Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕ: Έσυραν τα εξ’ αμάξης στη δημοτική αρχή για τα έργα της…

ΕΒΕ: Έσυραν τα εξ’ αμάξης στη δημοτική αρχή για τα έργα της…

0
EVE_06_2012

Επαγγελματίες της περιοχής εισόδου της πόλης από Καβάλα αντιδρούν στο έργο ανάπλασης που σχεδιάζει ο δήμος

Ζήτησαν στήριξη από το ΕΒΕ και το Διοικητικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για διαμεσολάβηση στη δημοτική αρχή

Με το ζήτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εισόδου της πόλης από Καβάλα, ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο τα μέλη της Διοικητικού Συμβουλίου ΕΒΕ Ξάνθης που συνεδρίασε την Τέταρτη 27 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα Επίσης προς το τέλος της συνεδρίασης αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα ΚΕΛΑΥΕ που έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνει για έλεγχους παρεμπορίου …που και που κανένα κλιμάκιο!

«Ο δήμος αποφασίζει για μας χωρίς εμάς…»
Περίπου 20 επαγγελματίες που έχουν συνεργεία αυτοκινήτων ή άλλα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή ένθεν και ένθεν της εισόδου της πόλης από Καβάλα, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση και εξέθεσαν το πρόβλημα τους που απορρέει από το έργο της ανάπλασης της εισόδου που προτίθεται να κάνει ο δήμος και μάλιστα έχει προκηρυχτεί η μελέτη με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 9 μηνών. Η αντίδρασή τους έγκειται στην πληροφόρηση που έχουν ότι το έργο θα είναι στα πρότυπα του έργου της εισόδου της Κομοτηνής δηλαδή με νησίδα, δρόμους δεξιά και αριστερά και παράδρομους και θεωρούν ότι δεν θα είναι λειτουργικό γι’ αυτούς, ότι θα παρεμποδίζει την πρόσβαση των ίδιων αλλά και των πελατών τους στα μαγαζιά τους και έτσι θα μειώσει την δουλειά τους και την αξία των περιουσιών τους. Αυτό που επίσης καταδίκασαν τόσο οι επαγγελματίες όσο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ ήταν η πάγια τακτική της δημοτικής αρχής να σχεδιάζει έργα χωρίς προηγουμένους να ενημερώσει ούτε να διαβουλευτεί με τους  επαγγελματίες ή κατοίκους των περιοχών, όπως ειπώθηκε κατά κόρον. Να σημειώσουμε ότι όπως οι ίδιοι οι επαγγελματίες ανέφεραν,  η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλης και ο δρόμος έχει υποβαθμιστεί σε δημοτική οδό από εθνική οδό που ήταν χαρακτηρισμένη μετά την κατασκευή του περιφερειακού και της Εγνατίας. Οι επαγγελματίες δήλωσαν αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο και ζήτησαν τη βοήθεια και τη στήριξη του επιμελητηρίου σ’ αυτή τους την προσπάθεια.

Έσυραν τα εξ’ αμάξης στη δημοτική αρχή
Επί τους θέματος τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου. Απέδωσε δίκιο στους επαγγελματίες και πρότεινε να κάνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα το διανείμουν  σ’ όλους τους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν το έργο μ’ αυτή την μορφή και κατόπιν μαζί με τις προτάσεις τους να το παραδώσουν στον δήμαρχο,  τον οποίο θα καλέσουν σε συνεδρίαση του επιμελητηρίου παρόντων των επαγγελματιών. Η πρόταση του κ. Τσιακίρογλου για το ερωτηματολόγιο δεν πέρασε καθότι ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης παρότι δήλωσε ότι  συμφωνεί με τις θέσεις των επαγγελματιών, και υιοθέτησε την άποψη ότι η δημοτική αρχή κάνει έργα ξοδεύοντας πολλά χρήματα που δεν είναι προς όφελος των επαγγελματιών και ανέφερε το παράδειγμα του έργου της ενοποίησης των πλατειών, πρότεινε να προσπαθήσουν να πείσουν το δήμαρχο με εξαντλητικό διάλογο
Ενισχύοντας την άποψη περί του τρόπου λειτουργίας της δημοτικής αρχής ο κ. Σπανίδης υπενθύμισε το πρόβλημα που πρόεκυψε με το έργο της Θερμοπυλών και την αδιαφορία που επέδειξε η δημοτική αρχή στις αντιδράσεις όλων των επαγγελματιών. Ουσιαστικά όλοι συμφώνησαν ότι ο δήμος κάνει έργα χωρίς να ενημερώσει και να ζητήσει την άποψη των επαγγελματιών.  Μετά από αρκετή συζήτηση αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή από τους επαγγελματίες και να σταλεί πρόσκληση στο δήμαρχο να παραστεί σε συνεδρίαση του ΕΒΕ ώστε να του εκθέσουν τις απόψεις του και το επιμελητήριο να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε να βρεθεί μια λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη.

Πρόβλημα και στα ΚΕΛΑΥΕ
Το παρεμπόριο και οι εξελίξεις στους έλεγχους για την πάταξή του είναι πάγιο θέμα στο ΕΒΕ καθώς αφορά άμεσα τους επαγγελματοβιοτέχνες. Και παρά το γεγονός ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με τη σύσταση 13 κλιμακίων ΚΕΛΑΥΕ και έγιναν κάποιοι έλεγχοι με σημαντικά αποτελέσματα ωστόσο νέο πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια που οφείλεται στην απροθυμία των υπαλλήλων της Π.Ε. Ξάνθης να συμμετέχουν επειδή οι προϊστάμενοι τους δεν τους δίνουν τα ρεπό που συμφώνησαν  σε αντάλλαγμα του ότι δεν προβλέπεται κάποια χρηματική αποζημίωση. Για το θέμα ενημέρωσε ο κ. Τσιακίρογλου και αναζητήθηκαν τρόποι να ασκηθεί πίεση από το ΕΒΕ στους αρμόδιους ώστε να μην ατονήσει και μηδενιστεί όλη η προσπάθεια.
Τα υπόλοιπα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν εντελώς διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούσαν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα του ΕΒΕ Ξάνθης.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…