένης, ο κ. Τσέπελης ενώ εκείνος που αναδείχτηκε ως ο «βασιλικότερος του βασιλέως» ήταν ο κ. Κυριακίδης ο οποίος επέλεξε μια φράση από τον Οιδίποδα Τύραννο (Μετ. Όσοι έχουν μάτια βλέπουν) για να υπερασπιστεί το έργο της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι ο δήμος μας είναι από τους καλύτερους δήμους της χώρας και ότι η αντιπολίτευση δεν το βλέπει επειδή τυφλώνεται από το πάθος της για την εξουσία.
Να σημειώσουμε πως κριτική άσκησε για επιμέρους θέματα από την αντιπολίτευση ο κ. Βορίδης, η κα Πατσίδου, ο κ. Παναγιωτίδης και ο κ. Βασιλούδης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει την δημοτική αρχή.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…