Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεχίζεται ομαλά η καταβολή του 12%

Συνεχίζεται ομαλά η καταβολή του 12%

0

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πληρώνονται για τα έτη 2008 – 2009

350 οι δικαιούχοι στο νομό. Άγνωστο αν θα πληρωθούν και για τα επόμενα έτη…

Καλά τα νέα για τις επιχειρήσεις της Θράκης που δικαιούνται την επιδότηση του 12% του κόστους εργασίας αφού αυτό προχωρά σε ομαλούς ρυθμούς η καταβολή των 4 εξαμήνων (2008 – 2009) από τον ΟΑΕΔ  Ξάνθης ύστερα από την έγκριση του σχετικού κονδυλίου. Ως γνωστόν το πρόγραμμα με την επωνυμία: «Επιχορήγηση του κόστους εργασίας παραμεθορίων περιοχών» έχει θεσπιστεί από το 1984 με απώτερο στόχο να αποτελέσει κίνητρο για την ανάπτυξη και  τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Θράκη και παρότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του, ωστόσο σύσσωμος ο μεταποιητικός κλάδος το διεκδικεί καθώς αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα δε στις μέρες που κλυδωνίζονται από την οικονομική κρίση και ο κλάδος μετρά καθημερινά λουκέτα το 12% αποκτά τη σημασία μιας «ένεσης ζωής» γι αυτές.

Έχει καταβληθεί όλο το 2008 και συνεχίζεται  η καταβολή του 2009
Όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Μαζαράκης, το τοπικό τμήμα Απασχόλησης έχει στελεχωθεί με 2 ακόμη εργαζόμενους και έτσι 4 εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά με το αντικείμενο δουλεύοντας εντατικά  για να διεκπεραιώσουν την καταβολή η οποία και  γίνεται με ομαλούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα – σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη – έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των 2 εξαμήνων του 2008 πλην κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί τυπικά κωλύματα(έλλειψη δικαιολογητικών, εκκρεμείς ενστάσεις κ.λ.π.) ενώ έχει καταβληθεί σε ποσοστό 60 – 65% το α’ εξάμηνο του 2009 ενώ το β’ εξάμηνο έχει αποδοθεί σ’ όλες τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις και απομένουν οι μικρομεσαίες: «Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα γιατί έχει  στελεχωθεί το τμήμα Απασχόλησης και γίνεται κανονικά η καταβολή και γι αυτό το λόγο δεν έχουμε και διαμαρτυρίες από τους επιχειρηματίες», λέει ο κ. Μαζαράκης.

350 επιχειρήσεις του νομού δικαιούχοι του 12%
Σε 350 ανέρχονται οι δικαιούχοι επιχειρηματίες του 12% στο νομό μας για τα έτη 2008 – 2009, ενώ παλαιότερα έφταναν να ξεπερνούν τους 500. Όπως εκτιμά ο κ. Μαζάρακης για  τα επόμενα έτη είναι κατά πολύ λιγότεροι γιατί ενδιάμεσα έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις και το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που κλείνουν και αυτών που ανοίγουν είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις.

Δικαιούχος μόνο μεταποιητικός κλάδος μεν αλλά…
Είναι γνωστό ότι ο νόμος αυτός είχε θεσπιστεί για τον μεταποιητικό κλάδο δηλαδή τις βιοτεχνικές, βιομηχανικές , μεταλλευτικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όμως έφτασε το κόστος εργασίας να δίνεται σε κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς κ.λ.π. Το «μπέρδεμα» ξεκίνησε από τα επιμελητήρια που μέσα στο μεταποιητικό τμήμα είχαν ενταγμένα και αυτά τα επαγγέλματα παρότι με άλλο κωδικό τους είχαν εντάξει στην μεταποίηση. Δημιουργήθηκε ένα θέμα και τελικά η επιχορήγηση δίνεται και σ’ αυτές τις επιχειρήσεις με βεβαίωση του οικείου επιμελητηρίου. 

Θα δοθεί για τα επόμενα χρόνια;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα που δεν μπορεί ν’ απαντηθεί προς στιγμήν καθώς όπως είναι γνωστό η Ε.Ε. και  ιδιαίτερα τώρα η τρόικα δεν είναι θετική σε τέτοιου είδους επιχορηγήσεις γιατί αντιβαίνουν την αρχή της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι σε γνώση των επιχειρηματιών και  έχει επισημανθεί πλείστες φορές σε ανοιχτές συσκέψεις που έχουν γίνει για το θέμα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…