Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αύξησαν τα δημοτικά τέλη στο δήμο Αβδήρων

Αύξησαν τα δημοτικά τέλη στο δήμο Αβδήρων

0
dimarxio_vistonidos2-empros

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και πάλι έχουν τα πιο φτηνά τέλη από τους δήμους του νομού

50.000 πλεόνασμα ο ισολογισμός. «Προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε το δήμο», λέει ο δήμαρχος Αβδήρων

Την αύξηση των δημοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας)αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Το αιτιολογικό που παρουσίασε η δημοτική αρχή προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της αύξησης είναι ότι υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» 1 εκ. ευρώ στα έσοδα – έξοδα των δημοτικών τελών και πρέπει να κλείσει.  
Και πάλι έχουν τα πιο φτηνά δημοτικά τέλη
Παρά την αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Τσολακίδης, ο δήμος Αβδήρων παραμένει πιο φτηνός στα δημοτικά τέλη από τους άλλους 3 δήμους του νομού. Συγκεκριμένα: Ο δήμος Ξάνθης για τις οικίες έχει τιμή 1,42 ευρώ/τ.μ. και για τα καταστήματα 3,82 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα ο δήμος Τοπείρου 1.30 και 2,40, ο δήμος Μύκης 1,47 ευρώ και 2,37 ευρώ και ο δήμος Αβδήρων με την αύξηση του 20% 1,40 ευρώ /τ.μ. για τις οικίες και 2 ευρώ/τ.μ. για τα καταστήματα Παράλληλα κατόπιν πρότασης του δημάρχου συστάθηκε μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί μέτρα ελάφρυνσης στα δημοτικά τέλη για τρίτεκνους και πολύτεκνους.  
Καταψήφισε η αντιπολίτευση την αύξηση των τελών
Παρά τα στοιχεία και τις αιτιάσεις του δημάρχου η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση με τους επικεφαλής κ. Γιώργο Τσιτιρίδη και Δημήτρη Νεοφυτίδη αντίστοιχα καταψήφισαν αντιδρώντας μάλιστα έντονα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιτιρίδης τόνισε ότι ο δήμος Αβδήρων είναι ο μόνος δήμος που προβαίνει σε αυξήσεις επιβαρύνοντας τους δημότες ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρίας ενώ την ίδια στιγμή άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, κάνουν μείωση των τελών για να ελαφρύνουν τους δημότες τους. Επεσήμανε δε ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να βρει τρόπο να κλείσει το έλλειμμα στα έσοδα από τις επιστροφές των 170.000 ευρώ που είχε τον περασμένο Αύγουστο από τη ΔΕΗ αλλά και από την μείωση της συνδρομής στο ΣΔΑΝ την οποία πρέπει ν’ απαιτήσει καθώς είναι ο μόνος δήμος που πληρώνει ετησίως τέλη καθαριότητας στον ΣΔΑΝ 640.000 ευρώ ήτοι 55.000 μηνιαίως ενώ ο δήμος Ξάνθης με πολλαπλάσιο πληθυσμό πληρώνει 30.000 ευρώ και ο δήμος Τοπείρου μόλις 20.000 ευρώ
Έντονη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Νεοφυτίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόκληση» την αύξηση των τελών σε εποχή σκληρής οικονομικής κρίσης.
Πλεονασματικός ο ισολογισμός
Κατά 50.000 ευρώ είναι πλεονασματικός ο ισολογισμός του δήμου Αβδήρων και ο κ. Τσολακίδης κάνοντας τον απολογισμό σημείωσε ότι επιχειρείται ένα νοικοκύρεμα του δήμου με μείωση των εξόδων καθώς επίσης και αύξηση των εσόδων με καταγραφή και αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων. Οι ορκωτοί λογιστές έκαναν δύο παρατηρήσεις στην έκθεση που συνέταξαν για τον ισολογισμό οι οποίες αφορούσαν στα πάγια των 1,5 εκ, που μεταβιβάζονται στη ΔΕΥΑΑ και στις καθυστερούμενες απαιτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη. Επίσης σημειώνεται ότι και για τις καθυστερούμενες απαιτήσεις των 900.000 ευρώ, δεν υπάρχει πρόβλεψη, ενώ επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις δικαστικές διεκδικήσεις τρίτων σε βάρος το Δήμου που ανέρχονται σε 380.000 ευρώ και εκτιμάται ότι ο Δήμος θα κληθεί να πληρώσει περίπου 150.000 ευρώ.  
Στα εκτός ημερησίας
Να σημειώσουμε ότι στα εκτός ημερησίας ο δήμαρχος Αβδήρων αναφέρθηκε στα δύο θέματα που έθιξε η μείζονα αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι στο δήμο στοίχισε 1.300 ευρώ ο καθαρισμός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και όχι 1.600 ευρώ όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσιτιρίδης ενώ για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι υφίσταται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δήμος δεν διαθέτει δημοτική αυτονομία και κατά συνέπεια είναι ανέφικτοι οι συνεχείς έλεγχοι και η αστυνόμευση.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…