Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας

0
skourletis1

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, συμμετείχε σε ανοιχτή συνέλευση του κόμματος στο ΕΚΞ  

Επέκρινε την κυβέρνηση για προσχηματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης για το χρέος και πρότεινε τη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα ως απάντηση στη μισαλλοδοξία και τη Χ.Α.
 
Στο πλαίσιο των ανοιχτών συνελεύσεων που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, βρέθηκε στην Ξάνθη ο εκπρόσωπος Τύπου του ενοποιημένου πλέον κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να συμμετέχει σε ένα διάλογο για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για τις παρεμβάσεις του στα επιμέρους κλαδικά και τοπικά ζητήματα.
Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με την παρουσία του βουλευτή Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την πρακτική: «δε θυμόμαστε τη βάση μας μόνο στις εκλογές, όπως οι πολίτες έχουν συνηθίσει. Αντίθετα είναι μία χρήσιμη εμπειρία και για μας, μια ευκαιρία να μετρήσουμε το σφυγμό της κοινωνίας, να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Άλλωστε, πολλές από τις θέσεις μας έχουν επηρεαστεί από αυτή την αλληλεπίδραση».  
Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, τις κυβερνητικές επιλογές και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι: «οι πολίτες σήμερα ζουν ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες. Η μία είναι εικονική και προωθείται από την μνημονιακή κυβέρνηση που προσπαθεί να πείσει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα και η άλλη είναι η πραγματική, αυτή που βιώνει ο κόσμος, με το νέο πακέτο μέτρων να αποτελεί την πιο σκληρή, αντικοινωνική και άδικη εκδοχή αυτής της πολιτικής».
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε με έμφαση την πεποίθηση ότι, επειδή ακριβώς είναι τόσο ανεφάρμοστα τα μέτρα, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει μέσα στο 2013 να πεθάνει από ξαφνικό θάνατο. Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει την αίσθηση ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα. «Μας λένε ότι η τρόικα έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Ποιος την ενθάρρυνε όμως να έχει τόσες απαιτήσεις. Οι ίδιοι τις νομιμοποίησαν και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κατόπιν εορτής. Ποτέ δεν προώθησαν την πρόταση μερικής διαγραφής του χρέους».  
Φαύλο το πολιτικό προσωπικό
Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε ύποπτες τις επιλεκτικές διαρροές ονομάτων σε λίστες που με «μαγικό τρόπο», όπως είπε, κάποιοι τις κατέχουν και κάποιοι όχι. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι κάποιοι διαχειρίστηκαν μαύρο πολιτικό χρήμα. Όμως γιατί μέναν στο συρτάρι αυτές οι λίστες; Στη βάση αυτής της επιλογής τι εκβιασμοί έγιναν και τι «πλάτες» ζητήθηκαν; Μιλάμε για πολιτική ευθύνη άνευ προηγουμένου. Από ένα φαύλο πολιτικό προσωπικό που έκανε «πλάτες» σε μεγαλοκαταθέτες», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  
Η πώληση της ΑΤΕ «χτυπά» την ελληνική επαρχία
Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε και στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, επικρίνοντας την πολιτική αυτή και κυρίως την απόφαση και τον τρόπο πώλησης της ΑΤΕ, που ανέφερε ως «σκανδαλώδη», υπογραμμίζοντας ότι τις επιπτώσεις θα υποστεί η ελληνική επαρχία και οι αγροτικές περιοχές. Το ίδιο αρνητικός ήταν και για τα μελλοντικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και για την πώληση του ΟΠΑΠ.  
Δε χωρά εφησυχασμός για τη Χ.Α.
Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την ίδια μέρα στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της ΟΣΕΓΟ, όπου συμμετείχαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι: «όσο δεν εμποδίζεται αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση απαντά με μεγαλύτερες δόσεις αυταρχισμού. Η αίσθησή μου είναι ότι η συνέχιση αυτής της σκληρής πολιτικής ενέχει το σπέρμα της κοινωνικής έκρηξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε καταγγελία και μέσω ερώτησης θα θέσει το θέμα και στη Βουλή».
Όσον αφορά στο προφίλ του σύγχρονου συνδικαλιστικού κινήματος και τις εκφάνσεις απαξίωσής του από τους πολίτες, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι πιο μαζικές απεργίες δεν υποκινήθηκαν από τα επίσημα όργανα, αλλά από τον κόσμο. «Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δώσει αρκετή δόση αναξιοπιστίας και αποθάρρυνε τον κόσμο να συμμετέχει στην επίσημη συγκρότηση. Πρέπει να προταχθεί η ανάγκη επανίδρυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, με κατοχυρωμένη την αυτονομία του», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στην Ξάνθη με τους 21 μαθητές του Εχίνου, ο Πάνος Σκουρλέτης, αποδίδοντας τα εύσημα στον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετριοπαθή στάση του και την καίρια παρέμβασή του, σημείωσε: «η θέση μας είναι ότι στα νηπιαγωγεία πρέπει να προβλέπεται ό,τι ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία. Οι ακραίες φωνές δε βοηθάνε. Απαιτείται ειλικρινής διάλογος για να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα».
Τέλος, ως προς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις βίαιες εκδηλώσεις των ακροδεξιών εξήγησε ότι η ΧΑ ευνοείται από τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της μνημονιακής κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα. «Το πολιτικό, το ιδεολογικό, αλλά και στην καθημερινή δράση της κοινωνίας. Ένα δείγμα παρέμβασης της Αριστεράς είναι η συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα, που αποτελεί απάντηση στη μισαλλοδοξία και το φασισμό. Δεν είναι όμως μόνο υπόθεση της Αριστεράς, αλλά και όλων όσων πιστεύουν στη Δημοκρατία. Εφησυχασμοί δε χωράνε».  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…