Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απλήρωτοι 10 μήνες από την «Ιόνιο Κατασκευαστική»

Απλήρωτοι 10 μήνες από την «Ιόνιο Κατασκευαστική»

0
Ergatiko-empros

30 εργαζόμενοι στην Ξάνθη και 60 στην Κομοτηνή διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία που έχει αναλάβει τον κάθετο άξονα Κομοτηνής

Καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο στο έργο. Η Εγνατία Α.Ε,. προειδοποιεί ότι θα την κηρύξει έκπτωτη και κινδυνεύουν να χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ

Στα όριά τους έφτασαν οι 60 εργαζόμενοι στην Κομοτηνή και οι 30 στην Ξάνθη της «Ιονίου Κατασκευαστικής» που εργάζονται στην κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα» καθώς η εταιρεία τους έχει 10 μήνες απλήρωτους και δεν είναι γνωστό πότε θα πληρωθούν.
Παράλληλα, τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας έχουν δημιουργήσει καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του κάθετου άξονα μήκους 22 χιλιομέτρων προϋπολογισμό 85 εκατομμύρια ευρώ, που έχει αναλάβει να το κατασκευάσει η τεχνική εταιρεία Ιόνιος Κατασκευαστική γεγονός που έχει θορυβήσει και την Εγνατία ΑΕ που την προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «έκπτωσής» της από το έργο.

90 εργαζόμενοι σε Ξάνθη και  Κομοτηνή απλήρωτοι 10 μήνες
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης οι εργαζόμενοι της Ξάνθης τον ενημέρωσαν και ο ίδιος ενημέρωσε την Επιθεώρηση εργασίας ενώ πριν 15 μέρες μαζί με τους εργαζόμενους της Κομοτηνής έκαναν κατάληψη στο εργοτάξιο της εταιρείας στη Θαλασσιά ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από κάποιο περιφερειακό σωματείο και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα στη μαζικότητα των διεκδικήσεών τους. Η εταιρεία απ’ την πλευρά της απαντά στις διεκδικήσεις τους πληρώνοντας κάτι έναντι και μόνο μετά από πίεση ενώ σε προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με κάποιον υπεύθυνο της εταιρείας στα γραφεία της στην Κομοτηνή χθες το πρωί για να έχουμε τη δική της άποψη,  βρήκαμε μόνο τον φύλακα που δήλωσε αναρμόδιος!

Κίνδυνος για τον κάθετο άξονα της Κομοτηνής
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Κομοτηνής τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας δημιουργούν κίνδυνο για το έργο του κάθετου άξονα. Το πρόβλημα στην εξέλιξη των εργασιών είναι διπλό: από τη μία τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας που έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς κατασκευής και από την άλλη έχουμε την αδυναμία του Δημοσίου να αποπληρώσει τα εκτελεσμένα έργα και να επιταχύνει τους ρυθμούς εκταμίευσης.
Αυτό έχει λειτουργήσει εις βάρος όλου του έργου που δημοπρατήθηκε στις 15/12/2006 και η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε στις 20/07/2007. Το έργο μάλιστα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας».
Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει θορυβήσει και την Εγνατία ΑΕ, που πρόσφατα  απέστειλε προς τη διοίκηση Ιόνιος ειδική πρόσκληση, με την οποία την καλεί να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόοδο στις εργασίες σε διάστημα ενός μήνα, και την προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «έκπτωσής» της από το έργο. Στην περίπτωση που αυτή συμβεί θα σημαίνει καθυστέρηση για μια ακόμη διετία και θα υπήρχε ορατός κίνδυνος να χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ ενώ θα έμεινε άνεργοι δεκάδες εργαζόμενοι σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…