Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» της κάλπης

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» της κάλπης

0
eklgoges_002_06_2012-empros

Πολιτική αποτίμηση των ποσοστών που πήραν τα κόμματα στην Ξάνθη

«Ευχαριστώ τους Ξανθιώτες» από Ζεϊμπέκ και  Σαλτούρο. Τι βλέπουν για την επόμενη μέρα οι νομαρχιακές των κόμματων

Θριαμβευτής των εκλογών στο νομό μας για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε μεταξύ των εκλογών της 6ης Μαΐου και τις 17ης Ιουνίου να αυξήσει το ποσοστό κατά 15 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Με θετικό πρόσημο και τα αποτελέσματα για την ΝΔ που κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό της κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο μεγάλος «χαμένος» είναι ΠΑΣΟΚ που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα ποσοστά του χάνοντας περίπου 2000 ψήφους (-2,75%) και καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε επίπεδο χώρας. Μικρές απώλειες είχε και η ΔΗΜΑΡ
( – 1,77)  το ΚΚΕ ( – 1,36%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σχεδόν συγκράτησαν τις δυνάμεις τους ( – 0,61%). Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νομό μας η Χρυσή Αυγή αύξησε οριακά τις δυνάμεις της με 313 ψήφους (+0,59). Να σημειώσουμε ότι η έδρα του ΠΑΣΟΚ κινδύνεψε από το ΣΥΡΙΖΑ αφού τον χώριζαν μόνο 1.500 ψήφοι για να την πάρει ενώ διόλου από το ΚΚΕ και τον μειονοτικό του υποψήφιο όπως λεγόταν.
Αμέσως μετά την σταθεροποίηση των ποσοστών οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» των εκλογών έκαναν την πολιτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο «Ε», μιλώντας παράλληλα και για τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας αλλά και τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής  περιόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πέρασε ο φόβος…νίκησε η ελπίδα
Χ. Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ξάνθης «Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που με τίμησαν με την ψήφο τους. Το είχα ξαναπεί και στις εκλογές της 5ης Μαΐου όταν είχα εκλεγεί ότι θα είμαι βουλευτής του νομού. Αυτή η υπόσχεσή μου ισχύει. Στην προεκλογική περίοδο συνέβησαν κάποια πράγματα που μας στενοχώρησαν αρκετά. Δεχτήκαμε πολύ λάσπη από συγκεκριμένα έντυπα και ελληνόφωνα και τουρκόφωνα. Εγώ τους ευχαριστώ αυτούς τους κυρίους γιατί συνέβαλαν και αυτοί σ’ αυτό το ιδιαίτερα θετικό  αποτέλεσμα τοπικά. Δεν μπόρεσαν να τρομάξουν τον κόσμο …νίκησε η ελπίδα! Ο φόβος και  ο τρόμος δεν πέρασε. Θέλω να τους πως ότι οι εποχές αυτές περάσανε. Οι πρακτικές που ξέρανε περάσανε . τώρα κοιτάμε μπροστά Πιστεύουμε ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη γιατί ο κόσμος περιμένει λύσεις, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο και  η κυβέρνηση που θα γίνει να είναι ότι καλύτερο για τη χώρα μας.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζεϊμπέκ σημείωσε: «Ήταν πολιτική ψήφος. Υπήρξε πολιτική στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Η μειονότητα με στήριξε όμως δεν ήταν μόνο οι μειονοτικοί ψήφοι ήταν και οι ψήφοι της πλειονότητας. Πιστεύω ότι κέρδισαν οι πολιτικές μας, κέρδισε το πρόγραμμά μας. Ο κόσμος πίστεψε στις πολιτικές μας αλλά δεν καταφέραμε να το πετύχουμε και πανελλαδικά. Όμως η Ξάνθη το πέτυχε . Η ψήφος τους δεν είναι χαμένη . Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του λαού και η ελπίδα κέρδισε.


Έγινε το μεγάλο βήμα της Αριστεράς
Καλιαμπάκας: « Μπορεί να έγινε το μεγάλο βήμα και το μεγάλο όνειρο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς πραγματικότητα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο αναμετρήσεις και  τα ποσοστά που συγκέντρωσε μας αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους. Είμαστε πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και νομίζω ότι με μια υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση θα φέρουμε στην επιφάνεια όλα αυτά τα προβλήματα και θα μπορέσουμε να αντικρούσουμε όλη τη λαίλαπα των καινούργιων μέτρων που σχεδιάζουν να φέρουν τη χώρα για τους εργαζόμενους.

ΝΔ: Η Ξάνθη μας ενώνει…
Σ. Ιακωβίδου: «Οι Έλληνες ψήφισαν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και  στην ευρωπαϊκή πορεία σε  μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα κόμματα και τα ιδεολογήματα. Οι πολίτες μας τίμησαν και μας εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Επιβράβευσαν τη στάση μας καθώς δεν λαϊκίσαμε ούτε μπήκαμε σε ευκαιριακή υποσχεσιολογία. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξει κυβέρνηση και οι κυβερνητικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας,  εθνικής ενότητα και κοινωνικής συνοχής θα θέσουν στόχους, την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, τη βελτίωση της ζωής του κόσμου, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε για μικροκομματικά παιχνίδια. Είμαστε ικανοποιημένοι από το τοπικό αποτέλεσμα.  Οι Ξανθιώτες μας εμπιστεύτηκαν. Θα πρέπει τώρα να συνεργαστούμε και σε τοπικό επίπεδο για την Ξάνθη. Η Ελλάδα μας ενώνει . Η Ξάνθη μας ενώνει».

Δ. Σαλτούρος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Φίλε Ξανθιώτη και Ξανθιώτισσα
Σου οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Με την ψήφο σου έδωσες το σύνθημα για το δικό μου αγώνα στην υπηρεσία του κάθε Ξανθιώτη, του κάθε πολίτη, του κάθε συνανθρώπου. Στην υπηρεσία του τόπου και της πατρίδας μας. Ανάμεσα σε μυλόπετρες και συμπληγάδες με κράτησες όρθιο και δυνατό. Μου εμφύσησες πίστη για το όνειρο που έχω και σηματοδότησες ότι θέλεις το νέο , το ατόφιο, το μεστό. Με φωνή που ακούγεται σαν φοβέρα, σε άκουσαν να μου λες ότι είσαι έτοιμος να δώσεις την παλιά δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και να πρασινίσεις πάλι το δέντρο του απομακρύνοντας ξερόκλαδα και γερασμένα  κλαδιά που το πνίγουν. Από μέρους μου ταπεινά και αταλάντευτα σου υπόσχομαι ότι  θα προσπαθήσω να υπηρετήσω με πάθος και ανιδιοτέλεια ότι καλό ότι αληθινό ότι εθνικό».

ΠΑΣΟΚ: Δεν πείσαμε …υπήρξε αδράνεια από τα στελέχη μας
Α. Τσαρτσάρας: «Παρά την πίεση λόγω του κλίματος τεχνητής πόλωσης  η παράταξη άντεξε αριθμητικά και πολιτικά. Ασχέτως αν αντέξαμε εμείς τα προβλήματα για τη χώρα παραμένουν. Αν θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ και να βγει από την κρίση προς όφελος της ελληνικής οικογένειας πρέπει άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Τα ζητήματα που τρέχουν είναι τόσο σοβαρά που δεν υπάρχει καιρός για κομματικά παιχνιδάκια ούτε μια μέρα. Σε τοπικό επίπεδο κάναμε για την παράταξη ότι περισσότερο μπορούσαμε. Διάφοροι παράγοντες όμως μας οδήγησαν σ’ ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας. Ίσως δεν καταφέραμε να πείσουμε όσους θα έπρεπε. Υπήρξε όμως και αδράνεια των στελεχών  μας…»

ΔΗΜΑΡ: Οι πολίτες μας επιβράβευσαν για τη συνεπή στάση μας
Κ. Γούναρης: «Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πόλωση η ΔΗΜΑΡ αύξησε οριακά το ποσοστό της κυρίως στα αστικά κέντρα και  είχε μια ελαφρά πτώση στην περιφέρεια. Οι πολίτες επιβράβευσαν τη συνεπή στάση μας. Σ’ ότι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης εμείς απ’ την πλευρά μας θα συμβάλουμε στο σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνηση κοινής αποδοχής  που θα έχει ως βασικούς στόχους την Ελλάδα στην ευρωζώνη, την επαναδιαπραγμάτευση και την σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο μια κυβέρνηση που θα δίνει εγγυήσεις  διασφάλισης αυτών των δεσμεύσεων και θα απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…