Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ήρεμα και… καλοκαιρινά η εκλογική διαδικασία

Ήρεμα και… καλοκαιρινά η εκλογική διαδικασία

0
ekloges_001_06_2012-empros

Πριν την απόδραση στις παραλίες ο μεγάλος όγκος των εκλογέων. Και πάλι μεγάλες ελλείψεις στις εφορευτικές

Ήρεμα και χωρίς καταγγελίες στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης. 130 αστυνομικοί και σπουδαστές της σχολής αστυφυλάκων στα εκλογικά τμήματα του νομού

Τίποτα δε θύμιζε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το τεταμένο κλίμα των προηγούμενων εκλογών που διενεργήθηκαν ένα μήνα πριν. Η μη σταυροδοσία έκανε πιο γρήγορη τη διαδικασία, ενώ δεν υπήρξαν εντάσεις και συγκρούσεις. Ήρεμα και… καλοκαιρινά ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής. Ο μεγάλος όγκος των εκλογέων έσπευσε να ψηφίσει το πρωί, παρόλο που γενικά η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντύπωση προκάλεσε στους δικαστικούς αντιπροσώπους διάφορων εκλογικών τμημάτων ότι εκλογείς έσπευσαν να ψηφίσουν ακόμη και στις 7 το πρωί, μόλις άνοιξε η κάλπη, ενώ γύρω στη μία το μεσημέρι σε πολλά εκλογικά τμήματα ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, προφανώς διότι πολλοί ξανθιώτες ήθελαν στη συνέχεια να αποδράσουν στις παραλίες, οι οποίες τη χθεσινή μέρα πλημμύρισαν από νωρίς από τους λουόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν είχαν ενημερωθεί για τη διαφοροποίηση της εκλογικής διαδικασίας και ζητούσαν στυλό για να «σταυρώσουν» υποψήφιο. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα οι εκλογείς δε λάμβαναν το «πακέτο» των 18 ψηφοδελτίων (17 συνδυασμοί συν το λευκό), αλλά την προτροπή: «πάρτε όποια θέλετε από το θρανίο»…

Ησυχία στις εκλογές της Κυριακής
Για άλλη μια φορά εντοπίστηκε το πρόβλημα με τη μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα σε πολλά εκλογικά τμήματα να παραβρίσκονται μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας.
Καταγγελίες επί της εκλογικής διαδικασίας δεν τέθηκαν υπόψη της αστυνομίας. Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης μίλησε για απόλυτη ησυχία και για κλίμα που δε θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Κατά τα άλλα, 130 αστυνομικοί και σπουδαστές της σχολής αστυφυλάκων βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών, σε 6ωρες βάρδιες στα εκλογικά τμήματα όλου του νομού για να επιτηρούν τη διαδικασία και να διευκολύνουν τους εκλογείς, χωρίς ωστόσο να αναγκαστούν να επέμβουν για επεισόδια ή καταγγελίες.
Παράπονα ωστόσο εκδηλώθηκαν λόγω της αλλαγής της τοποθεσίας ορισμένων εκλογικών τμημάτων. Στο 2ο ΕΠΑΛ άτομα της Τρίτης Ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα διαμαρτύρονταν ότι δε μπορούσαν να ανέβουν στον τρίτο όροφο, όπου βρισκόταν το εκλογικό τους τμήμα (ελλείψει ασανσέρ) και γι’ αυτό κατέβαινε στο ισόγειο ο δικαστικός αντιπρόσωπος για να ψηφίσουν εκεί, πράγμα που καθυστερούσε κατ’ άτι τη διαδικασία.
Επίσης, στα Άβδηρα οι εκλογείς δύο εκλογικών τμημάτων θορυβήθηκαν όταν βρήκαν κλειδωμένη την πόρτα του λυκείου των Αβδήρων. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν, παρόλο που δεν υπήρχε ανακοίνωση, ότι τα δύο τμήματα μεταφέρθηκαν στο δημοτικό σχολείο μαζί με τα άλλα δύο, για να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που συνεχίζεται με τα ειδικά μαθήματα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…