Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στερούνται και το …κουλούρι!

Στερούνται και το …κουλούρι!

0
koyloyri

354 παιδιά στο νομό! Οξυμένο το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία σε σχέση με πέρσι. Όλα τα στοιχεία από την καταγραφή που έγινε

210 μαθητές στην Ξάνθη και 62 στη Σταυρούπολη. Ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα ζει με τον «εφιάλτη» ανέχειας

Οξύ «χτύπημα» δέχεται η τοπική μας κοινωνία από την κρίση και ενδεικτικό της φτώχειας κα της ανέχειας που έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν και τους δύο γονείς ανέργους, είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σχολεία και δεν έχουν να πάρουν ούτε ένα…κουλούρι!  
Όξυνση στο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στην Ξάνθη
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε πέρσι όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και φέτος και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η καταγραφή των σχολείων και του αριθμού των παιδιών που έχουν πρόβλημα. Η νέα καταγραφή γίνεται για να επικαιροποιηθεί η λίστα των παιδιών ώστε άμεσα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης μέσω πρωτοβουλιών που θ’ αναλάβει η πρωτοβάθμια διεύθυνση σε συνεργασία με άλλους φορείς και με αρτοποιεία της Ξάνθης. Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος το πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο οξυμένο σε σχέση με πέρσι και εντοπίζεται κυρίως στα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης ενώ αντίθετα δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών με υποσιτισμό στα νηπιαγωγεία και στα μειονοτικά δημοτικά του δήμου Μύκης: Όπως και πέρσι ζητήσαμε από τους διευθυντές όλων των νηπιαγωγείων και δημοτικά σχολεία του νομού μας να μας καταγράψουν το πρόβλημα και να μας στείλουν τα στοιχεία ώστε να ‘ρθούμε σε συνεννόηση με αρτοποιούς αλλά και μ’ άλλους φορείς ώστε να καλύψουν τα κενά σε σίτιση προσφέρονται όπως και πέρσι το πρωινό κουλούρι. Δεν μπορούμε όμως και να παρέμβουμε στις οικογένειες. Αυτό πρέπει να το αναλάβουν άλλοι κοινωνικοί φορείς. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με όλους». Να σημειώσουμε κοινωνική δράση σ’ αυτό το τομέα έχει αναπτύξει και η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης και όπως μας πληροφόρησε η πρόεδρος ήδη έχουν εξασφαλίσει σε καθημερινή βάση 200 κουλούρια σε συνεργασία με 4 αρτοποιεία που καλύπτουν τη σίτιση των παιδιών που έχουν καταγράψει.    
354 παιδιά σ’ όλο το νομό δεν έχουν λεφτά για κουλούρι…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής από την Πρωτοβάθμια: Από τα 20 δημοτικά σχολεία της πόλης έχουν δηλωθεί στη λίστα 210 μαθητές εκ των οποίων 100 από τα σχολεία του Δροσερού. Από τα δύο μειονοτικά της Ξάνθης 50 μαθητές, ενώ από την Σταυρούπολη 62 μαθητές όσοι δηλαδή είναι όλοι αυτοί που φοιτούν, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Από το δήμο Αβδήρων 15 μαθητές και 2 μαθητές στα νηπιαγωγεία του δήμου ενώ 1 μόνο μαθητής από τα μειονοτικά. Στα σχολεία του δήμου Τοπείρου 11 μαθητές (απομένει η καταγραφή στο σχολείο του Ευλάλου) ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα μειονοτικά του δήμου. Σ’ όλα τα σχολεία του δήμου Μύκης μόνο 3 μαθητές με πρόβλημα στη σίτιση έχουν καταγραφεί, ενώ κανένα στα νηπιαγωγεία του δήμου.  
«Θλιβερή πρωτιά» της Ελλάδας στην παιδική φτώχεια
Ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα ζει με τον «εφιάλτη» ανέχειας: Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατα δημοσιευμένης Τριμηνιαίας Επισκόπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγορά εργασίας και την κοινωνία όπου περιγράφεται με τα πιο «μελανά χρώματα» η οξύτητα της κοινωνικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει «θλιβερές πρωτιές». Όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα παρατηρείται συρρίκνωση του διαθέσιμου ακαθάριστου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 15.7% κατά το διάστημα 2009 – 2011, και αφετέρου πρωτιά στα ποσοστά παιδικής φτώχειας που ξεπερνούν πλέον το 20%!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…