Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τεντωμένα τα νεύρα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Τεντωμένα τα νεύρα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

0
epitropi_PZ_08_05_2012-empros

Κόντρα Βορίδη- Φανουράκη για την αναβολή της συνεδρίασης στις 30 Απριλίου

Μόλις 5 άδειες πλανόδιου εμπορίου δίνει φέτος ο δήμος Ξάνθης. Εγκρίθηκαν δύο νέοι κοινόχρηστοι χώροι για τραπεζοκαθίσματα με αντιδράσεις από τον Ν.  Ανταμπούφη
 
Με καυγά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία είχε αναβληθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου λόγω έλλειψης απαρτίας. Ο Δημήτρης Βορίδης απέδωσε σκοπιμότητα στο Μανόλη Φανουράκη επειδή με δική του πρωτοβουλία υπολογίστηκε ότι δε θα παραβρεθεί επαρκής αριθμός μελών. Ο τελευταίας αντέδρασε έντονα, σημειώνοντας ότι τα μέλη περίμεναν επί μακρό να συμπληρωθεί απαρτία και απέδωσε σε παρεξήγηση την εκτίμηση ότι δε θα έρθουν κάποια μέλη στη συνεδρίαση. Σε οξείς τόνους σημείωσε: «αν δεν ανακαλέσεις, εγώ φεύγω. Πολύ σε έχω ανεχτεί!». Ο πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης απέδωσε την ενόχληση του Δημήτρη Βορίδη στην εκτίμησή του ότι υπήρχε πρόθεση της Επιτροπής να αποφύγει τη συζήτηση του πρώτου θέματος για την ανάκληση άδειας καταστήματος, την οποία χαρακτήρισε λανθασμένη. Ο κ. Βορίδης χαμήλωσε τους τόνους, αλλά δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς που κατατέθηκαν.

Πέντε άδεια όλες κι όλες για πλανόδιο εμπόριο
Εκτός ημερησίας εγκρίθηκαν ομόφωνα οι άδειες που δίνει για το 2012 ο δήμος Ξάνθης για πλανόδιο εμπόριο. Από την αρμόδια υπηρεσία ο Κ. Κηπουρός εξήγησε ότι η επιτροπή με αυτό το αντικείμενο αποφάσισε να δώσει 18 άδειες. Τελικά κατατέθηκαν 11 εμπρόθεσμες, αλλά με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, μόλις 5 δικαιούνται να λάβουν τη σχετική άδεια. Αυτό κυρίως για το λόγο ότι μειώθηκε το αφορολόγητο κι έτσι έμειναν εκτός.

Παραχώρηση του υπαίθριου αμφιθέατρου για εκδηλώσεις
Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε η παραχώρηση του υπαίθριου αμφιθέατρου της πλατείας για εκδήλωση του Π.Σ. «Βάτραχοι». Από την πλευρά του Δημήτρη Βορίδη εκφράστηκε επιφυλακτικότητα λόγω των φθορών που έχει υποστεί η κατασκευή. Ο Χρήστος Μούρκας εξήγησε ότι πρόκειται για φθορές που δημιουργήθηκαν επειδή κάποιοι πηδάνε το φράχτη και ότι σε κάθε περίπτωση ο χώρος είναι κατάλληλος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο Μανόλης Φανουράκης επ’ ευκαιρία ανέφερε ότι όσοι ζητάνε καρέκλες, πάγκους και τραπέζια από το δήμο για δράσεις στην πλατεία θα πρέπει να αναλάβουν τη φύλαξη και μεταφορά τους μετά την ολοκλήρωση, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Νίκος Σπυριδόπουλος. 

Ανάκληση άδειας 6 χρόνια μετά
Συζητήθηκε στην επιτροπή η ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ψαροταβέρνας στην οδό Αγίου Αθανασίου 2 για πολεοδομικές παραβάσεις, αφού το 2006 είχαν καταγραφεί 2 αυθαίρετες κατασκευές. Ο Νίκος Ανταμπούφης διερωτήθηκε πού οφείλεται η αξιοσημείωτη καθυστέρηση της συνεδρίασης της επιτροπής ενστάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις 2 μήνες πριν. Ο Χρήστος Μούρκας επεσήμανε ότι ενεπλάκησαν και άλλες υπηρεσίες επειδή πρόκειται για διατηρητέο και ότι η διαδικασία δεν έχει κανένα πρόβλημα. Πάντως, μόλις στο τέλος Μαρτίου επιβλήθηκε το πρόστιμο στο κατάστημα, ύψους 50.000 ευρώ.
Ο Δημήτρης Βορίδης ψήφισε λευκό, λόγω δεσμευτικής αρμοδιότητας των συμβούλων επί του θέματος.

Θέση για το ΕΚΑΒ στην 28ης Οκτωβρίου
Αίτημα για θέση στάθμευσης λίγο πριν τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Τσμισκή κατέθεσε το ΕΚΑΒ στο δήμο για να βρίσκεται συνεχώς το ασθενοφόρο σε κεντρικό σημείο της πόλης και να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα. Η τεχνική υπηρεσία πρότεινε να καθοριστεί αυτός ο χώρος στάθμευσης στη νομαρχία που έχει ευκολότερη πρόσβαση στον αστικό συνοικισμό, ωστόσο τα δύο μέλη του ΕΚΑΒ που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν ότι οι ίδιοι θα καθορίσουν ποιο είναι το καλύτερο σημείο. Τελικά, υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΕΚΑΒ, με τον Χ. Μούρκα να μειοψηφεί στηρίζοντας την υπηρεσία.

Δύο νέοι κοινόχρηστοι χώροι για τραπεζοκαθισμάτα
Ο τελευταίο γύρος εντάσεων προκλήθηκε κατά τη συζήτηση του 9ου και τελευταίου θέματος της ημερήσιας διάταξης, όταν προτάθηκε ο καθορισμός δύο νέων κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για το παρκάκι στη συμβολή των οδών Βελισσαρίου και Καραολή και για το χώρο πίσω από τη στάση των αστικών λεωφορείων στην πλατεία Μπαλτατζή. Ο Νίκος Ανταμπούφης αντέδρασε επικαλούμενος την απόφαση που είχε ληφθεί από επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και τόνισε ότι, με δεδομένο το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει, για άλλη μια φορά λαμβάνεται απόφαση την τελευταία στιγμή και εντελώς ευκαιριακά. Ο Μανόλης Φανουράκης πρότεινε να εγκριθεί το θέμα και να ξανασυζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, και αυτό τελικά υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…