Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Χάντμπολ: Προσπάθεια «αναγέννησης» του αθλήματος στην πόλη

Χάντμπολ: Προσπάθεια «αναγέννησης» του αθλήματος στην πόλη

0
vasileiadoy_koritsia-empros

Λειτουργία ακαδημιών για σχολικές ηλικίες από τη «Νίκη Ξάνθης»

«Να οδηγήσουμε τα νεαρά παιδιά στον αθλητισμό» δηλώνει στο «Ε» η προπονήτρια Στέλλα Βασιλειάδου          

Μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ξεκίνησε πριν λίγους μήνες (Μάιο 2012) από αθλητές και αθλήτριες του χάντμπολ οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν για να ξαναφτιάξουν και να αναδιοργανώσουν το ¨σκηνικό¨ της χειροσφαίρισης της πόλης μας.
Το ξανθιώτικο χάντμπολ εξάλλου έχει σημαντική ιστορία και προσφορά στα αθλητικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις επάνω στο άθλημα οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια.  
«Είναι λυπηρό που ο κόσμος δεν ασχολείται όπως παλαιότερα με τον αθλητισμό»  
Μία από τις παλιές αθλήτριες της αδρανοποιημένης πλέον ομάδας χειροσφαίρισης «ΑΕΠ Ξάνθης», η Στέλλα Βασιλειάδου, είναι μία από τους παράγοντες που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια «αναγέννησης» του ξανθιώτικου χάντμπολ. Η Βασιλειάδου, διεθνής αθλήτρια με την Εθνική Ελλάδος, ανέλαβε τη θέση της προπονήτριας στη νεοσύστατη ομάδα «Νίκη Ξάνθης», η οποία πρωταρχικό σκοπό έχει το να μάθει σε νέα παιδιά τα μυστικά του αθλήματος. Η Στέλλα Βασιλειάδου μίλησε στο «Ε» για τους στόχους της ίδιας αλλά και της ομάδας.
Σ.Β.: «Συγκεντρωθήκαμε ορισμένοι άνθρωποι του αθλητισμού και ειδικότερα του χάντμπολ και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη «Νίκη Ξάνθης», έτσι ώστε να μάθουμε σε νέα παιδιά το άθλημα της χειροσφαίρισης. Μέχρι στιγμής δημιουργήσαμε δύο τμήματα ακαδημιών, για παιδιά Α’-Β’-Γ’ δημοτικού και για μεγαλύτερα, έως 1ης γυμνασίου. Στα τμήματα ήδη εγγράφηκαν 40 παιδιά από διάφορα σχολεία της πόλης και αρχίσαμε τις προπονήσεις με πολύ όρεξη, θέληση και μεράκι για δουλειά. Οι «λιλιπούτειοι» αθλητές δείχνουν πολύ ευχαριστημένοι από το άθλημα και τις επιδόσεις τους σε αυτό», είπε αρχικά η διεθνής αθλήτρια για να συμπληρώσει:
Σ.Β.: «Προς το παρόν ασχολούμαστε μόνο με τη σωστή εκμάθηση του χάντμπολ στις μικρές ηλικίες, όμως στα μελλοντικά μας πλάνα είναι και η δημιουργία γυναικείου τμήματος ώστε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα».
Για τις δυσκολίες που συνάντησαν στην προσπάθεια τους οι παράγοντες της «Νίκης Ξάνθης» η προπονήτρια του συλλόγου απάντησε:
Σ.Β.: «Η μεγαλύτερη δυσκολία όπως σχεδόν σε όλους τους χώρους είναι το οικονομικό. Δεν μπορέσαμε να βρούμε χορηγίες και ανθρώπους που θα μας στηρίζουν οικονομικά, με μία ελάχιστη συνεισφορά κι έτσι όλα τα έξοδα τα βάζουμε εμείς. Δεν μας πειράζει αυτό, αλλά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η προσπάθεια γίνεται για τη νεολαία και τον αθλητισμό της Ξάνθης και η οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική για τον απαραίτητο εξοπλισμό των αθλητών. Πέρα από το οικονομικό, το μεγάλο και λυπηρό πρόβλημα που συναντούμε είναι ότι πολλοί άνθρωποι έπαψαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε και να οδηγήσουμε τα νεαρά παιδιά στο να γυμνάζονται και να αθλούνται».
«Ε»: Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει η «αναγέννηση» του ξανθιώτικου χάντμπολ;
Σ.Β.: «Πιστεύω πως ναι. Παλαιότερα υπήρχε μία πολύ καλή ομάδα στην Ξάνθη με τμήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες σε αγόρια – κορίτσια και με παρουσία και διακρίσεις σε πανελλήνιες διοργανώσεις. Ο κόσμος γνώριζε το χάντμπολ και το παρακολουθούσε καθώς πρόκειται για ένα όμορφο και δυναμικό άθλημα. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε κόσμο κοντά στο άθλημα και να υπάρξει ανάκαμψη. Έχουμε όρεξη και θα το παλέψουμε!».  
Παράλληλες εκδηλώσεις από τη «Νίκη Ξάνθης» με θέμα τα οφέλη του αθλητισμού  
Εκτός από τα αγωνιστικά, η «Νίκη Ξάνθης» πραγματοποιεί εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για τα οφέλη του αθλητισμού.
Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων αντιπροσωπεία του συλλόγου χειροσφαίρισης βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, όπου μπροστά σε ένα κοινό που αποτελούνταν από μαθητές και τους γονείς τους, αθλητές και καθηγητές, πραγματοποίησε ημερίδα σχετικά με θέματα διατροφής και φυσιοθεραπείας.
Η προπονήτρια Στέλλα Βασιλειάδου ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια του συλλόγου να εδραιωθεί και να «μυήσει» την νεολαία της πόλης στα μυστικά του δημοφιλούς αθλήματος.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η φυσιοθεραπεύτρια Νατάσσα Παπαδοπούλου η οποία και αναφέρθηκε σε θέματα τραυματισμών και αποκατάστασης, όπως και συμβουλές προς αθλητές και γονείς, ενώ δέχτηκε ερωτήσεις για ορθοπεδικές παθήσεις και προβλήματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους.
Παράλληλα η Κυριακή Βασιλειάδου αναφέρθηκε σε προγράμματα και υποδείξεις εβδομαδιαίας διατροφής, τόσο στον στενό αθλητικό, όσο και στον ευρύτερα σχολικό χώρο των παιδιών.
Κοινή διαπίστωση όλων στην εκδήλωση, ότι τα θέματα διατροφής και φυσιοθεραπείας, απαιτούν μια προσεκτικότερη ματιά στον σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως σε αυτούς που απασχολούνται με τον αθλητισμό.
* Πρόεδρος της «Νίκης Ξάνθης» είναι ο πρώην ¨χαντμπολίστας¨ της ΑΕΠ Ξάνθης, Νίκος Πατσατζής.
* Οι προπονήσεις της «Νίκης Ξάνθης» πραγματοποιούνται στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης.      

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…