Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η Ξάνθη ενωμένη προχωρά σε κινητοποιήσεις

Η Ξάνθη ενωμένη προχωρά σε κινητοποιήσεις

0
siskepsi_1-web

Ομόφωνη απόφαση των φορέων για «λουκέτο τη Δευτέρα στους δήμους του νομού, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της αγοράς της Ξάνθης

Σκληρές επικρίσεις για την στάση των φορέων Έβρου και Ροδόπης. Παρών στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι

Την ομόθυμη απόφασή τους για κινητοποιήσεις με στόχο την άρση της κυβερνητικής απόφασης για διακοπή της λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης και τη συνέχισης της λειτουργίας της ως Κέντρο Φύλαξης παράνομων μεταναστών χωρίς προκαθορισμένο σαφές χρονοδιάγραμμα, διατράνωσαν όλοι οι φορείς της Ξάνθης σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης, ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός και οι εκπρόσωποι των βουλευτών Ζεϊμπέκ και Σαλτούρου, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφέρειας κ. Παυλίδης, Χαρίτου, Ποτόλιας, Γεροστερίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ξάνθης, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδη και αντιδήμαρχοι των δήμων Τοπείρου και Μύκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης, της ΟΕΒΕ κ. Τσιακίρογλου, του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Μίλκογλου, της ΕΑΣ κ. Σαραντίδη, του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Παπαχρήστου και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ.Σ. Ξάνθης.    
Πανξανθιώτικο μέτωπο: «Δεν θα τους περάσει…»
Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων και διαμορφώθηκε το πλαίσιο και η μορφή των κινητοποιήσεων. Μετά από συζήτηση αρκετών όπου στο σύνολό τους οι φορείς εξέφρασαν τις απόψεις του και κατέθεσαν τις προτάσεις τους αποφασίστηκαν ομόφωνα οι ακόλουθες ενέργειες: Α) Κοινοποίηση της απόφασης της σύσκεψης στο γραφείο του πρωθυπουργού με αίτημα για μια συνάντηση με τον ίδιο. Παράλληλα επαφές με πρόεδρους των κομμάτων. Στη συνέχεια αποφασίστηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου να κλείσουν οι δήμοι του νομού μας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σ’ όλες τις Π.Ε. της ΑΜΘ καθώς επίσης και η αγορά της Ξάνθης. Παράλληλα θα ζητηθεί έκφραση άποψης (ψήφισμα) από την ΠΕΔ ΑΜΘ και ως τελευταίο …χαρτί να ετοιμάσουν όλοι οι αιρετοί της Ξάνθης τις παραιτήσεις τους, χωρίς αναπλήρωση! Επίσης ο κ. Καραλίδης πρότεινε να δεσμευτούν όλοι οι φορείς να μην δεχτούν κανένα κυβερνητικό εκπρόσωπο στους δήμους και στην περιφέρεια, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους βουλευτές του νομού να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και τα μέτρα. Ο κ. Κοντός αποδέχτηκε ως μέσο πίεσης τις παραιτήσεις των αιρετών αλλά επιφυλάχτηκε ως προς την καταψήφιση των μέτρων σημειώνοντας ότι πρόκειται για εθνικό θέμα. Τέλος ο μητροπολίτης Ξάνθης ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στους 5 μητροπολίτες των νομών της Περιφέρειας, ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία των μητροπόλεων τη Δευτέρα εις ένδειξη στήριξης.  
Τα …hightlights της σύσκεψης
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον δήμαρχο Ξάνθης να κάνει μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης με τη Σχολή σημειώνοντας ότι αιφνίδια και εν μια νυκτί (7/8)μετέτρεψαν τη Σχολή σε Κέντρο Κράτησης παρανόμων μεταναστών καθώς και όλα όσα ακολούθησαν με τις δεσμεύσεις του Δένδια αλλά ότι είναι προσωρινό μέτρο και οι Σχολές της Θράκης θα λειτουργήσουν από τις αρχές του Οκτώβρη. Φτάνοντας στη σύσκεψη της Τρίτης την περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο και ιδιαίτερα στο άκουσμα της ανακοίνωσης της απόφαση από τον Δημήτρη Σταμάτη είπε ότι τέτοια ήταν η σύγχυσή του που θόλωσε και δεν έβλεπε μπροστά του …τίποτε και δη τον κ. Γεροντόπουλο που ήρθε από άλλη πόρτα καθυστερημένος με bodyguard και μ’ ένα ύφος τροπαιούχου παίζοντας κομπολόι το καλώδιο του κινητού του όπως του θύμισε ο κ. Καραλίδης Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι κύριοι Κοντός και Καραλίδης μίλησαν για εμπαιγμό εκφράζοντας τη λύπη και τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση και τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους του Έβρου και της Κομοτηνής: «Άκουσον άκουσον ο κ. Ντόλιος αντί να βρει μια λέξει να πει για την Ξάνθη συνεχάρη και εκθείαζε το έργο του Σταμάτη ως περιφερειάρχη. Είναι φανερή η συμπαιγνία και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν εις βάρος της Ξάνθης», είπε ο δήμαρχος, ενώ ο κ. Κοντός συμπλήρωσε ότι είναι φανερό ότι επεκράτησαν αυτοί που είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» υπονοώντας τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όλοι τους δήλωσαν έκπληκτοι από την απάντηση Σταμάτη όταν ρωτήθηκε με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και τον άκουσαν άναυδηοι να τους λέει …»μπορεί και με κλήρωση: «Αν είναι έτσι κάντε τώρα που είμαστε εμείς κλήρωση» του ανταπάντησε ο δήμαρχος Ξάνθης, ενώ όλοι τους καταδίκασαν τέτοιες πρακτικές λειτουργίας για τόσο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Επίσης θεώρησαν άστοχη και παιδαριώδη τη δικαιολογία με τις εκρηκτικές ύλες που υπάρχουν στο στρατόπεδο της ¨Άρτας ως δικαιολογία να μη γίνει άμεση μεταφορά εκεί των παράνομων μεταναστών. Θίχτηκε επίσης σε χαμηλούς όμως τόνους να προκληθεί εξαιτίας αυτής της απόφασης διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο νομό μας και ενεργοποίηση ακροδεξιών ρατσιστικών και νεοφασιστικών αντιδράσεις που στρέφονται κατά των παράνομων μεταναστών και της μειονότητας: «Ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» είπε ο Χρίστος Πούλιος ενώ ο Νίκος Ανταμπούφης πρότεινε όχι κατάργηση όλων των Κέντρων Φύλαξης μεταναστών. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Τάκης Χαρίτου επέκρινε τη διάσπαση του θρακιώτικου μπλοκ ακούστηκαν φράσεις όπως: «διαίρει κα βασίλευε», ο Χ. Ποτόλιας της Λαϊκής Συσπείρωσης άφησε αιχμές για την εμπλοκή της Εκκλησίας αλλά και την εκμετάλλευση από τη Χρυσή Αυγή. Άμεση ήταν η παρέμβαση του κ. Κοντού υπέρ του μητροπολίτη ενώ ο κ. Παντελεήμων είπε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της τοπικής κοινωνίας. Η Κατερίνα Γεροστεργίου από την Οικολογία-Αλληλεγγύη προσέγγισε από άλλη σκοπιά το μεταναστευτικό και τόνισε ότι κινδυνεύει η περιφερειακή συνείδηση.  
Προσπάθησε να το …σώσει ο Άρης Γιαννακίδης
Με την παρουσία του και μόνο προσπάθησε να το σώσει ο Άρης Γιαννακίδης ό οποίος στη συνάντηση με τον κ. Σταμάτη δεν άρθρωσε κανένα λόγο στήριξης υπέρ της Ξάνθης. Στη σύσκεψη με τους φορείς της Ξάνθης μίλησε ελάχιστα δήλωσε ότι η περιφέρεια θα συμμετέχει στην κινητοποίηση της Ξάνθης ενώ ανέφερε ότι:«αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη σχολή της Ξάνθης έχουμε αποτύχει ως Περιφέρεια και ως Περιφερειακή Συνείδηση» ότι το ζήτημα προσεγγίζεται αποσπασματικά και κινδυνεύει η περιφερειακή συνείδηση από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στην περιοχή ένα τεράστιο πρόβλημα όπως το μεταναστευτικό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…