Σχόλια 09/10/2012

0

Στις 11 θα ηχήσουν οι σειρήνες σ’ όλη τη χώρα και στις 13:30 θα έρθει η Μέρκελ. Όσοι επιχειρήσουν να τα συνδυάσουν είναι απλά κακόβουλοι
 
Δεν θα έρθει στη Θράκη  


Την Τρίτη ως γνωστόν θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα συνάδελφό του κ. Αβραμόπουλο.
Ακόμη, ο τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντήσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όμως, σε αντίθεση με το 2011 ο κ. Νταβούτογλου δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη (Ξάνθη-Κομοτηνή) αλλά θα πάει μόνον Αθήνα.
Η μη επίσκεψη στην περιοχή μας δείχνει μια κάποια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις. Διότι συνήθως οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που έρχονταν στην Ελλάδα έκαναν ένα σταθμό στη Θράκη για το γνωστό τηλεοπτικό σόου.
Αυτά τα πράγματα τη φορά αυτή δεν θα γίνουν, θα γίνει επίσκεψη στην Αθήνα και μόνον εκεί.
Όσοι περίμεναν να βγουν στο προσκήνιο με την άφιξη Νταβούτογλου, την πάτησαν…
«Ε»  

Πού το πάει το ΠΑΣΟΚ;  


Είναι ένα πολύ καίριο και σοβαρό ερώτημα. Κι όχι μόνο το πού πάει, αλλά και πώς το πάει.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα πως βρίσκεται σε πορεία καθοδική. Η φθορά του είναι εμφανής, ενώ η συμμετοχή του στην κυβέρνηση μόνο αρνητικά του προσφέρει και τίποτε θετικό μέχρι στιγμής.
Ήδη στην κοινωνία απαξιώνεται καθημερινά και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει και να επανασχεδιάσει την πορεία του εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτικός σχηματισμός. Από την άλλη βέβαια εκδηλώθηκαν και φυγόκεντρες δυνάμεις που κι αυτές δημιουργούν νέα προβλήματα όπως οι περιπτώσεις Λοβέρδου, Μόσιαλου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου κ.α.
Το μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα που κυβέρνησε επί είκοσι ένα χρόνια τη χώρα μετά την μεταπολίτευση, περνά την πλέον κρίσιμη φάση του και το ερώτημα σε πάρα πολλούς είναι εάν θα κατορθώσει να βγει από την κρίση που διέρχεται και πώς αυτό θα γίνει.
Με τους γνωστούς παλιούς πολιτικούς ή με νέους; Με ποια πολιτική πλατφόρμα; Με πορεία σοσιαλδημοκρατική ή άλλη; Προτίθεται να κάνει ρήξεις ή στο όνομα του λαϊκισμού και της πολυσυλλεκτικότητας θα χαϊδεύει αυτιά για να μαζεύει ψήφους όπως χρόνια έκανε; Έχει στις προθέσεις του να αλλάξει το κράτος και τη δική του νοοτροπία περί κρατισμού;
Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει όλα αυτά και άλλα πολλά για να κρίνει και αποφασίσει. Διαφορετικά, χαιρετίσματα στην εξουσία…
«Ε»    

Πουλήθηκε η Δωδώνη  


Ολοκληρώθηκε προχθές από την ΑΤΕ η διαδικασία μεταβίβασης των Μετοχών της γνωστής Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Η πώληση έγινε έναντι 21 εκατ. ευρώ και κατά 90% ποσοστό περιέρχεται σε ρωσικών συμφερόντων εταιρία. Το υπόλοιπο 10% θα κατέχει η Simos Food, ελληνικών συμφερόντων.
Έτσι, άλλη μια ελληνική συνεταιριστική βιομηχανία, προ του κινδύνου να κλείσει, επωλήθη για να συνεχίσει να εργάζεται. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους εργαζόμενους σ’ αυτήν, αλλά κυριότερο, να συνεχίσουν οι παραγωγοί να δίνουν το γάλα τους στα σίγουρα σε μια επιχείρηση που οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα πάει καλύτερα από ότι πριν.
«Ε»    

Ανασφάλιστοι επαγγελματίες  


Συντριπτικά μεγάλος είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων επαγγελματιών στην Ξάνθη και κατ’ επέκταση σε όλη τη χώρα.
Οι επαγγελματίες και βιοτέχνες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και μένουν ανασφάλιστοι με όλα τα αρνητικά της υπόθεσης.
Και βέβαια, αιτία αυτής της λειτουργίας είναι η πτώση του τζίρου στην αγορά. Το χρήμα έχει μειωθεί και πλέον διατίθεται με φειδώ στα διάφορα έξοδα που δεν είναι για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος απ’ όλες τις απόψεις.
«Ε»    

Άποροι μέσα, κροίσοι έξω  


Σουβλατζήδες, εστιάτορες, κηπουροί, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, λαχειοπώλες, αγρότες και εφοπλιστές έχουν ένα κοινό στη χώρα αυτή. Δηλώνουν μηδαμινά εισοδήματα, την ώρα που οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό αγγίζουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
54.000 Έλληνες περιλαμβάνονται σε λίστα που έχει το ΣΔΟΕ (μία από τις πολλές) οι οποίοι έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ παράλληλα δήλωναν ψίχουλα στην εφορία.
Οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν αρχικά από το ΣΔΟΕ να εξηγήσουν το θαύμα αυτό, πώς έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν τόσα χρήματα χωρίς εισοδήματα. Στη συνέχεια, όσοι από αυτούς δεν πείσουν την εφορία για την προέλευση των χρημάτων τους θα φορολογηθούν, σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου οικονομικών, με 45% επί των καταθέσεων.
Είναι άγνωστο βέβαια πότε θα καταφέρει το ΣΔΟΕ να ολοκληρώσει την έρευνα και πότε θα εισρεύσει χρήμα στα ταμεία από την υπόθεση αυτή. Μέχρι τότε, υπάρχουν διαθέσιμα τα συνήθη υποζύγια που θα πληρώνουν το μάρμαρο…

       
Σύσκεψη και πάλι για την μεταφορά των μαθητών


Συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών αφού το υπουργείο αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε στους μεταφορείς ότι στις 2 – 3 Οκτωβρίου θα δοθεί ένα ποσό έναντι των οφειλών στο ΚΤΕΛ. Όπως είναι γνωστό το ΚΤΕΛ σταμάτησε τις μεταφορές και επανήλθαμε στα ίδια. Προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης προκάλεσε σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας με του εκπρόσωπους των μεταφορέων του ΚΤΕΛ και των ΤΑΞΙ και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο βουλευτής κ. Σαλτούρος, ο εκπρόσωπος του κ. Κοντού και ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης. Αποφασίστηκε ο κ. Σαλτούρος και ο κ. Κοντός σήμερα να δουν τον υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και να ζητήσουν να μπουν άμεσα τα χρήματα όπως εξάλλου δεσμεύτηκε. Απ’ το τι θα πει και τι θα κάνει ο υπουργός θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση των μεταφορέων αλλά και των γονέων και Κηδεμόνων. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση γιατί ο καιρός περνά και τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες…
Μ.Ξ.

30 άτομα από τον Ερυθρό Σταυρό της Βουλγαρίας…


…καθώς και η ευρωβουλευτής και Μιλάνα Ράιβα ήταν το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη. Μαζί τους ο κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας ο οποίος και τους έφερε προκειμένου να γνωρίσουν το τόπο μας. Μάλιστα τους συνόδεψε κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο των Αβδήρων και στο Πόρτο Λάγος. Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού επρόκειτο να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό με τον Ερυθρός Σταυρό της Ξάνθης από το οποίο μάλιστα αν υλοποιούνταν η Ξάνθη θα αποκόμιζε ένα ερπυστριοφόρο για διασώσεις. Όμως η συνεργασία ναυάγησε και όπως έμαθα ας όψονται οι εξ Αθηνών Ερυθροσταυρίτες…
Μ.Ξ.
 
Τα νέα του ΟΑΕΔ


Κομμένο είναι το internet στην περιοχή του ΟΑΕΔ λόγω βλάβης στο δίκτυο του ΟΤΕ και αυτό εμπόδισε την καταβολή του οικογενειακού και εποχικού επιδόματος σε διάφορες κατηγορίες (οικοδόμων – καπνεργατών κ.λ.π.) και των επιδομάτων ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ έχει μηχανογράφηση και όλα αυτά περνάνε μέσα από το σύστημα. Πάντως χθες στις 7 το πρωί είχε 500 άτομα έξω από τον ΟΑΕΔ. Ήταν οικοδόμοι που πήγαν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για το εποχικό επίδομα. Τα δικαιολογητικά όπως μάθαμε παραλήφτηκαν και περιμένουν την αποκατάσταση της βλάβης στο internet για να τα περάσουν.
Ο κόσμος έχει ανάγκες και δεν μπορεί να περιμένει…
Μ.Ξ.    

Λάθος ή… από λάθος;  


Ο δήμος Ξάνθης πρέπει να γνωρίζει ότι και η πλημμέλεια στην λειτουργία του χρεώνεται εξίσου με τη σκοπιμότητα. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, επειδή η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε καθυστερημένα –πολύ καθυστερημένα- στην ιστοσελίδα του δήμου. Το συμβάν μπορεί να θεωρηθεί έως και τακτική, αφού έχει ξαναγίνει και το επισημάναμε και τότε. Οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και ως εκ τούτου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τοπικά ΜΜΕ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται για να ενημερώνεται η κοινή γνώμη, αφού στο στάδιο αυτό γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις, εκτίθενται απόψεις και επιχειρήματα που δεν αποτελούν συνήθως εκ νέου ζήτημα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Πέραν αυτού, εύλογες είναι και οι υπόνοιες για προσπάθεια «να μην δοθεί έκταση», αν και για εμάς αποτελεί, ακόμη, κακή οργάνωση του δήμου στο κομμάτι της ενημέρωσης. Ως πότε όμως;
Οι διαγωνισμοί για εκμισθώσεις ακινήτων απασχόλησαν κυρίως τα μέλη της επιτροπής, όπως φαίνεται από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά περισσότερα δεν γνωρίζουμε.
Ε.Δ.  

Σειρήνες  


Η πραγματικότητα καμιά φορά ξεπερνάει το χιούμορ. Σειρήνες πολέμου θα ηχήσουν σήμερα από την Πολιτική Άμυνα στο πλαίσιο δοκιμαστικής άσκησης, την ώρα που –τι σύμπτωση- καταφτάνει στη χώρα η Άγκελα Μέρκελ. Τη γερμανίδα καγκελάριο εκτός του πρωθυπουργού και του επιτελείου του θα «υποδεχθούν» 7.000 αστυνομικοί, ενώ κατά τα άλλα όλοι ευχόμαστε να ξυπνήσει ευδιάθετη, να τη φιλέψουν καλά –αλλά όχι υπερβολικά για να μη ‘μας πιάσει και στο στόμα της»- ώστε να έχει τα κέφια της. Αλλιώς, σαν «καμπάνα» θα μας ακουστεί ο συναγερμός της Πολιτικής Άμυνας.
Ε.Δ.  

Προσωπικά… δεδομένα  


Στη χώρα του παραλόγου και η παράδοξη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί είδηση. Από τη μια αναρτώνται με ευκολία και διάφορες λήψεις τα πρόσωπα ιερόδουλων με AIDS και συλληφθέντων για τρομοκρατικές δράσεις και άλλα εγκλήματα (πριν τη δίκη) και από τη άλλη, με ευκολία αποκρύπτεται το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τα χρέη των κομμάτων, οι μισθοί των στελεχών ΔΕΚΟ.
Για χρόνια ο κόσμος όλος, η Ευρώπη, οι αναλυτές και οι απλοί πολίτες φωνάζουν ότι για να αντέξουν τις θυσίες, θέλουν να δουν ευθύνες, τιμωρία, ίση μεταχείριση. Αντ’ αυτού, τους «πασάρουν» το επιχείρημα των προσωπικών δεδομένων και όλα μένουν στο σκοτάδι.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…